Luton Town – Brighton

Tirsdag kl. 20:45 skandinavisk tid møtes Luton Town og Brighton & Hove Albion på Kenilworth Road Stadium.

Både Luton Town og Brighton & Hove Albion var opptatt med FA-cup på lørdag, og begge lag vant sine respektive bortekamper og er klare for femte runde i den anerkjente og prestisjefylte FA-cupen.

Byen Brighton

Brighton er en kystby med drøye 277 000 innbyggere, som historisk er kjent for å være en fiskerlandsby. I 1753 publiserte Richard Russell en teori om helsebringende effekter ved sjøbad. Han slo seg ned i Brighton, og dermed trakk rike og syke dit for å nyte de samme effekter som ham. Innen 1780 hadde store hus begynt å springe opp, og Brighton ble en fasjonabel badeby. Brighton er fortsatt en badeby, og turisme er en av de største inntektskildene til Brighton.

Brighton & Hove Albion

Brighton & Hove Albion ble stiftet i 1901, og først som fotballklubben Brighton & Hove United. På grunn av protester fra en klubb som het Hove FC, ble navnet forandret til Brighton & Hove Albion før de hadde spilt en kamp. Brighton & Hove Albion ble valgt inn i The Football League i 1920.

Brighton & Hove Albions historie

Brighton & Hove Albion gikk inn på nivå tre da de kom med i The EFL i 1920, og på dette nivået ble de værende fram til 1958. I årene fra 1958 og fram til 1962 spilte de på nivå to, før de rykket ned to divisjoner to år på rad og spilte to sesonger på nivå fire. Deretter fulgte en periode hvor Brighton vekslet mellom nivå tre og to, før de endelig i 1979 klarte å rykke opp til det gjeveste selskap, da de i 1979 rykket opp til øverste nivå for første gang i klubbens historie.

I 1982 klarte klubben å bli nummer 13 i toppdivisjonen, som også var klubbens hittil beste ligaplassering. Derimot i sesongen etter ble Brighton & Hove Albion nummer 22 og rykket ned til nivå to.

I 1983 klarte også Brighton & Hove Albion å spille seg frem til finalen i FA-Cupen, hvor de først spilte 2-2 mot Manchester United, før de tapte 0-4 i omkampen. Dette er også det nærmeste Brighton & Hove Albion har vært et «Major Trophy».

Nitti-tallet ble en krevende periode for Brighton & Hove Albion, hvor klubben opplevde store økonomiske problemer. Blant annet måtte de selge deres hjemmebane Goldstone Ground, og spille i «utlendighet» på Prestfield Stadium i Gillingham. Mer om dette lengre ned.

Etter nedrykket fra toppdivisjonen i 1983, ble det flere sesonger på nivå to og tre, før klubben i 1996 også rykket ned igjen til nivå fire etter å ha blitt nummer 23 på nivå tre i 1995/96. Sesongen etter ble nok et bunnpunkt for Brighton & Hove Albion, da de var i fare for å miste sin plass i EFL for første gang på 77 år.

I siste kamp møttes Brighton & Hove Albion og Hereford United i en ren nedrykksfinale, og Brighton& Hove Albion måtte unngå tap for å unngå nedrykk. Hereford tok ledelsen ved at Brighton& Hove Albion scoret et selvmål i første omgang, men en sen utligning av Brighton & Hove Albion reddet plassen. Hereford United rykket ned til Conference etter å ha blitt nummer 24 med to mål dårligere målforskjell enn Brighton & Hove Albion.

Også sesongen etter endte Brighton& Hove Albion på nestsiste plass på nivå fire, men denne gang med god margin til Doncaster Rovers som ble nummer 24. Doncaster vant kun fire kamper denne sesongen og klarte kun å ta 20 poeng totalt, noe som gjorde at det var 15 poengs margin mellom Doncaster på 24. plass og Brighton& Hove Albion på 23. plass.

I 2001 rykket endelig Brighton & Hove Albion opp til nivå tre, og klarte et «back to back» opprykk, og spilte dermed på nivå to igjen i 2002/03 sesongen. Nå fulgte en periode på 15 år hvor Brighton & Hove Albion vekslet mellom å spille på nivå to og tre.

