Luton Town – Bolton

Søndag kl. 15:00 er det klart for 3. runde i FA-cupen, der Luton Town får besøk av League One-toer Bolton Wanderers.

Dette er første møte mellom Luton Town og Bolton siden 1997, da lagene også da møttes i FA-cupen.

Byen Bolton

Byen Bolton ligger i den engelske regionen Nordvest-England, 16 km nordvest for Manchester. Bolton er omgitt av flere mindre byer og landsbyer som til sammen danner Bolton-distriktet, hvor Bolton er administrasjonsby for distriktet, nordvest i Stor- Manchester. Byen har i henhold til folketellingen i 2011 en befolkning på 128 139 innbyggere, mens den større bykommunen (metropolitan borough), har en befolkning på 262 000 innbyggere.

Bolton har tradisjonelt med sine møller vært et produksjonssenter for tekstiler siden flamske vevere bosatte seg i området på 1300-tallet og innførte tradisjonen med å veve ull og bomull. Denne industrien nådde sitt høydepunktet i 1929, da Bolton hadde 216 bomullsspinnerier og 26 bleke- og fargefabrikker, noe som gjorde byen til en av de største og mest produktive bomullsspinnerier i verden. Den britiske bomullsindustrien falt drastisk etter den første verdenskrig, og ved 1980-tallet hadde den opphørt helt i Bolton.

Bolton Wanderers Football Club

Bolton Wanderers football club ble stiftet i 1874, og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888.

Boltons historie

Bolton hadde sin beste periode mellom 1911til 1933, hvor de sammenhengende spilte på øverste nivå. Bolton vant også FA-cupen tre ganger i denne perioden, henholdsvis1923, 1926 og 1929. I tillegg klarte Bolton to tredje plasser i ligaen, og det i 1920/21 sesongen og 1924/25 sesongen.

Etter 1932/33 sesongen rykket Bolton ned til nivå to, hvor de tilbrakte to sesonger før de rykket opp igjen til øverste nivå etter at de ble nummer to etter 1934/35 sesongen.

Igjen fulgte en lang periode på øverste nivå, og denne gang fra 1935 til 1964. Denne gang ble det med et Major trophy, da Bolton vant FA-cupen i 1958. Beste ligaplassering denne perioden kom i 1958/59 sesongen hvor Bolton klarte en fjerde plass.

Nå fulgte en lengre periode hvor Bolton ikke spilte på øverste nivå, hvor det absolutte bunnpunktet kom i 1971/72 sesongen hvor Bolton rykket ned til nivå tre for første gang. Det ble med to sesonger, og i 1977/78 ble Bolton ligamestere på nivå to, og rykket opp til øverste nivå for første gang på 16 sesonger. Det ble med to sesonger, da de igjen rykket ned til nivå to i 1980.

Igjen fulgte en lang periode hvor Bolton ikke var i nærheten av å «spise kirsebær med de beste», og nå måtte Bolton slite enda mer for å komme opp igjen til øverste nivå. Etter 1982/83 sesongen rykket Bolton ned til nivå tre for andre gang i Boltons historie, og denne gang gikk det enda dårligere, ettersom de i 1987 endte på 21. plass på nivå tre og rykket ned til nivå fire for første gang i klubbens historie.

Det ble med den ene sesongen på nivå fire, da de rykket rett opp igjen da de havnet på tredje plass etter endt 1987/88 sesong. Fortsatt slet Bolton noe, da de brukte fem sesonger på å komme seg opp til nivå to, noe som skjedde i 1992/93 sesongen etter at Bolton ble nummer to.

Våren 1995 ble det endelig klart for nok et opprykk. Bolton vant Play-off finalen mot Reading 4-3, og skulle spille i Premier League for første gang i klubbens historie. Samme sesong spilte Bolton seg helt frem til finalen i Ligacupen, men tapte finalen 1-2 for Liverpool. Bolton tapte også ligacupfinalen i 2004, men da mot Middlesbrough, også da 1-2.

Det ble med den ene sesongen i Premier League da Bolton endte på 20. plass og rykket rett ned igjen. Igjen ble det en sesong på nivå to, da Bolton ble ligamestere etter 1996/97 sesongen og rykket rett opp igjen til gjeveste selskap. Forøvrig deres første ligamesterskap siden 1978. Dessverre ble gleden kortfattet da Bolton havnet på 18. plass og rykket ned igjen.

