Luton Town – Burnley

Tirsdag kveld får The Hatters besøk av Burnley i den utsatte kampen fra ligarunde nummer to. 

Burnley:

Burnley, som ligger i den engelske regionen Nordvest-England, er administrasjonssenter for distriktet Burnley, og ligger 34 km nord for Manchester og 32 km øst for Preston. Byen har drøye 87 000 innbyggere, og er historisk kjent for sin tekstilindustri på 1800 tallet. Etter at tekstilindustrien opplevde nedgangstider, opplevde Burnley høy arbeidsledighet og mye fattigdom, som også preger byen i dag. Ikke ulikt Luton, er det mange ulike folkeslag i byen, og derved også mange ulike kulturer i byen, som også til tider skaper mye spenning og noe uro.

Burnley FC

Burnley startet opprinnelig som en rugby-klubb ved navn Burnley Rovers i 1881, og spilte på Calder Vale Arena. Burnley FC ble stiftet som fotballklubb den 18. Mai i 1882, og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888.

Burnleys historie

Burnley har historisk vært en toppklubb i England over mange år, da de spilte sammenhengende på de to øverste liganivåene fra 1888 til 1980. Burnley vant FA-cupen i 1914, mens de ble ligamestere i 1921 og i 1960.

I 1976 startet Burnley på en nedtur som skulle vare noen år, da Burnley rykket ned fra øverste liganivå for siste gang på mange år. Etter 1979/80 sesongen havnet Burnley på 21.plass på nivå to, som igjen betydde at Burnley rykket ned til nivå tre for første gang i klubbens historie. 100-års jubileet i 1982 ble feiret med opprykk fra nivå tre til nivå to, men Burnley rykket rett ned igjen til nivå tre i den påfølgende sesongen. 1985/86 sesongen ble nok en skuffende sesong, da Burnley havnet på 21. plass på nivå tre, og rykket ned til nivå fire.

Tradisjonsrike Burnley var farlig nær ved å bli historiske på negativ måte – ved å bli første klubb som rykket ned fra The Football League og ned til Conference League. Dette da 1986/87 sesongen var den første sesongen hvor lag fra nivå fire rykket direkte ned til nivå fem, uten å ha gått igjennom en avstemning etter endt sesong. Før 1986/87 sesongen ble de fire dårligste lagene på nivå fire satt opp mot det beste laget i Conference league, og det ble stemt over hvilket av disse fem lagene som skulle få spille på nivå fire i The Football League. Burnley berget plassen på nivå fire med et nødskrik, da de vant siste serierunde og ble nummer 22, mens rivalene på tabellen enten tapte eller spilte uavgjort.

Bortsett fra 1994/95 sesongen, hvor Burnley spilte på nivå to, spilte Burnley sammenhengende på nivå tre og fire mellom 1983 til 2000. Etter 1999/00 sesongen ble Burnley nummer to på nivå tre, og rykket endelig opp fra nivå tre til nivå to. Burnley har ikke spilt på nivå tre etter dette.

Den 25. mai 2009 rykket endelig Burnley opp til Premier League for første gang siden 1976. Det ble med en sesong til å begynne med, da Burnley rykket ned til Championship påfølgende sesong.

De neste årene i Championship fikk både Brian Laws og Eddie Howe prøve seg i managerstolen i Burnley, men det var Sean Dyche som var arkitekten bak Burnleys direkte opprykk i 2013/14-sesongen.

Igjen ble eventyret i Premier League kortvarig, og ved sesongslutt var Burnley under nedrykksstreken igjen. Derimot ble det direkte opprykk til Premier League igjen, da Sean Dyche sine gutter vant The Championship i 2015/16 og ble værende i Premier League til de i rykket ned til The Championship etter 2021/22-sesongen.

Avslutningen på 2021/22-sesongen var av det turbulente og dramatiske slaget. I april 2022 ble manager Sean Dyche sparket fra managerjobben, etter å ha vært Burnleys manager siden oktober 2012. Klubben bestemte seg for å la U23 manager Mike Jackson fullføre sesongen som midlertidig manager, hvor Burnley vant tre og spilte en uavgjort av sine fire første kamper med Jackson som manager. Jackson ble også kåret til «manager of the month» for april.