Foran sesongstart i 2014 ble den finske midtstopperkjempen og Liverpoollegenden Sami Hyypiä, ansatt som Brighton & Hove Albion manager. Hyypiä fikk sitte i managerstolen frem til jul, da han selv valgte å forlate Brighton & Hove Albion som manager, ettersom klubben hadde en elendig sesong og lå på nedrykksplass. Den erfarne manageren Chris Hughton, ble ansatt som klubbens nye manager på nyttårsaften og klarte å redde klubben fra nedrykk.

Sesongen etter ble Brighton & Hove Albion nummer 3 i The Championship, men røk ut i Play-off for Sheffield Wednesday i semi-finalen. Etter 2016/17 sesongen ble Brighton & Hove Albion nummer to i Championship, og endelig klarte Chris Hughton og Brighton & Hove Albion å rykke opp til øverste nivå for første gang siden 1983, og Premier League for første gang noensinne. Hughton ledet Brighton & Hove Albion ut sesongen 2018/19, men en 17. plass og fortsatt Premier League spill, var ikke godt nok for ledelsen i Brighton & Hove Albion. Spesielt veide det nok tungt at Brighton & Hove Albion kun klarte å vinne tre kamper på en rekke av 23 kamper.

Erstatteren ble Graham Potter, som først ledet Brighton & Hove Albion til en 15. plass, før han neste sesong avsluttet på en 16. plass. Sesongen 2021/22 ble Potters beste sesong som manager i Brighton & Hove Albion, da de avsluttet sesongen på en niende plass, som også var klubbens hittil beste plassering i det engelske ligasystemet.

Suksessen ble derimot lagt merke til, og etter en sterk ligastart hvor Brighton & Hove Albion lå på fjerde plass i Premier League, ble Potter den 8. september ansatt som Chelsea manager. Ti dager etter at Potter hadde forlatt klubben, ble Italieneren Roberto De Zerbi ansatt som klubbens manager. Med De Zerbi i managerstolen, satte Brighton & Hove Albion nok en rekord, da de avsluttet sesongen på en sjette plass, som også er klubbens beste plassering noensinne i det engelske ligasystemet. Med fjorårets sjette plass i Premier League kvalifiserte Brighton & Hove Albion seg for UEFA Europa League. Dette er første gang i Brighton & Hove Albions historie at klubben deltar i Europacupspill.

American Express Community Stadium

«The Seagulls» eller «The Albion», som er kallenavnene til Brighton & Hove Albion, spiller hjemmekampene sine på American Express Community Stadium, eller Falmer Stadium som også er navnet når anlegget ikke benevnes med sponsornavn. Stadionet er også kjent under navnet The AMEX.

Fra 1902 spilte Brighton & Hove Albion på banen Goldstone Ground, hvor også klubbens tilskuerrekord på 36 747 tilskuere ble satt i en kamp mot Fulham den 27.desember i 1958. På 1990-tallet fikk imidlertid klubben økonomiske problemer, og Goldstone Ground ble solgt. Siste kamp på banen ble spilt den 26.april i 1997, før banen ble revet til fordel for et butikkområde.

The Albion spilte deretter to sesonger i «utlendighet» på Gillinghams bane, Prestfield Stadium, over 100 km fra Brighton. Derimot, sommeren 1999, fikk klubben tillatelse til å flytte hjem igjen til Brighton og spille på friidrettsbanen Withdean Stadium. I 2004 kåret avisa The Guardian, Withdean Stadium til EFLs 4. verste stadion, hvor Kenilworth Road ble kåret til EFLs nest verste stadionanlegg. Prestfield Stadium ble kåret til EFLs verste stadionanlegg.