Nå brukte Bolton tre sesonger på å komme seg tilbake til Premier League, da de i 2000/01 sesongen ble nummer tre og slo Preston North End 3-0 i Play-off finalen. Nå spilte Bolton sammenhengende i Premier League fra 2001 til 2012, hvor de oppnådde en sjette plass i 2004/05 sesongen, som også er den beste plasseringen noensinne for Bolton i premier League.

Bolton endte på 18. plass i 2011/12 sesongen, og rykket ned til The Championship. Nå fulgte nok en periode hvor Bolton har vekslet mellom Championship og League Two. I 2018/19 sesongen rykket Bolton ned fra Championship etter å ha blitt nest sist, hvor de sesongen etter ble nest sist i League One og rykket ned til nivå fire (League Two) for andre gang i klubbens historie.

Foran 2020/21 sesongen ansatte Bolton dagens manager, Ian Evatt, som også skulle vise seg å være en god ansettelse, da det ble med den ene sesongen i League Two. Evatt ledet Bolton til tredje plass i League Two, og Bolton og rykket dermed direkte opp igjen til League One.

Bolton og Ian Evatt er inne i sin tredje sesong på rad i League One, hvor de i fjor ble nummer fem. Når det er sagt hadde Bolton suksess i fjor, da de vant cupen Football League Trophy (Papa Johns Trophy) etter å ha slått Plymouth 4-0 på Wembley. Bolton vant også samme cup i 1989.

De største rivalene til Bolton er Bury, men de møtes sjeldent da de sjeldent har spilt i samme liga sammen. Derimot tennes gjerne fansen ekstra når Bolton møter Blackburn, Preston og Wigan. Også Manchester United og Oldham er sett på som rivaler.

The Toughsheet Community Stadium

«The Trotters», som er kallenavnet til Bolton Wanderers, spiller hjemmekampene sine på Toughsheet Community Stadium, som er sponsornavnet på stadionanlegget i dag. Anlegget har hatt mange sponsornavn opp igjennom tiden, men er nok mest kjent som Reebok Stadium som det het når anlegget sto klart til serieåpningen av 1997/98 sesongen. Anlegget har i dag en Kapasitet på 28,723 tilskuere, hvor rekorden er på 28 353 tilskuere fra en kamp mot Leicester 28. desember i 2003.

Før Bolton flyttet til Toughsheet Community Stadium, som forøvrig ligger i Horwich, en naboby til Bolton (9,3 km nordvest for Bolton), spilte Bolton på Burnden Park i Bolton by. Burnden Park var Boltons hjemmebane fra 1895 til april 1997, og hadde på det meste en tilskuerkapasitet på 70 000 tilskuere, og 25 000 tilskuere når anlegget ble stengt ned i 1997. Rekorden skal ha vært på 69 912 tilskuere fra en kamp den 18. februar i 1933. Anlegget skal ha blitt revet i 1999.

H2H

Luton Town og Bolton har møtt hverandre 36 ganger, hvor Bolton har vunnet 17 ganger. 10 ganger har Luton Town vunnet, mens ni ganger har det endt likt.

Vi må helt tilbake til januar 1997 for å finne sist lagene møttes, da lagene møttes i tredje runde i FA-cupen. Først møttes lagene på Kenilworth Road, hvor Marvin Johnson reddet 1-1 og omkamp i det 89. minutt, mens Division One Laget Bolton slo Division Two laget Luton Town 6-2 i omkampen som ble spilt på Burnden Park. Dwight Marshall og Tony Thorpe scoret målene for The Hatters.

Sist lagene møttes i ligasammenheng, var i april 1995 hvor lagene møttes på Burnden Park i en League Division 1 (nivå to) kamp, en kamp som endte målløst. Motsatt oppgjør som ble spilt på Kenilworth Road i september 1994, endte med 3-0 seier til Bolton. Vi må helt tilbake til november 1981 for å finne sist The Hatters slo Bolton, da The Hatters vant 2-0 på Kenilworth Road. Brian stein og David Moss scoret målene til Luton Town.

