Luton Town – Middlesbrough

Mandag avsluttes helgens ligarunde, når Town tar imot tabellnabo Middlesbrough til TV- og flomlyskamp på Kenilworth Road Stadium kl. 21:00 skandinavisk tid.

Middlesbrough

Byen Middlesbrough ligger i den engelske regionen Nordøst-England, omtrent sju mil sør for Newcastle, og 11 mil nordøst for Leeds. Det bor ca 140 000 innbyggere i selve byen Middlesbrough, som er en industriby og som er kjent for sine jernverk, kjemiske fabrikker og skipsverft. Spesielt har byen vært en viktig historisk by hva gjelder stål og jernproduksjon, og jern og stålprisen ble lenge bestemt i Middlesbrough området.

Middlesbrough FC og rivalisering

Middlesbrough Football Club ble stiftet i 1876 og ble valgt inn i The Football League i 1899. Rivalene til Middlesbrough er først og fremst Newcastle og Sunderland. Kampene mot Newcastle kalles Tyne-Tees Derby, mens kampene mot Sunderland har fått navnet Wear-Tees Derby. Kampene mot Leeds har også et naturlig preg av rivalisering.

Middlesbrough historie

Klubbens beste ligaplassering klarte Middlesbrough i 1913/14 sesongen, da klubben havnet på tredje plass på øverste nivå. Middlesbrough har som regel alltid spilt på nivå en og nivå to i det engelske seriesystemet. Ved to anledninger har klubben spilt på nivå tre, hvor første gang skjedde i 1966/67 sesongen, hvor de rykket direkte opp igjen etter å ha blitt nummer to. Også i 1986/87 sesongen måtte Middlesbrough ned på nivå tre, og igjen rykket klubben direkte opp til nivå to etter å ha blitt nummer to.

I moderne tid, er det spesielt to sammenhengende perioder som har vært suksessfulle i Middlesbroughs historie. Periodene kalles «The Bryan Robson period» og «Steve McLaren period».

Bryan Robson ble ansatt som spillende manager for Middlesbrough sommeren 1994, hvor Robson tok over managerrollen etter en Lutonkjenning, nemlig Lennie Lawrence. Bryan Robson hadde da spilt tretten sammenhengende sesonger i Manchester United, hvor han hadde spilt 345 kamper og scoret 74 mål. Rollen som Middlesbroughs manager, kombinerte Robson som Terry Venables assistentmanager for England. Han ga seg som assistentmanager for England i 1996.

Robson oppnådde umiddelbar suksess som Middlesbrough manager, da han våren 1995 vant Division one (nivå to) på første forsøk, og rykket opp til Premier League. Middlesbrough var for øvrig det eneste laget som rykket direkte opp til øverste nivå denne sesongen, da Premier League skulle reduseres fra 22 lag til 20 lag. Bolton Wanderers rykket opp via Play-off.

Robson ga seg som spiller for Middlesbrough 1.januar 1997, 10 dager før han fylte 40 år. Da hadde Robson spilt 28 kamper og scoret et mål for Middlesbrough. Han fortsatte som manager i klubben frem til desember 2000, hvor han først ble degradert til assistentmanager for klubben, da Middlesbrough ansatte Terry Venables (!) som manager. Begge forlot Middlesbrough juni 2001, og ble erstattet av Steve McLaren.

Som manager for Middlesbrough, klarte Bryan Robson å føre klubben til tre cupfinaler. FA-cupfinalen i 1997, og Ligacupfinalene i 1997 og i 1998. Middlesbrough tapte alle tre finalene.

Bryan Robson signerte Jan Åge Fjørtoft fra Swindon i mars 1995, samme sesong som Middlesbrough rykket opp til øverste nivå. Fjørtoft fikk med seg ti kamper i opprykks sesongen hvor han også scoret tre mål. Sesongen etter spilte Fjørtoft relativt regelmessig for Middlesbrough i Premier League, og fikk blant annet spille sammen med den brasilianske rekordsigneringen Juninho. Foran 1996/97 sesongen, signerte Middlesbrough Fabrizio Ravanelli, og Fjørtoft fikk dermed mindre spilletid. 31.januar 1997 ble Fjørtoft solgt til Sheffield United.

