Luton i all sin prakt

Denne reiserapporten handler litt om fotball. Og masse annet. Fra ligaåpningshelgen i og rundt Luton.

LTSCS-paret Lene Skogen og Thomas Møller var på plass da Luton Town delte poengene med Birmingham City på Kenilworth Road Stadium sist lørdag. En viss hjemmedominans, men samtidig så jevnt at ingen av lagene klarte å score!

Skuffende utfall sett med hjemmeøyne, men samtidig ett poeng bedre enn på begge sist sesongs møter med klubben fra «The Second City». 0-0 er nemlig mye bedre enn 0-5 og 0-3, som utfallene ble i 2021/22-sesongen.

Scroll nedover for å se og lese mer om Luton Town FC, Luton Town FC Ladies, The Lionesses, LTSCS-puben Bricklayers Arms, artisten Jason, Stockwood Park, Wardown Park, Luton og Harpenden, med mer!

Damelaget til Englands triumf på hjemmebane i Euro 2022 var et stort høydepunkt under oppholdet. Den gripende opplevelsen med våre engelske venner på Bricklayers Arms kjennes fortsatt godt i hjerteroten!

På kampdagen delte vi opplevelser med et annet norsk par; legendariske Per-Eigil Eriksen og hans nyslåtte kone Aina. Etter kampslutt tilbrakte vi en god time i John Moore Lounge, der det ble en god prat med Town-keeper Ethan Horvath og hans norske kone. Alan Sheehan, Alan McCormack, Glen Rea og Sonny Bradley kom også bort til bordet vårt for å hilse på.

Keepertrener Kevin Dearden fortalte at lagledelsen hadde et vanskelig valg foran ligaåpningen, men han uttrykte naturlig nok stor tilfredshet over debuten til Horvath.

Før kampen ble det møter med Reece Burke og mange andre ansatte i Luton Town FC. Burke sto over fordi han fikk en liten smell på trening tidligere i uken, men regnet med å være klar til kommende kamp.

Kunst, kultur & historie

Luton har mye å by på. I den multikulturelle byen med 250 000 innbyggere finner man det meste: Butikker, kjøpesentra, restauranter, kinosaler, puber, barer, museer, dyreparker, zoologiske hager, bookmakerbutikker, casinoer, gatekjøkkener, kunstutstillinger, konserter, idrettsaktiviteter, kulturelle arrangementer og hoteller.

Herværende reisefølge valgte denne sommeren å unne seg et luksuriøst bosted. Utenfor allfarvei, men midt i hjertet av Lutons historiske kulturarv.

Luton Hoo ligger omgitt av 400 hektar med engelsk parklandskap, og har et luksuriøst spa og 18-hulls golfbane. Hotellet ligger 3 kilometer fra Luton og tilbyr god mat og elegante rom hvor dronning Elizabeth II har vært gjest. I 1948 samlet Winston Churchill 110 000 tilhørere da han ved Luton Hoo takket for støtten under Andre verdenskrig.

Hotelldriften startet i 2008. Hvert av rommene er individuelt designet og har utsikt over hageanlegget eller elven Lea. Vi ble ønsket velkommen av portierene, som tok hånd om bagasjen og kjørte oss fra The Mansion House til rommet vårt i Country Club.
Lokalisert omtrent midt mellom Harpenden (Hertfordshire) i sør og Luton (Bedfordshire) i nord, bød oppholdet på valg mellom gange, buss og taxi. Sistnevnte kostet £10-15 hver vei til nevnte destinasjoner. Vi vandret til Harpenden under formiddagen på kampdagen, for så å ta toget tilbake til Luton. Dagen etter tok vi beina fatt mot Luton, med innlagt stopp ved Stockwood Park Discovery Centre.

Vakre hager, interaktive utstillinger og med Europas største samling av hestekjerrer. Wow!


Wardown Park er en av de største kommunale parkene i Luton, med barnelekepark, allsidig fugleliv, dekorative hager, offentlig toalett, utstillinger, tidvise mosjonsløp – og Crazy Golf! Sistnevnte bedre kjent som minigolf i Skandinavia:-)

I Wardown Park kaller de det for Adventure Golf. Sier du minigolf i England så tenker folk på en ekte golfbane med ni hull eller færre…


Selv om vi hadde værgudene med oss under oppholdet i månedsskiftet, så trakk vi inn til Luton Galaxy for å ta et par runder med bowling. Underholdningslokalet omfatter også serveringssteder, reality- og statiske spill og flust med kinosaler.