I 2005 fikk Brighton & Hove Albion endelig tillatelse til å bygge nytt permanent stadion ved landsbyen Falmer. Stadionet med navnet Falmer Stadium, var planlagt ferdig til sesongstart høsten 2008. Planleggingen av det nye stadionet møtte mye motstand, noe som førte til at stadionet først sto klart i 2011. Åpningskampen, som var finalen i Sussex Senior Cup mellom Brighton & Hove Albion og Eastbourne Borough, ble spilt 16. juli 2011 og endte med 2-0 seier til hjemmelaget. Den første ligakampen ble spilt mot Doncaster Rovers, som også var det siste laget som Brighton & Hove Albion møtte på det gamle stadionanlegget Goldstone Ground, 14 år tidligere.

Dagens anlegg har en tilskuerkapsitet på 31 800 tilskuere, og tilskuerrekorden er på 31 746 tilskuere som ble satt under en Premier League kamp mot Graham Potter og Chelsea den 29. oktober 2022. En kamp Brighton & Hove Albion vant 4-1.

H2H

Luton Town og Brighton & Hove Albion har møtt hverandre 64 ganger, hvor The Hatters har vunnet 23 av oppgjørene, mens Brighton & Hove Albion har vunnet 25 ganger. 16 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var i august i første ligarunde. Kampen, som var den første kampen mellom The Hatters og Brighton & Hove Albion på The Amex stadium, endte med 1-4 tap for The Hatters, hvor Carlton Morris scoret Luton Towns første ligamål noensinne i Premier League.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i februar 2009 hvor Kampen var semi-finalen til Johnstone Paint Trophy (Football league trophy). Den første kampen som ble spilt på Withdean Stadium, endte målløst, mens returoppgjøret endte 1-1. Tom Craddock ga Town ledelsen etter to minutters spill, mens Nick Forster utlignet for The Seagulls etter tyve minutters spill. The Hatters vant den påfølgende straffesparkkonkurransen 4-3 og avanserte til finalen på Wembley. Som de fleste husker, vant The Hatters den påfølgende finalen mot Scunthorpe, 3-2.

Sist lagene møttes til ligaspill var i april 2008. Lagene møttes på Kenilworth Road i en League One-kamp som endte med 1-2 tap for The Hatters, hvor Sam Parkin ga The Hatters ledelsen i det 49. minutt. Brighton & Hove Albion utlignet i det 51.minutt, før de scoret det avgjørende målet i det 59. minutt.

Motsatt oppgjør på Withdean Stadium ble spilt i november 2007, hvor Brighton & Hove Albion vant 3-1. Towns mål ble scoret av David Edwards, og var en redusering til 1-2 i det 79. minutt.

Sist The Hatters vant en ligakamp over The Albion, var den 28. desember 2005 på Kenilworth Road. The Hatters vant 3-0 i en Championshipkamp, hvor Luton Towns mål ble scoret av Steve Howard, Warren Feeney og Steve Robinson.

The Hatters har ikke for vane å plukke med seg mange poeng når de har besøkt Brighton. Av 32 besøk, har The Hatters kun vunnet tre ganger i Brighton, mens det har endt med hjemmeseier hele 21 ganger. Åtte ganger har det endt uavgjort.

Vi må helt tilbake til januar 1983 for å finne sist The Hatters slo Brighton & Hove Albion i Brighton, hvor Luton Town vant 4-2 i en League Division One kamp (øverste nivå). Etter det har The Hatters besøkt Brighton fem ganger uten å vinne over Brighton & Hove Albion, hvor tre av kampene har endt med tap og to av kampene har endt uavgjort.

Brighton & Hove Albion har besøkt Kenilworth Road 31 ganger. Som The Hatters sliter med å vinne kamper I Brighton, sliter The Seagulls med å vinne kamper på Kenilworth Road. Kun tre ganger har Brighton & Hove Albion vunnet på The Kenny, og siste seier til The Albions var den nevnte 2-1 seieren over The Hatters i april 2008. Hele 15 ganger besøkte Brighton & Hove Albion The Kenny før de klarte å vinne i 2008, da den forrige seieren til The Albions over Luton Town på The Kenny, skjedde i 1934! Totalt har det endt med hjemmeseier 20 ganger, mens det åtte ganger har endt uavgjort. 

