Liverpool – Luton Town

Onsdag kl. 20:30 sparkes oppgjøret mellom Liverpool og Luton Town i gang på Anfield.  

Bare dager etter at The Hatters har hatt giganten Manchester United på besøk, står nok en gigant på motsatt side. Denne gang er det Liverpool som Luton Town skal bryne seg på, da Luton Town på onsdag muligens spiller sin vanskeligste bortekamp for sesongen når de gjester Liverpool og deres «heksegryte» Anfield! Forøvrig en arena hvor The Hatters aldri har seiret.

Som de fleste vet, har Jürgen Klopp meddelt at dette er hans siste sesong som manager for Liverpool, noe som også muligens trigger Mohamed Salah, Virgil Van Dijk og co ekstra! Alt du trenger å vite om kampen finner du under. 

Liverpool by

I dag bor det drøye 580 000 innbyggere i Liverpool by, mens det i det urbane området rundt Liverpool by, bor ca 1,36 millioner innbyggere. Byen ligger langs elven Mersey, som deler byen i to.

I 1190 ble stedsnavnet skrevet ned som Liuerpul, som betyr en pøl med gjørmete vann. Den egentlige grunnleggelsen av byen dateres gjerne til august 1207, da Liverpool fikk charter som havn og ble en valgkrets. Havnen var først en militærhavn, hvor man utskipet tropper til Irland.

Liverpool var en liten by, og begynte ikke å vokse før utover det 18. århundre, men da vokste også byen raskt. Dette skyldtes først og fremst at mye av handelen med Vest-India i stor grad gikk gjennom Liverpool.

Slavehandelen i Liverpool førte også til rikdom, og byen har en befolkningsgruppe av afrikansk opprinnelse som kan spore sine aner tilbake til denne tiden. På begynnelsen av det 19. århundre gikk omkring 40 prosent av verdens handel over havnen i Liverpool, og i dag er Liverpool Storbritannias nest største eksporthavn. Byen har også en del industri, men denne preges av nedleggelser.

Byen er også kjent for sin kultur, og i 2008 var Liverpool europeisk kulturhovedstad.

Liverpool FC

Fra 1884 var Anfield Evertons hjemmebane. Etter en krangel om leien i 1892, flyttet Everton fra Anfield til Goodison Park, cirka to kilometer unna. John Houlding, som eide Anfield, stod igjen med en fotballbane og noen få spillere, og etablerte dermed Liverpool Football Club den 15. mars 1892. Klubben ble valgt inn i The Football League i 1893 og startet på nivå to.

Liverpools historie

Liga og cuphistorien til Liverpool, eller også kalt «The Reds», starter i 1893/94 sesongen, selv om Liverpool FC også deltok i en mindre liga og FA-cupen i 1892/93.

Liverpool startet sin ligakarriere med å vinne nivå to i 1893/94 sesongen og rykket rett opp til øverste nivå. Dessverre ble det med den ene sesongen, da Liverpool rykket rett ned igjen påfølgende sesong. Derimot ble Liverpool igjen seriemestere på nivå to, og rykket rett opp igjen. Deres første ligatittel på øverste nivå klarte Liverpool i 1900/01 sesongen, etter å ha etablert seg på den øvre halvdel av øverste liganivå etter opprykket i 1896.

Derimot klarte ikke Liverpool å forsvare tittelen påfølgende sesong, og våren 1904 avsluttet også Liverpool sesongen såpass dårlig at de igjen måtte ned på nivå to. Igjen ble det med den ene sesongen, og Liverpool rykket opp som følge av at de ble seriemestere på nivå to. Og enda bedre, sesongen etter, 1905/06, ble Liverpool for andre gang seriemestere på øverste nivå.

Nå fulgte noen magre år, bortsett fra i 1909/10 sesongen hvor Liverpool ble nummer to i ligaen, samt i 1913/14 hvor Liverpool for første gang spilte seg frem til finalen i FA-cupen, som de riktig nok tapte 0-1 for Burnley. Forøvrig den eneste gangen som Burnley har vunnet FA-cupen.

Først i 1921/22 oppnådde Liverpool suksess igjen, da Liverpool ble seriemestere på øverste nivå for tredje gang. Ikke nok med det, men Liverpool FC gjentok bedriften sesongen etter, altså et «back to back win»!

I perioden 1923 og frem til 1946 utmerket ikke Liverpool FC seg på noen spesiell måte, bortsett fra et par sesonger hvor de var nær å rykke ned til nivå to. Derimot kunne Liverpools innbyggere glede seg over at Liverpool FC ble den første ligamesteren etter krigen, noe som nok også var en kjempeopptur etter å ha vært veldig utsatt for herjingene under andre verdenskrig.