Søndag var planen lagt for å gå fra hotellet til LTSCS-puben Bricklayers Arms i High Town Road. Etter oppholdet i Stockwood Park vandret vi videre mot sentrum. Tenkte å ta turen innom Venue 360 ved Luton Town FCs treningsanlegg The Brache.

Luton Town FC Ladies spilte treningskamp mot London Seaward FC! Damelaget til Luton Town var nylig oppe på tredje nivå i det nasjonale ligasystemet, men rykket ned til øverste nivå i det regionale ligasystemet for to år siden. Ble nummer tre i 2021/22-sesongen og sikter seg inn mot opprykk.

– Vi har vunnet alle treningskampene; mot lag fra samme divisjon og lag fra divisjoner over og under, opplyser Nikki Baker. Hun var hovedtrener for Luton Towns damelag i 13 år. Nå i rollen som General Manager. Som sjef for hovedtrenerne.

– Det ble 3. plass sist sesong. Kun ett lag rykker opp, så det blir tøft å vinne ligaen, erkjenner Baker. Hun hadde med seg yngstedatteren på fire (Mabel) til treningskampen.

Luton Towns damelag vant 3-2 foran ca. 40 tilskuere, etter å ha ledet 2-1 til pause. I de foregående preseason-kampene har LTFCL vunnet 7-0 mot Royal Wootton Bassett Town og beseiret Blue Woottoon med 6-1.

Onsdag kveld ble det x-x mot Cheshunt.

Linker:
Luton Town Ladies på Twitter
Luton Town Ladies på Instagram
Eastern Region Women’s Football League Premier Division

Europamesterskapet i fotball for kvinner fant sted i England fra 6. til 31. juli. Sverige nådde helt til semifinalen og var med det beste skandinaviske deltaker. De svenska tjejerna vant sin innledende gruppe og sikret semifinaleplassen ved å slå Belgia – før det ble 0-4 mot The Lionesses i semifinalen.

Danmark og Norge klarte ikke å avansere fra sine respektive innledningsgrupper, der de begge bare la én nasjon bak seg.

Finalen på Wembley Stadium i London var utsolgt før Euro 2022 startet, så vårt håp om å erverve billetter til den var begrenset. Det ble med håpet. LTSCS-puben Bricklayers Arms var imidlertid intet dårlig alternativ som finalearena – via BBCs TV-sending.

England tok ledelsen. Tyskland utliknet. Ekstraomganger, med frykt for tysk seier på straffesparkkonkurranse. Englands mareritt på landslagsnivå. The Lionesses feide imidlertid all tvil til side. Scoret i den andre ekstraomgangen og holdt på 2-1-ledelsen til dommeren blåste av foran 87 192 tilskuere på Wembley. Tidenes høyeste tilskuertall i en EM-finale uansett kjønn!

«It’s Coming Home,» runget over hele England. Også blant oss som opplevde dramaet på «Brickies». Episk!

Jayson Swift er blitt et ikon i Luton, som følge av sine imponerende kunstverk med Luton Town-tematikk. Han har dekorert den historiske veggen utenfor LTSCS-puben Bricklayers Arms med sine strektegninger og fotogjengivelser, vært en følgesvenn for Luton Town-legenden Mick Harford gjennom sistnevntes kamp mot kreften og glidd inn i den stadig voksende LTSCS-familien som et ja-menneske overfor alle forespørsler om bestillingsverk.

Vi traff ham over et glass på LTSCS-puben mandag kveld – før han skulle spille lagkamp på bortebane i den lokale biljardserien. Den allsidige sixpencekledde jovialiteten vant sesongens første kamp med sitt lag – etter å ha overrasket LTSCS-redaktøren med innrammet tegning av Mick Harford og Nathan Jones i gledesrus over å ha sikret playoffplass med 1-0-seier mot Reading i mai.

Reisen? To timer forsinket fra Gardermoen til Stansted, med påfølgende etterslep gjennom torsdagen. Tidsnervøsitet på vei fra Luton til Stansted tirsdag, da toget til sentrale London plutselig terminerte og vi måtte ta taxi gjennom byen for å nå neste stasjon.

Vi rakk boardingen med et lite nødskrik. Var hjemme på Jevnaker før kveld ble til natt. Takk til Mari Rustad – LTSCS-medlem Inge Hauges kone – som transporterte bilen vår under tak på lufthavnen og la nøkkelen i et brannskap for henting.

Lørdag skal vi til Burnley og Turf Moor.

Come On You Hatters!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 6

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!