Brighton & Hove Albions form

På lørdag spilte også Brighton & Hove Albion FA-cupkamp, og The Albions gikk videre til de 16 beste ved å slå Sheffield United med de imponerende sifrene 5-2 på Bramell Lane. Dette var den første borteseieren for The Albions på fem kamper, uansett turnering.

Forrige mandag fikk Brighton & Hove Albion besøk av Wolverhampton, hvor kampen endte uten at noen av lagene klarte å score mål. Dette var den andre ligakampen på rad for Brighton & Hove Albion som endte målløst, men også den fjerde kampen på rad uten tap for The Albions.

I siste kamp før landslagspausen i november fikk The Albions besøk av Sheffield United, hvor kampen endte 1-1. Første kamp etter landslagsapausen besøkte The Albions Nottingham Forest, hvor de vant 3-2. I første kamp i desember dro Brighton & Hove Albion til London og Stamford Bridge, hvor de tapte 2-3 for Chelsea.

Fire dager senere fikk The Seagulls besøk av Brentford, hvor det ble 2-1 hjemmeseier. Påfølgende lørdag spilte The Albions nok en hjemmekamp, da Burnley kom på besøk, hvor kampen endte 1-1.

Nå fulgte fire kamper på rad mot lag fra London, og første lag som The Seagulls måtte bryne seg på var Arsenal på Emirates Stadium den 17. desember. En kamp som endte med 0-2 tap. Fire dager senere besøkte Brighton & Hove Albion Selhurst Park og Crystal Palace, hvor de fikk med seg et poeng etter at Danny Wellbeck utlignet til 1-1 rett før kampslutt. På fjerde juledag ble Tottenham Hotspur slått 4-2 på The Amex Stadium, før de spilte målløst mot West Ham i London på andre nyttårsdag. Som nevnt ble også målløst mot Wolverhampton forrige mandag. Disse to målløse kampene er forøvrig de eneste kampen denne sesongen hvor Brighton & Hove Albion har klart clean sheet i ligaen.

Det gir denne formrekken på di ti siste ligakampene: U-V-T-V-U-T-U-V-U-U

Borteformsrekken i ligaen ser slik ut: V-V-T-T-U-V-T-T-U-U

Det plasserer Brighton & Hove Albion på en syvende plass med sine 32 poeng. Det er tre poeng opp til West Ham på sjette plass, mens Manchester United ligger på plassen bak, også de med 32 poeng.

Som sagt, deltar Brighton & Hove Albion i UEFA Europa League, hvor de har spilt i gruppe B. The Seagulls har vunnet fem av sine seks kamper, mens de tapte den først kampen i gruppespillet 2-3 mot AEK FC. Med sine fem seiere gikk de derfor lett videre som gruppevinnere til sluttspillet. 

Lutons Form

På lørdag klarte The Hatters for første gang i historien å gå videre i FA-cupen ved å slå ut Everton. Tre ganger før har lagene møttes i den prestisjefylte cupen, men alle tre gangene har Everton slått ut Luton Town. The Hatters tok ledelsen ved at Evertons Mykolenko satte Alfie Doughtys hjørnespark i eget nett, mens Cauley Woodrow scoret Lutons 2-1 mål seks minutter på overtid i andre omgang, også det på et hjørnespark.

Den 5. november spilte The Hatters en solid hjemmekamp da Liverpool gjestet Kenilworth Road. I det 81. minutt ga Tahith Chong The Hatters ledelsen, etter en glimrende kontring som ble igangsatt av Ross Barkley, hvor Issa Kabore var nest sist på ballen. Derimot utlignet Liverpool til 1-1 fem minutter på overtid ved Luis Diaz.

I siste kamp før siste landslagspause, dro The Hatters til Old Trafford for å prøve seg mot Manchester United. Dessverre endte det med 0-1 tap, etter at Lindelöf satte inn kampens eneste mål i andre omgang. I første kamp etter landslagspausen i november, vant The Hatters sin første hjemmekamp i Premier League noensinne, og sin første hjemmekamp på øverste nivå siden 1992, da Crystal Palace ble slått 2-1. Første kamp i desember endte med 1-3 tap for Brentford på deres hjemmebane Gtech Stadium, før The Hatters påfølgende tirsdag tapte 3-4 for Arsenal på The Kenny. Den 10. desember kom ligamester Manchester City på besøk, hvor City vant 2-1.