Bolton har besøkt Kenilworth Road 18 ganger. Seks ganger har endt med hjemmeseier, Seks ganger har det endt med borteseier, og seks ganger har det endt likt. Bolton har nå besøkt Kenilworth Road tre ganger på rad, uten å tape. To av kampene har endt med seier (1993 (2-0) og 1994 (3-0)), mens siste møte var FA-cup kampen i 1997 som endte 1-1. Siste hjemmeseier til Luton over Bolton er den nevnte 2-0 seieren i 1981.

Boltons form

Bolton er I god form om dagen, og på mandag slo de Burton Albion 1-0 hjemme på Toughsheet Community Stadium. Burton har vist stor form i julen, da de har vunnet alle sine fire kamper i et hektisk juleprogram. På lillejulaften vant Bolton 3-2 over Leyton Orient hjemme på Toughsheet Community Stadium, mens de på boxing day vant 1-0 over Lincoln på LNER Stadium. På fredag slo de Fleetwood 2-0 på deres hjemmebane Highbury Stadium, mens de på mandag vant som kjent 1-0 over Burton Albion.

Bolton har på de ti siste ligakampene denne formrekken: V-V-V-U-T-T-V-V-V-V Tapene kom mot ligaleder Portsmputh og Bristol Rovers, mens de vant hele 7-0 over Exeter City hjemme på Toughsheet Community Stadium. Målforskjellen på disse ti kampene er på imponerende 18-6.

Borteformen til Bolton er som følger: U-T-V-V-V-V-U-T-V-V

Etter 24 spilte ligakamper, plasserer Bolton seg på andre plass i årets League One med sine 51 poeng. Det er to poeng opp til ligaleder Portsmouth, som også har en kamp mer spilt enn Bolton. Det er to poeng ned til Peterborough som ligger på tredje plass. Stevenage ligger på syvende plass med sine 43 poeng, og det er dermed åtte poeng ned til første plass som ikke gir Play-off.

Den fjerde november kom Bolton med i FA-cupen, da de møtte Solihull Moors i første runde. Bolton kom seg videre til andre runde ved å slå Solihull Moors 4-0 hjemme på Toughsheet Community Stadium.n I andre runde fikk Bolton besøk av Harrogate Town, hvor hjemmelaget «valset» over Harrogate og vant 5-1.

Luton Towns form

Forrige lørdag gikk The Hatters på nok et surt et-måls tap, da Chelsea gjestet Kenilworth Road. Chelsea ledet lenge 3-0, men The Hatters satte i gang en heltemodig snuoperasjon mot slutten av kampen, hvor Ross Barkley og Elijah Adebayo reduserte en gang hver for The Hatters. Sluttresultatet ble derfor 3-2 til Chelsea.

Den 29. oktober besøkte The Hatters Aston Villa og deres hjemmebane Villa Park, en kamp som Villa vant 3-1. Den 5. november spilte The Hatters en solid hjemmekamp når Liverpool gjestet Kenilworth Road. I det 81. minutt ga Tahith Chong The Hatters ledelsen, etter en glimrende kontring som ble igangsatt av Ross Barkley, hvor Issa Kabore var nest sist på ballen. Derimot utlignet Liverpool til 1-1 fem minutter på overtid ved Luis Diaz.

I siste kamp før siste landslagspause, dro The Hatters til Old Trafford for å prøve seg mot Manchester United. Dessverre endte det med 0-1 tap, etter at Lindelöf satte inn kampens eneste mål i andre omgang. I første kamp etter landslagspausen i november, vant The Hatters sin første hjemmekamp i Premier League noensinne, og sin første hjemmekamp på øverste nivå siden 1992, da Crystal Palace ble slått 2-1. Første kamp i desember endte med 1-3 tap for Brentford på deres hjemmebane Gtech Stadium, før The Hatters påfølgende tirsdag tapte 3-4 for Arsenal på The Kenny. Den 10. desember kom ligamester Manchester City på besøk, hvor City vant 2-1.