Bryan Robson og Terry Venables ble erstattet av en annen Unitedkjenning, nemlig United assistenten Steve McLaren. Steve McLaren er den manageren som har hatt størst suksess med Middlesbrough i moderne tid. I 2004 klarte McLaren det som Bryan Robson ikke hadde klart, da han klarte å vinne klubbens første og eneste «major trophy». Middlesbrough vant Ligacupen ved å slå Bolton Wanderers 2-1, etter å ha ledet 2-0 allerede etter syv minutters spill.

I sesongen etter, ledet McLaren Middlesbrough til en 7 plass i Premier League, som også er den beste plasseringen klubben har klart i Premier League. Ligacuptriumfen året før, ga også Middlesbrough plass i UEFA cupen i 2004/05 sesongen, hvor de ble slått ut av Sporting i 16.-dels finalen. Syvendeplassen i 2004/05 sesongen, kvalifiserte klubben til enda en deltakelse i UEFA cupen i 2005/06. Denne gangen klarte Middlesbrough å spille seg helt frem til finalen som ble spilt i Eindhoven, hvor de tapte 0-4 for Sevilla.

Etter 2005/06 sesongen ble McLaren ansatt som Englands nye manager, og ble erstattet av klubbens kaptein, Gareth Southgate. Southgate, som nå er Englands landslagssjef, var manager i Middlesbrough fra 2006 til 2009. Våren 2009 rykket Middlesbrough og Southgate ned fra Premier league til The Championship, og i oktober 2009 var det også slutt for Southgate, og Southgate ble erstattet av Gordon Strachan.

Middlesbrough fikk også en sesong i Premier League i 2016/17 sesongen, etter at de rykket opp etter å ha havnet på andre plass i 2015/16 sesongen. Det ble med den ene sesongen for Middlesbrough, ettersom de avsluttet sesongen i Premier League på 19.plass. Middlesbrough har spilt i The Championship siden.

I juni 2019 ble den tidligere landslagsspilleren og Middlesbrough favoritten, Jonathan Woodgate, ansatt som Middlesbrough sin nye manager. Dette var Woodgates første managerjobb, som ikke ble noen stor suksess. Middlesbrough kjempet det meste av 2019/20 sesongen på nedre halvdel av The Championship, som også resulterte i at Woodgate var under et konstant press gjennom hele sesongen. Etter 38 serierunder lå Middlesbrough rett over nedrykksstreken, kun på bedre målforskjell, som igjen førte til at Woodgate fikk sparken og ble erstattet av den erfarne manageren Neil Warnock. Middlesbrough, med Warnock som manager, klarte så vidt å berge plassen og havnet til slutt på 17.plass, to poeng foran Luton som havnet på 19.plass.

Sesongen 2020/21 endte Middlesbrough igjen tett rundt der Luton avsluttet sesongen, da det for andre sesong på rad var to plasser og to poeng som skilte Middlesbrough og Luton. Middlesbrough avsluttet på en tiende plass, mens Luton avsluttet to poeng og to plasser bak.

Hjemmekampen mot Luton, som ble spilt den 2. november 2021, ble Neill Warnocks siste kamp. Den 6.november ble det klart at Warnock, hans assistent Kevin Blackwell og trener Ronnie Jepson, forlot klubben, og da etter gjensidig enighet med klubben. Chris Wilder sto klar samme dag og tok over manageransvaret.

Warnock forlot klubben på en 14.plass, og rakk akkurat å sette ny rekord i kampen mot Luton som den manageren i England som har ledet flest profesjonelle kamper som manager i England på 1602 kamper. Middlesbrough ble også Warnocks siste klubb, da han i april annonserte at han la opp som manager, og det etter å ha vært profesjonell manager i 42 år.

Chris Wilder manøvrerte Middlesbrough inn til en syvende plass, fem poeng bak Luton som havnet på sjette plass. Med andre ord, for tredje sesong på rad var det kun en til to plasser som skilte Luton og Middlesbrough.

Den 3. oktober i år fikk Chris Wilder sparken i Middlesbrough, mye grunnet å kun ha vunnet en av de første 11 kampene denne sesongen og plassert tredje sist i årets The Championship. Den tidligere Manchester United spilleren, Michael Carrick, ble ansatt som Wilders erstatter.