På lillejulaften kom Newcastle på besøk, hvor Andros Townsend sørget for hjemmeseier da han scoret kampens eneste mål. På selveste boxing day klarte Luton Town å vinne sesongens fjerde seier totalt, og andre borteseier for sesongen, da de vant 3-2 over Sheffield United på Bramell Lane. Alfie Daughty scoret kampens første mål, mens de to andre målene til The Hatters ble scoret som selvmål. Carlton Morris var nest sist på begge selvmålene, men får neppe disse registrert som assist.

For tre uker siden gikk The Hatters på et surt et-måls tap, da Chelsea gjestet Kenilworth Road. Chelsea ledet lenge 3-0, men The Hatters satte i gang en heltemodig snuoperasjon mot slutten av kampen, hvor Ross Barkley og Elijah Adebayo reduserte en gang hver for The Hatters. Dessverre ble sluttspurten noe snau, da sluttresultatet ble 3-2 til Chelsea. Fredag 12. januar spilte The Hatters sin andre kamp for sesongen mot nedrykksrival Burnley på Turf Moor. Igjen viste Rob Edwards menn enorm vilje og moral mot slutten, og Carlton Morris utlignet til 1-1 på overtid i andre omgang.

Formutviklingen på de ti siste ligakampene for The Hatters ser dermed slik ut: U-T-V-T-T-T-V-V-T-U

Hjemmeformen i ligaen kan summeres slik: T-U-T-T-U-V-T-T-V-T

Det gjør at The Hatters fortsatt ligger på 18. plass med sine 16 poeng. Det er et poeng opp til lørdagens motstander som ligger på 17. plass, mens det er fire poeng opp til Nottingham Forest på 16. plass. Det er fire poeng ned til Burnley som ligger på 19. plass, mens det er seks poeng ned til Sheffield United som ligger på siste plass. Ettersom kampen mot Bournemouth ble avlyst, har Luton og Bournemouth en kamp mindre spilt i Premier League, noe også Manchester City og Brentford har, ettersom City deltok i VM for klubblag

Skandinavere i Brighton & Hove Albion

Dansker:

Casper Ankergren, Mikkel Andersen, Anders Laustrup Dreyer. 

Nordmenn:

Torbjørn Agdestein, Henrik Bjørdal, Vegard Forren, Mathias Normann, Leo Skiri Østigard.

Svensker:

Viktor Einar Gyökeres, Yasin Ayari, Peter Gwargis, Rami Shaaban.

Friendly faces

Følgende spillere har vært under kontrakt med både Luton Town og Brighton & Hove Albion og hatt en markant rolle i en av klubbene, eller i begge:

Tommy Allsopp, Calvin Andrew, Izzy Brown, Jamie Campbell, Aaron Connolly, Darren Currie, Paul Dickov, Stuart Fleetwood, Steve Foster, Tony Grealish, Yaser Kasim, Dan Kirkwood, Tim Krul, David Livermore, Kazenga LuaLua, Craig Mackail-Smith, Pat McCourt, Raphael Meade, Kevin Nicholls, Kurt Nogan, Andy Petterson, Glen Rea, Don Shanks, Mike Small, Juergen Sommer, Matthew Upson, Christian Walton, Mark Walton, Dai Williams, Danny Wilson,

Skadesituasjon

På mandagens pressekonferanse kunne Rob Edwards meddele at både Gabe Osho og Jordan Clark ville være klare til tirsdagens kamp, etter at begge måtte stå over lørdagens FA-cupkamp mot Everton grunnet skade eller suspensjon.

Kampen vil dessverre komme for tidlig for Jacob Brown som har trøblet litt med sitt ene kne, men skal være nær en retur. Mads Andersen, Marvellous Nakamba og Tom Lockyer er alle fortsatt ute en god stund til med sine skader.