Bortsett fra en tapt semifinale i FA-cupen i 1950 (0-2 for Wolverhampton), gikk nå Liverpool FC inn i en veldig tøff periode, og kanskje den tøffeste perioden som Liverpool FC noensinne har opplevd.

Etter å ha avsluttet 1953/54 sesongen på en 22. plass, var nedrykket til nivå to igjen et faktum. Denne gang var det ingen «quick fix», og Liverpool FC måtte spille på nivå to fram til 1960/61 sesongen.

En kuriositet er at Everton også slet i etterkrigstiden, og spilte blant annet tre sesonger på nivå to i perioden 1951 til 1954. Med andre ord; fotballen slet voldsomt i Liverpool by i perioden 1951 til 1961.

Den 14. desember i 1959, ble Bill Shankly ansatt som klubbens manager, som også krevde og fikk gjennomslag for store forbedringer av Anfield og treningsfasilitetene til Liverpool. Etter 1961/62-sesongen var endelig marerittet på nivå to over, da Liverpool FC vant ligaen på nivå to, og var igjen klar for spill på øverste nivå.

Nå skulle det vise seg at Shankly og Liverpool FC en gang for alle skulle etablere seg i toppen av Engelsk fotball. Første sesong på øverste nivå ble Liverpool nummer åtte, men Liverpool som by opplevde allikevel stor suksess, ettersom Everton ble ligamester. Ikke nok med det, Liverpool FC ble ligamestere påfølgende sesong, samt at de i 1964/65 sesongen vant FA-cupen for første gang. 1965/66 sesongen ble Liverpool seriemestere på øverste nivå for syvende gang, og var også tapende finalist i den europeiske cupvinnercupen. Borussia Dortmund vant 2-1, etter å ha satt inn det avgjørende målet i ekstraomgangene på Hampden Park i Glasgow. For Liverpool FC var det den legendariske storscoreren Roger Hunt som scoret målet.

Hunt ble hentet til Liverpool FC av Shanklys forgjenger, Phil Taylor, og var klubbens toppscorer ifra 1958 til 1969, hvor han scoret hele 244 mål. Hunt er den spilleren i Liverpool som har scoret flest ligamål, men med sine 346 mål, uansett turneringer, er det Ian Rush som har scoret flest mål for Liverpool FC, uansett turnering.

Liverpool fortsatte å være i toppen av Engelsk fotball, men klarte ikke å vinne noe nytt Major Trophy før i 1972/73 sesongen. Og nå fulgte noen år med suksess og mange titler. Spesielt ved hjelp av spillere som John Toshack, Kevin Keegan, Kenny Dalglish, Ian Rush, John Aldridge, for å nevne noen.

Som nevnt i 1972/73 vant Liverpool sitt neste Major Trophy, som de gjorde ved å vinne nok et ligamesterskap. I tillegg vant de også UEFA cupen ved å slå Borussia Mönchengladbach 3-0 i finalen. I 1973/74 vant de også FA-cupen, hvor Newcastle ble slått 3-0 på Wembley. Dette var også den siste tittelen som Bill Shankly vant, da han den 12. juli annonserte at han trakk seg som liverpoolmanager da han følte han ikke hadde mer å gi. Det ble seks Major Trophys under Bill Shanklys ledelse, inkludert UEFA cup triumfen i 1973.

Shankly ble erstattet av Bob Paisley, som fortsatte det fantastiske arbeidet til Shankly, og brakte enda mer heder og gull til Liverpool FC og Anfield.

Første sesong som manager, ledet Paisley Liverpool FC til en andreplass i ligaen, mens de ble seriemestere både i 1975/76 sesongen og i 1976/77. De vant også UEFA cupen for andre gang i 1976, mens de vant Europacupen (serievinnercupen/Champions League) i 1977 og 1978. I 1978 vant også Liverpool FC European Super Cup.

1978/79 og 1979/80 ble enda to ligatitler sikret, før de i 1980/81 sesongen vant sin første ligacuptittel, i tillegg til å vinne europacupen for tredje gang.

I 1981/82 sesongen ble Liverpool FC igjen ligamester, noe de ble tre år på rad. Liverpool FC vant også ligacupen disse tre sesongene, i tillegg til å vinne The treble i 1983/84 ved å også vinne Europacupen. Ligatittelen og ligacuptittelen i 1983 ble Paisleys siste trofeer som Liverpool FCs manager, da han ga seg som manager i Liverpool FC etter endt sesong i 1983.