På lillejulaften kom Newcastle på besøk, hvor Andros Townsend sørget for hjemmeseier da han scoret kampens eneste mål. På selveste boxing day klarte Luton Town å vinne sesongens fjerde seier totalt, og andre borteseier for sesongen, da de vant 3-2 over Sheffield United på Bramell Lane. Alfie Daughty scoret kampens første mål, mens de to andre målene til The Hatters ble scoret som selvmål. Carlton Morris var nest sist på begge selvmålene, men får neppe disse registrert som assist. Forrige lørdag ble det som nevnt 2-3 tap for Chelsea.

Formutviklingen på de ti siste kampene for The Hatters ser dermed slik ut: T-U-T-V-T-T-T-V-V-T

Hjemmeformen kan summeres slik: T-U-T-T-U-V-T-T-V-T

Det gjør at The Hatters fortsatt ligger på 18. plass med sine 15 poeng. Det er et poeng opp til Everton som ligger på 17. plass, mens det er fire poeng opp til Brentford på 16. plass. Det er fire poeng ned til Burnley som ligger på 19. plass, mens det er seks poeng ned til Sheffield United som ligger på siste plass. Ettersom kampen mot Bournemouth ble avlyst, har Luton og Bournemouth en kamp mindre spilt i Premier League, noe også Manchester City og Brentford har, ettersom City deltok i VM for klubblag.

Skandinavere I Bolton

Nordmenn: Daniel Braaten.

Svensker: Markus Assarson, Johan Elmander, Christian Wilhelmsson.

Dansker: Peter Degn, Per Frandsen, Carsten Fredgaard, Bo Hansen, Claus Jensen, Lukas Jensen, Michael Johansen, Henrik Pedersen, Stig Tøfting.

Friendly faces

Følgende spillere har hatt en felles tilknytning til Luton Town og Bolton, hvor de enten har hatt en spesiell betydning for en av klubbene, eller for begge:

Ben Alnwick, Alex Baptiste, Reece Burke (nåværende Luton), Jacob Butterfield, John Dreyer, Steve Elliott, Jarosław Fojut, Cameron Jerome, Fred Kean, Peter Kioso, Carlos Mendes Gomes (nåværende Bolton), Bryan Small, Juergen Sommer, Tommy Tait, Matthew Taylor, Steve Thompson.

Nice to know, need to know

Luton Town har ennå ikke besøkt Boltons «nye» hjemmebane Toughsheet Community Stadium, etter at de flyttet fra Burnden Park i 1997.

On this date

Når The Hatters har spilt kamp den 7.januar, har dette stort sett alltid vært i forbindelse med FA-cupen. Hele 13 ganger har The Hatters spilt FA-cup den 7.januar, men kun ved en anledning har det endt med seier og avansement  på denne datoen. Dette skjedde så langt tilbake som i 1961, da Luton Town vant 4-0 over Northampton Town på The Kenny. Turner scoret to mål, mens Brown og Ashworth scoret de to andre målene. Etter det har The Hatters spilt åtte FA-cupkamper den 7.januar, hvor Luton Town har tapt fire kamper og spilt fire kamper uavgjort.

Den 7.januar i 2007 ble også den berømte FA-cupkampen mot Liverpool på Kenilworth Road spilt. De fleste av oss husker at The Hatters ledet 3-1 til det var 30 minutter igjen av kampen, og hvor Xabi Alonso scoret to vakre mål for Liverpool. Steve Howard, Steve Robinson og Kevin Nicholls scoret målene for Luton Town, hvor også Djibril Cisse bommet på straffe i den høydramatiske kampen.

Sist The Hatters spilte kamp den 7. januar, var i fjor hvor Wigan besøkte Luton Town på The Kenny i forbindelse med tredje runde i FA-cupen. Kampen endte 1-1 etter at Harry Cornick utlignet til 1-1 et minutt på overtid i første omgang. Omkampen endte med 2-1 seier til The Hatters, hvor Cauley Woodrow utlignet til 1-1 i det 51. minutt, mens Elijah Adebayo satte inn vinnermålet åtte minutter på overtid i andre omgang. Luton ble slått ut i neste runde (fjerde runde), da de tapte omkampen mot Grimsby 0-3, etter at kampen på Kenilworth Road endte 2-2.