Issa Kaboré vil heller ikke være tilgjengelig til tirsdagens kamp, da Burkina Faso gikk videre fra gruppespillet i Africa Cup of Nations og er nå blant de 16 gjenværende lagene. 

Toppscorerne og annen stats

Carlton Morris headet inn utligningen mot Burnley, og scoret dermed sitt fjerde ligamål for The Hatters denne sesongen. Elijah Adebayo er Luton Towns toppscorer med sine fem ligamål, mens Carlton Morris har altså scoret fire ligamål. Jacob Brown og Ross Barkley har scoret to ligamål hver.

Åtte stykker har scoret et ligamål for The Hatters så langt denne sesongen.

Alfie Doughty var nest sist på scoringen til Carlton Morris mot Burnley, og noterte seg dermed for sin femte assist denne sesongen i ligaen. Carlton Morris og Andros Townsend har to assists, mens seks andre spillere har en assist hver.

The Hatters har scoret ti av sine 24 ligamål i åpent spill, mens de har scoret åtte mål på dødballer. Tre mål er scoret som selvmål, mens Carlton Morris har scoret to mål på straffe. Et mål er kontret inn.

27 av The Hatters 38 innslupne mål, er sluppet inn i åpent spill. Syv mål er sluppet inn på dødball, mens to mål er sluppet inn på kontring. Et mål er scoret på straffe, mens The Hatters også har sluppet inn et selvmål.

For Brighton & Hove Albion er det Joao Pedro som er klubbens toppscorer med sine syv ligamål. Evan Ferguson er nest best med sine seks ligamål, mens Simon Adingra har scoret fire ligamål. Pascal Gross har vært nest sist flest ganger for The Seagulls, da han har seks asists, mens Kaoru Mitoma har fire assists.

28 av The Albions 38 mål er scoret i åpent spill, mensfire mål er scoret på straffe. Tre mål er scoret på dødball, mens to mål er scoret som følge av selvmål. Et mål har Brighton & Hove Albion kontret inn.

17 av 33 mål som The Seagulls har sluppet inn, er sluppet inn i åpent spill. Fem mål er sluppet inn på dødball, mens fem mål er sluppet inn på straffe. Fire mål er sluppet inn ved at de er blitt kontret inn, mens The Albions har scoret selvmål ved to anledninger. 

Nice to know, need to know

For første gang siden 1984/85 sesongen, vant The Hatters to bortekamper samme sesong mot et og samme lag, når The Hatters har spilt på øverste nivå. Sist The Hatters hadde et back to back win på bortebane mot samme lag fra øverste nivå, var som nevnt i 1984/85 sesongen hvor de slo Stoke to ganger på bortebane. Først vant Luton Town i en omkamp i FA-cupen i januar hvor de vant 3-2 (Hill, Harford og Doughty), for så å vinne 4-0 i ligakamp på øverste nivå i april (Harford (2), Nwaijobi og Moss). 

On this date

Sist The Hatters spilte kamp den 30 januar, var 2021, hvor Luton Town dro til Ewood Park, hvor de tapte Championshipkampen mot Blackburn Rovers 0-1.

Tha Hatters har aldri spilt på øverste nivå den 30. januar. 

Town tipset

Ingen av de om er i teten på «Town tipset» tippet slik at de fikk noen poeng i FA-cupkampen mot Everton. Stillingen i toppen er derfor uforandret med Tor Erik Hadland på topp med sine 59 poeng. Halvard Grina følger på andre plass med sine 53 poeng, mens Andreas Stensland og Runde Fjørtoft følger deretter med 50 poeng. Rune Ebbesen ligger på femte plass med sine 48 poeng, mens Per Axel Pettersen ligger på sjette plass med 44 poeng. 

Torsdagens kamp har avspark kl 2045 skandinavisk tid, og vises som vanlig med livebilder på VIAPLAY plattformen, samt TV kanalen V sport Premier League 3. For de som ønsker å streame Simon Pitts radiooverføring, kan logge inn på Hatters Player som man finner på Luton Towns hjemmeside. 

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 4.5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!