Riverside Stadium

«Boro», som er kallenavnet til Middlesbrough, spiller hjemmekampene sine på Riverside Stadium. Anlegget som har en kapasitet på 35 100 tilskuere, ble åpnet 26. august 1995, hvor Middlesbrough møtte Chelsea FC i sin første hjemmekamp etter opprykket fra Championship i 1995. Craig Hignett og Jan Åge Fjørtoft scoret hvert sitt mål i kampen som Middlesbrough vant 2-0.

Riverside Stadium erstattet Ayresome Stadium, som hadde vært hjemmebanen til Middlesbrough siden 1903 og hadde en kapasitet på 26 667 tilskuere. En morsom kuriositet er at Middlesbroughs siste kamp på Ayresome Stadium, var mot Luton. John Taylor reduserte til 1-1 for Luton, mens John Hendries andre mål for dagen, sørget for at Middlesbrough vant 2-1. Ayresome Stadium ble revet i 1997 og gjort om til et boligområde.

H2H

Luton og Middlesbrough har møtt hverandre 34 ganger. 14 ganger har Luton vunnet, 12 ganger har Middlesbrough vunnet, mens åtte ganger har lagene delt poengene.

Sist lagene møttes, var den 10.desenber som også var debut kampen for Rob Edwards som Lutons manager. Kampen ble spilt på Riversiden Stadium, hvor Middlesbrough vant 2-1 etter at Jordan Clark ga Luton ledelsen etter 34 minutters spill. Championships toppscorer, Chuba Akpom utlignet for Middlesbrough fire minutter senere, mens Matt Crooks scoret vinnermålet i det 90. minutt.

Middlesbrough har besøkt Kenilworth Road 17 ganger, hvor det ni ganger har endt med hjemmeseier. Fire ganger har det endt uavgjort, mens Middlesbrough har vunnet fire ganger på Kenilworth Road.

Sist lagene møtes på Kenilworth Road, var den 2.november 2021, hvor Luton vant 3-1 mye grunnet fem magiske minutter i andre omgang. Middlesbrough tok ledelsen etter 15 minutter, mens Luton snudde kampen og scoret tre mål imellom det 57. og 62. minutt. Først scoret Sonny Bradley i det 57.minutt, før Elijah Adebayo scoret Lutons andre mål i det 60. minutt. Harry Cornick fastsatte sluttresultatet til 3-1 i det 62.minutt.

Før seieren i 2021, har lagene møttes to ganger på Kenilworth Road, hvor begge kampene endte uavgjort. Kampen før det igjen på Kenilworth Road ble spilt i oktober 1994, hvor David Pleat ledet Luton i en kamp som Luton vant 5-1. Lutons mål ble scoret ved at Dwight Marshall scoret to mål, mens David Preece og John Hartson scoret et mål hver. Middlesbroughs Paul Wilkinson scoret et selvmål. Vi må helt tilbake til 1974 (syv kamper) for å finne sist Middlesbrough vant på Kenilworth Road, hvor Middlesbrough vant 1-0.

Middlesbroughs form

Når Michael Carrick tok over som manager i Middlesbrough den 3.oktober, lå Middlesbrough på 22. plass med sine ti poeng, ti poeng som laget hadde kapret på sine 11 første kamper. 10 kamper senere, og før Middlesbrough skulle møte Luton, hadde Middlesbrough og Carrick tatt 17 poeng på 10 kamper, og lå på 15. plass, tre poeng bak Luton som lå på 11. plass. Som nevnt, vant Middlesbrough 2-1 og krabbet dermed forbi Luton på bedre målforskjell.

Inkludert kampen mot Luton den 10. desember, har Middlesbrough spilt 22 kamper hvor Middlesbrough har vunnet 15 av disse kampene, mens to av kampene har endt uavgjort. Fem kamper har endt med tap. Totalt har Middlesbrough tatt 47 poeng siden den 10. desember.

På de siste fem kampene, det vil si kampene som Middlesbrough har spilt i april, har vist noe variabel form. Det startet med et 2-4 tap over Huddersfield, før det igjen ble 1-2 tap for ligaleder Burnley. På andre påskedag ble det 2-2 mot Bristol City, hvor Harry Cornick scoret sitt første mål for City. Forrige fredag møtte Middlesbrough Norwich til TV-kamp, hvor Middlesbrough ikke ga seg før det sto 5-1 i favør Middlesbrough. På onsdag ble Hull slått 3-1.