Siste seier for The Hatters den 7. januar kom i 2012 hvor The Hatters vant 2-0 på Kenilworth Road over Newport County i en Conference League kamp. Aaron O´Conner og Danny Crow scoret Luton Towns mål.

Skader og suspensjoner hos The Hatters

På fredagens pressekonferanse kunne Rob Edwards fortelle at han nærmest har en skadefri tropp, bortsett Tom Lockyer og Marvelous Nakamba. Både Reece Burke og Dan Potts skal ha trent for fullt denne uken, men begge er nok for kamprustne til å bli tatt ut til søndagens kamp. Issa Kabore skal representere sitt landslag, Burkina Faso, i Africa cup of Nations, og vil nok heller ikke ble brukt i søndagens kamp.

Spennende blir det å se hvilke spillere Rob Edwards velger i søndagens kamp. Rob Edwards uttalte i hvert fall på pressekonferansen på fredag at han ville ta ut en tropp som skulle være sterk nok til å slå Bolton.

Toppscorerne, assists og gule kort og røde kort

Ross Barkley og Elijah Adebayo scoret hvert sitt mål mot Chelsea forrige lørdag. Det gjør at Elijah Adebayo er Luton Towns toppscorer med sine fem ligamål, mens Carlton Morris har scoret tre ligamål. Jacob Brown og Ross Barkley har scoret to ligamål hver.

Åtte stykker har scoret et ligamål for The Hatters så langt denne sesongen.

Alfie Doughty serverte en utsøkt corner på Ross Barkleys hode i kampen mot Chelsea, som Barkley omsatte i mål. Dette var Alfie Doughtys fjerde assist denne sesongen, mens Carlton Morris, Andros Townsend og Ross Barkley har to assists. Fem andre spillere har en assist hver.

The Hatters har scoret ni av sine 23 ligamål i åpent spill, mens de har scoret åtte mål på dødballer. Tre mål er scoret som selvmål, mens Carlton Morris har scoret to mål på straffe. Et mål er kontret inn.

26 av The Hatters 37 innslupne mål, er sluppet inn i åpent spill. Syv mål er sluppet inn på dødball, mens to mål er sluppet inn på kontring. Et mål er scoret på straffe, mens The Hatters også har sluppet inn et selvmål.

Ingen av Luton Towns spillere har fått rødt kort denne sesongen, men Marvelous Nakamba er foreløpig The Hatters «råtass» med sine fem gule kort. Issa Kabore, Tom Lockyer og Jacob Brown er de tre som er nærmest suspensjon, da de alle har fire gule kort hver.

For Bolton er det Dion Charles som er klubbens toppscorer med 13 nettkjenninger i ligaen så langt denne sesongen. Victor Adeboyejo har scoret syv mål så langt denne sesongen. Josh Sheehan har seks målgivende pasninger så langt.

27 av Boltons 45 mål er scoret i åpent spill, mens ti mål er scoret på dødball. Fire mål er scoret som selvmål, mens tre mål er scoret på straffe. Et mål er scoret som følge av en kontring. Av Boltons 24 innslupne mål, er halvparten sluppet inn ved åpent spill. Fem mål er sluppet inn på dødball, mens fire ganger Bolton blitt kontret på hvor ballen også er gått i mål. Tre ganger har motstander scoret på straffe.

«Town Tipset»

Også FA-cupkampen mot Bolton inngår i tippekonkurransen «Town tipset».

15 stk tippet riktig kamputfall i kampen mellom Luton Town og Chelsea, men ingen tippet 3-2 seier til Chelsea.

Leder Tor Erik Hadland, var en av de 15 som tippet borteseier, og leder dermed med 51 poeng. Halvard Grina tippet også borteseier og knep dermed tilbake andre plassen med sine 45 poeng. Arild Jåsund ligger på tredje plass med 43 poeng, mens Andreas Stensland, Rune Fjørtoft og Kenneth Blumensaath følger deretter med 42 poeng hver.

Søndagens kamp fra Kenilworth Road, kan kun streames med livbilder fra VIAPLAY plattformen kl 1500 skandinavisk tid. Har du ikke tilgang på VIAPLAY plattformen, kan du streame radiostreamen med Simon Pitts fra Hatters Player tjenesten.