Før siste serierunde lå Burnley over streken med 35 poeng, mens Leeds lå under streken med samme poengsum, men med mye dårligere målforskjell enn Burnley. Med andre ord, Burnley hadde ikke rykket ned med lik poengsum som Leeds i siste serierunde. Leeds vant 2-1 etter å ha scoret mål i det 90.minutt, mens Eddie Howe og Newcastle vant 2-1 over Burnley på Turf Moor. Dermed rykket Burnley ned til The Championship.

Etter endt sesong returnerte Mike Jackson tilbake som U23 manager, da Burnley i juni i fjor ansatte den tidligere Manchester City kapteinen, og daværende Anderlecht manager, Vincent Kompany som klubbens nye manager. Kompany ledet Burnley til et overlegent seriemesterskap, og ble ligamestere med 101 poeng, ti poeng foran Sheffield United på andre plass. Luton Town havnet på tredje plass, men 21 poeng bak Burnley. Burnley hadde også en suveren målforskjell, da de fikk en positiv målforskjell på 52 mål.

Rivaler:

Burnleys rivaler er først og fremst Blackburn Rovers, og derbyet mellom Burnley og Blackburn kalles The East Lancashire derby, eller “The Cotton Mills derby”. Det er 23 km mellom klubbene.

Turf Moore

«The Clarets», som er kallenavnet til Burnley, spiller sine hjemmekamper på Turf Moor, noe Burnley har gjort siden 1883. Dagens Kapasitet er på 21,944 tilskuere, mens tilskuerrekorden er på 54 775 og ble satt i en FA-cupkamp mellom Burnley FC og Huddersfield i 1924. I 1924 ble det også spilt en landskamp på Turf Moore mellom England og Wales.

H2H

Luton Town og Burnley har møtt hverandre 54 ganger, hvor The Hatters har vunnet 16 ganger, Burnley har vunnet 24 ganger, mens det har endt uavgjort 13 ganger.

Sist lagene møttes, var på Kenilworth Road den 18. februar i år, hvor Burnley scoret kampens eneste mål på straffe. Burnley var et av få lag som vant over Luton Town etter at Rob Edwards ble ansatt som manager høsten 2022.

Motsatt oppgjør som ble spilt på Turf Moor i andre serierunde den 6.august, endte 1-1 etter at Dan Potts ga Luton ledelsen allerede etter fem minutter. Burnley utlignet til 1-1 fem minutter ut i andre omgang.

Luton Town har nå spilt seks kamper på rad uten å vinne over Burnley, da The Hatters sist vant over Burnley var på Turf Moore i mars 2000 i en League division two kamp (nivå tre), hvor Luton Town vant 2-0 etter scoringer av Alan White og Phil Gray. Burnley rykket opp til nivå to denne sesongen, og Luton Town var det eneste laget som vant «Back to back» (vant hjemme og borte) over Burnley denne sesongen. Motsatt oppgjør som ble spilt i november 1999, vant The Hatters 2-1 etter at Neil Alan Midgley scoret begge Lutons mål i andre omgang. Luton Town havnet på 13. plass denne sesongen.

Burnley har besøkt Kenilworth Road 26 ganger, og har sikret seg borteseier ved 11 anledninger. Begge de tre siste besøkene (2005, 2006 og 2023), har endt med Burnley seier. 10 ganger har det endt med hjemmeseier, mens det fem ganger har endt uavgjort mellom Luton Town og Burnley på Kenilworth Road. Siste hjemmeseier er den nevnte 2-1 seieren i november 1999. 

Tirsdagens møte, er forøvrig også det første møtet mellom The Hatters og The Clarets på øverste nivå siden 1974/75 sesongen.

Burnleys form

På lørdag møtte Vincent KOmpanys menn Newcastle på St. James´ Park. Newcastle vant 2-0 og dermed tapte Burnley sin femte kamp for sesongen.

Burnley startet sesongen med å tape hjemmekampen mot fjorårets ligamester Manchester City, 0-3, før de 16 dager senere tapte 1-3 for Aston Villa, det også på Turf Moor.