At Luton og Middlesbrough følger hverandre som skygger, er ikke overraskende. Middlesbrough ligger på fjerde plass i The Championship før helgens ligarunde, et poeng bak Luton. Om Middlesbrough skulle ta igjen poenget på Luton, har Middlesbrough en fordel da de har en målforskjell på 30 plussmål, mens Luton har 17 plussmål.

Av 13 tap, har Middlesbrough tapt ti av disse kampene på bortebane denne sesongen. Av 22 seiere, er ni kommet på bortebane, mens to ganger har Middlesbrough delt poengene på bortebane denne sesongen.

Middlesbrough har nå spilt to bortekamper på rad uten å vinne, da de tapte bortekampen mot Huddersfield 1. april, mens det ble uavgjort mot Bristol City på andre påskedag. De resterende bortekampene endte med tap mot Burnley, Sunderland og West Brom mens det ble borteseiere mot Blackburn, Birmingham, Cardiff, Sheffield United og Swansea.

Lutons form

Luton fortsetter sin imponerende form, da de på onsdag spilte sin 11. kamp på rad uten å tape. Luton besøkte Reading på onsdag, hvor Carlton Morris utlignet til 1-1 i andre omgang. Uavgjortresultatet sikret et poeng som også garanterer Luton Play-off plass.

Inkludert kampen mot Middlesbrough den 10. desember, har Luton også spilt 22 kamper. 13 kamper har endt med seier, seks kamper har endt uavgjort, mens Luton har tapt tre kamper. Totalt har Luton tatt 45 poeng på disse 22 kampene. Middlesbrough har som nevnt tatt 47 poeng.

Luton har som nevnt spilt 11 kamper på rad uten å tape, hvor syv kamper har endt med seier, mens fire kamper har endt uavgjort. På de siste 17 kampene er det kun Burnley som har vunnet over Luton, da de vant 1-0 den 18.februar. På de siste 17 kampene er fasit 14 seiere, seks uavgjort og et tap.

Det plasserer Luton på tredje plass før helgens ligarunde, et poeng foran Middlesbrough. Det er syv poeng opp til Sheffield United på andre plass, men The Blades har også en kamp til gode på Luton. Det er ni poeng ned til Coventry på femte plass, mens det er 10 poeng ned til Sunderland, Millwall og Blackburn på sjette, syvende og åttende plass.

På hjemmebane har Luton nå spilt fire kamper på rad uten å avgi poeng, da Luton har slått Swansea, Bristol City, Watford og Blackpool. Kampen før det endte 2-2 mot Millwall, mens kampen før det var 0-1 tapet for Burnley.

Nice to know, need to know

Om Sheffield United tar tre poeng på sine fire siste kamper, er Sheffield United klare for Premier League til neste år, da Luton er syv poeng bak Sheffield United og har tre kamper igjen å spille. Det er også matematisk umulig at Luton ikke spiller Play-off etter endt ligasesong, og er garantert å bli topp fire i årets liga, ettersom West Brom tapte 1-2 for Sunderland på søndag. Mandagens kamp har derfor kun betydning for hvem av Luton og Middlesbrough som skal bli nummer tre eller fire i årets The Championship. Med andre ord, for fjerde sesong på rad vil Luton og Middlesbrough avslutte sesongen som tabellnaboer. Fjerde plass vil uansett være den beste ligaplasseringen til Luton siden de rykket ned fra toppdivisjonen i 1992.

Før helgens ligarunde sparkes i gang, er Middlesbrough, med sine 82 scorede mål, det laget i The Championship som scoret flest mål. Burnley har scoret nest flest med sine 81 mål, mens Sheffield United ligger på tredje plass med sine 65 mål.

Med sine 52 innslupne mål, er Middlesbrough det laget blant topp 12 som har sluppet inn nestflest mål, mens Sunderland har sluppet inn flest med sine 53 mål. Med sine 37 innslupne mål, har Luton sluppet inn tredje færrest mål i hele The Championship. Sheffield United er nestbest med sine 36 innslupne, mens Burnley har sluppet inn 34 mål.

Med sine 17 pluss mål, har Luton den fjerde beste målforskjellen i årets liga. Burnley har 47 plussmål, Middlesbrough har 30 plussmål mens Sheffield United har 29 plussmål.

Fortsatt er det kun Millwall som har scoret på Luton i åpent spill på de siste 17 ligakampene. Dette skjedde i 2-2 kampen den 28. februar, hvor det første målet var en keepertabbe av Horvath. De andre seks målene som Luton har sluppet inn på de siste 17 ligakampene, er fire sluppet inn på straffe, mens Blackpool og Reading scoret på frispark og corner.

54 av Middlesbroughs 82 mål er scoret i «open play». 10 mål er scoret på dødball, mens ni mål er scoret på kontring. Seks mål er scoret på straffe, mens tre mål er scoret som følge av selvmål. 33 av Middlesbroughs 52 innslupne mål er kommet i «open play», mens 13 mål er sluppet inn på dødball. Luton har scoret 42 av sine 54 mål i «open play», mens 11 mål er scoret på dødball. Det siste målet har Luton kontret inn.

Middlesbrough er desidert farligst i andre omgang, og spesielt i begynnelsen av andre omgang. 26 av 82 mål (31%) er scoret i løpet av de 15 første minuttene av andre omgang, mens totalt 51 av 82 mål er blitt scoret i andre omgang. Middlesbrough slipper inn flest mål i begynnelsen av en kamp, da 13 av 52 mål slippes inn i løpet av det første kvarteret.

Skader

Det har ikke blitt holdt noen pressekonferanse før mandagens kamp, så det er vanskelig å si noe om skadesituasjonen i Lutontroppen.

Friendly faces:

Camreron Jerome var en del av Middlesbrough i 2003/04 sesongen, men fikk ingen kamper. Jerome forlot Middlesbrough til fordel for Cardiff før 2004/05 sesongen.

Jacob Butterfield spilte for Middlesbrough i 2013/14 sesongen, hvor han fikk 31 kamper og scoret 3 mål. Butterfield spilte 15 kamper for Luton i 2019/20 sesongen, hvor han også scoret et mål.

On this date

Sist Luton spilte kamp den 24. april, var i 2012 hvor Luton møtte Gateshead på Gateshead International Stadium. Kampen, som var en Conference Premier kamp, endte målløst.

Topp scorerne

I kampen mot Reading, headet Lutons toppscorer, Carlton Morris, inn sitt 19. mål for sesongen, og har nå scoret i tre kamper på rad. Elijah Adebayo har ikke scoret siden han scoret i 2-2 kampen mot Millwall den 28, februar, og står fortsatt med ni mål denne sesongen, uansett turnering. Cauley Woodrow har scoret tre mål denne sesongen, uansett turnering, noe også Pelly-Ruddock Mpanzu, Alan Campbell, Luke Berry og Jordan Clark også har gjort. Alfi Doughty, Harry Cornick, Reece Burke og Luke Freeman har alle scoret to mål denne sesongen.

Carlton Morris er også Lutons «servitør» med sine syv assists, mens Alfie Doughty har fem assists denne sesongen, uansett turnering. Elijah Adebayo var nest sist på scoringen til Carlton Morris på onsdag, og har dermed fire assists, som er likt med James Bree og Jordan Clark.

For målfarlige Middlesbrough, er det Chuba Akpom som er klubbens toppscorer med 28 mål i ligaen, og 29 mål uansett turnering. Marcus Forss har scoret ti mål. Ryan Giles er Middlesbroughs beste «servitør», da han har vært nest sist på 12 scoringer uansett turnering. Cameron Archer har så langt seks assists.

Med sine 19 mål for sesongen, plasserer Carlton Morris seg på tredje plass blant toppscorerne i The Championship. Svensken Viktor Gyökeres, som til vanlig hever sin lønn i Coventry, ligger på andre plass med sine 20 mål, mens Middlesbroughs Chuba Akpom leder toppscorerlisten med sine 28 mål.

Mandagens Flomlyskamp sendes på TV (Vsport1), samt at den kan streames via VIAPLAY plattformen. For de som ikke har anledning til å se kampen, vil kunne høre radiostreamen på iFollow hvor Simon Pitts kommenterer kampen.