Onsdagen etter tapet for Villa, kom Tottenham Hotspur på besøk til Turf Moor, en kamp som også endte med tap, da Spurs vant 2-5. Etter landslagspausen dro Burnley til Nottingham og City Ground, hvor Burnley sikret seg et poeng etter at kampen endte 1-1.

På lørdag for halvannen uke siden, fikk Burnley besøk av Manchester United, hvor Manchester United dro fra Turf Moor med en 1-0 seier. På lørdag ble det som sagt 2-0 seier til Newcastle.

Det gjør at Burnley ligger nest sist med sitt ene poeng, og med fire mål bedre målforskjell enn Sheffield United som ligger sist.

I Ligacupen gikk Burnley videre til tredje runde ved at de slo Nottingham Forest 1-0 på City Ground, før Burnley forrige tirsdag slo ut Salford City i tredje runde, da Burnley vant 4-0.

Lutons form

På lørdag vant The Hatters sin aller første seier i Premier League noensinne, ettersom The Hatters slo Everton 2-1 på Goodison Park. Tom Lockyer og Carlton Morris var de to spillerne som sørget for scoringene til The Hatters.

Luton Town startet sesongen med å tape 1-4 for Brighton & Hove Albion på The Amex Stadium, før de 13 dager senere gikk på et 0-3 tap på Stamford Bridge. West Ham besøkte Luton Town den 1. september til den aller første Premier League kampen som noensinne er spilt på Kenilworth Road, en kamp som West Ham vant 2-1.

Første kamp for Luton Town etter landslagspausen, spilte The Hatters på Craven Cottage, som Fulham vant 1-0. Forrige lørdag fikk Luton besøk av Wolverhampton, en kamp som endte 1-1. På lørdag ble det som nevnt en 2-1 seier til Luton Town over Everton.

Det gjør at The Hatters ligger på 17. plass med sine fire poeng, et poeng foran Bournemouth som ligger på 18. plass.

I andre runde i Ligacupen vant Luton Town 3-2 over Gillingham på Kenilworth Road. På tirsdag for en uke siden, dro The Hatters til Exeter for å forsøke å kvalifisere seg for tredje runde. Dessverre endte kampen med 0-1 tap og «exit» for The Hatters. 

Skandinavere i Burnley

Nordmenn:

Christian Kalvenes, Sander Berge (nåværende spiller), Fredrik Ulvestad

Dansker:

Jacob Bruun Larsen (nåværende), Brian Jensen, Lukas Jensen, Andreas Lindegaard

Svensker:

Hjalmar Ekdal (nåværende), John Guidetti, Aleksander Kacaniklic, Joel Mumbongo,

Friendly faces

En rekke spillere har spilt for både Luton Town og Burnley; Nathan Abbey (55 kamper for The Hatters, 0 for Burnley), Graham Alexander (150 kamper for The Hatters og 15 scoringer, 154 kamper for Burnley og 20 scoringer), Marlon Beresford (240 kamper for Burnley, 116 kamper for The Hatters), Wayne Riggins (78 kamper for Burnley og 29 mål, syv kamper for The Hatters og et mål), Clarke Carlisle (fem kamper for The Hatters, 131 kamper for Burnley og syv mål), Andre Gray (97 kamper for The Hatters, 52 mål, og 79 kamper for Burnley og 32 mål), Phil Gray (140 kamper for The Hatters, 43 mål, og fem kamper og et mål for Burnley), Alan Harper (40 kamper og et mål for The Hatters, 30 kamper for Burnley), Josh McQuoid (32 kamper for The Hatters og 3 mål, 17 kamper for Burnley og 1 mål for Burnley), Paul McVeigh (åtte kamper for Burnely og tre mål, 38 kamper for The Hatters og tre mål), Kurt Nogan (33 kamper for The Hatters og tre mål, 92 kamper for Burnley og 33 mål), Scott Oakes (173 kamper for The Hatters, 27 mål, null kamper for Burnley), Matthew Taylor (129 kamper for The Hatters og 16 mål, 37 kamper for Burnley og fire mål), Mitchell Thomas (107 kamper for The Haters og et mål, 99 kamper for Burnley), Wayne Thomas, Steve Thompson, Lean-Louis Valois, Alan West, Billy Clarkson, Will Crampton, Steve Davies, Ron Futcher, Ted Hancock, Gerald Harrison, Archie Heslop, Andy Kiwomya, William Knox, Joe Loughran, Damien Matthew, Hugh Moffat, Chris Nicholl, Gareth O´Conner, Marc Pugh. 

Lutons skadesituasjon

Før tirsdagens kamp kunne Rob Edwards meddele at både Reece Burke og Tom Lockyer, som begge måtte byttes ut grunnet skadet i kampen mot Everton, var klare til tirsdagens kamp mot Burnley. Edwards kunne også meddele at skadesituasjonen utover det, var uforandret i forhold til lørdagens kamp mot Everton.

Med andre ord, Ross Barkley, Albert Sambi Lokonga, Gabe Osho, Dan Pott Potts og Jordan Clark vil fortsatt være ute med sine skader. Vi vet derimot at Barkley er tilbake i trening etter sin skade.

On this date

Sist The Hatters spilte den 3. oktober, var i 2020. Luton Town møtte Wycombe i en Championship kamp på Kenilworth Road, som The Hatters vant 2-0 etter at Pelly Ruddock-Mpanzu og Elliott Lee scoret Towns mål.

Sist The Hatters spilte kamp i toppdivisjonen den 3.oktober, var i 1987. The Hatters fikk besøk av Manchester United, og kampen endte 1-1 etter at Mick Harford scoret Luton Towns mål.

Toppscorerne

På lørdag scoret Carlton Morris sitt tredje mål for sesongen, når han satte inn Luton andre mål mot Everton. Moris er med det Lutons toppscorer. Tom Lockyer scoret Lutons første mål mot Everton, og sammen med midtstopperkollega Mads Juel Andersen utgjør midtstopperduoen de to andre som har scoret mål i ligaen for The Hatters denne sesongen. Jacob Brown, Alfie Doughty og Cauley Woodrow scoret alle tre i Ligacupkampen mot Gillingham. Luke Berry hadde målgivende pasninger til både Jacob Brown og Alfie Doughty i samme ligacupkamp. Carlton Morris og Alfie Doughty har hver sine målgivende pasninger i ligaen.

For Burnley er det Lyle Foster som er klubbens toppscorer med sine to scoringer i ligaen. Josh Brownhill og Mohamed Amdouni har scoret hvert sitt mål i ligaen. Fire spillere har hver sin målgivende pasning. Alle de fire scoringene i ligaen for Burnley har kommet i åpent spill.

Det er også verdt å merke seg at Sander Berge scoret Burnleys første mål i 4-0 seieren i Ligacupkampen mot Salford City. Anass Zaroury hadde tre målgivende pasninger i samme kamp, inkludert målet til Sander Berge.

Town tipset

Etter Evertonkampen, er det nærmest uforandret i toppen av tippekonkurransen Town Tipset. Veldig få hadde tippet seier til The Hatters mot Everton, og den eneste som gjorde et hopp med å tippe borteseier og samtidig blandet seg inn i tetkampen, var Thomas Cornelius Flåten som la seg inn på en delt tredjeplass med sine 19 poeng.

Halvar Grina leder med sine 24 poeng, mens Tor Erik Hadland ligger på andre plass alene med sine 22 poeng. Arild Jåsund, Andreas Stensland og Thomas Cornelius Flåten ligger på en delt tredje plass med sine 19 poeng. Seks stykker følger så med 17 poeng, mens tre stykker følger deretter med 14 poeng.

Det er fortsatt mulig å delta i Town tipset, men da må du først registrere deg og legge inn ditt tips før tirsdagens kamp som har avspark kl 2030 skandinavisk tid.

Kort fortalt går konkurransen ut på å tippe utfallet av samtlige Luton Town-kamper gjennom sesongen. Fem poeng for riktig målscore, og tre poeng for å tippe korrekt «tippetegn».

Merk at tirsdagens kamp har avspark klokken 20:30 skandinavisk tid, og den sendes som vanlig med livebilder på VIAPLAY plattformen og på VIAPLAYS Premirer League kanaler. Kan du ikke se kampen på VIAPLAY, kan du streame radiostreamen som sendes via Hatters Player. Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig. 

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 4

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!