Paisley ble en stor suksess, og bortsett fra den første sesongen som Liverpool FCs manager, vant Liverpool FC et major trophy hver eneste sesong som Paisley var klubbens manager. Dette gjør Paisley til den mest suksessfulle manageren i England noensinne.

Joe Fagan, som var Paisleys assistent manager, tok over som manager etter Paisley. Det var Fagan som ledet Liverpool til «The Treble» i 1983/84 sesongen, og ble med det Englands første manager til å vinne «The Treble».

Sesongen etter ble den første sesongen hvor Liverpool ikke vant noe trofé siden 1972, selv om det ble ligasølv og tap i europacupfinalen. Ligasølvet var nok av det bitre slaget, da det var Everton som vant ligagullet, mens tapet i europacupfinalen ble overskygget av tragedien i forkant av kampen som ble spilt på Heysel Stadion.

Fagan la opp som manager og fotball trener før 1985/86 sesongen, etter å ha vært en del av Liverpoool FC siden 1958. Fagan ble etterfulgt av en annen Liverpool legende, nemlig skotten Kenny Dalglish.

Dalglish startet sin managerkarriere med å vinne «the double», da Liverpool FC ble ligamestere og vant FA-cupen i 1985/86 sesongen. Sesongen etter ble det nok et bittert ligasølv, da Everton igjen vant ligagullet. Dalglish ledet Liverpool til ligagull i 1987/88 sesongen og 1989/90, mens han også ledet klubben til gull i FA-cupen i 1989.

Dalglish trakk seg overraskende som manager i februar 1991, og ble erstattet Ronnie Moran som midlertidig manager. Den tidligere Liverpool-kapteinen Graeme Souness tok over som Liverpool-manager. Han vant FA-cupen i 1992, men ga seg som manager i januar 1994.

Mellom FA-cuptriumfen i 1992 frem til 2000/01 sesongen, klarte Liverpool FC å kun vinne en tittel, nemlig Ligacupen i 1995. 2000/01 – sesongen ble derimot en stor suksess, da Liverpool FC, under ledelse av Gerard Houllier, tok «The Treble» for andre gang i klubbens historie. Merseyside klubben ble nummer tre i ligaen, men vant både FA-cupen og ligacupen, i tillegg til å vinne UEFA-cupen. I sesongen etter ble det også suksess i Supercupen, men ingen Major Trophy.

Liverpool FC og Houllier vant også Ligacupen i 2003, før Rafael Benitez tok over som klubbens manager i 2004. Liverpool og Benitez kjempet stort sett alltid i toppen av Premier League, men nådde aldri helt til topps. Allikevel ble det et par trofeer, deriblant FA-cupen i 2006, og Supercupen samme sesong. Allikevel er det Champions League-triumfen i 2005 som huskes best fra tiden til Rafael Benitez. Liverpool lå under 0-3 til pause for Milan, men klarte å snu det hele til 3-3 i løpet av seks magiske minutter i andre omgang. Kampen måtte avgjøres på straffer, en straffesparkkonkurranse som Liverpool vant 3-2.

Nå fulgte en periode hvor flere meritterte managere (Roy Hodgson, Kenny Dalglish og Brendan Rodgers), fikk prøve sine kvaliteter i klubben, men kun Kenny Dalglish klarte å vinne et major trophy, da Liverpool FC vant Ligacupen i 2012. I oktober 2015 ble dagens manager, Jūrgen Klopp, ansatt som klubbens manager, og han klarte endelig å «snu skuta» slik at den stolte Merseyside-klubben igjen klarte å vinne titler.

Det startet i 2019, da Liverpool vant Champions League for sjette gang, etter at de året før tapte for Real Madrid. Liverpool FC ble også nummer to i ligaen denne sesongen, etter å ha ledet ligaen lenge, men Manchester City ble ligamester med to poeng mer enn Liverpool FC.

Sesongen 2019/20 var endelig 30 års ventetid over for Liverpool-fansen, ettersom Liverpool FC endelig kunne løfte trofeet som ligamestere for 19. gang, og det på overlegent vis da Liverpool FC vant ligaen med 18 poengs margin på Manchester City. Merseysideklubben vant også Supercupen i tillegg til at Liverpool FC også vant VM for klubblag.

Det ble ingen trofeer i 2020/21 sesongen, mens Liverpool FC vant både FA-cupen og ligacupen i 2021/22 sesongen. I fjor avsluttet Liverpool FC på femte plass i ligaen, og vant heller ingen øvrige Major Trophy.

Til sammen har Liverpool FC vunnet 36 Major Trophy som er nest flest, da det er to mindre enn Manchester United. Om man tar med at Liverpool har vunnet ni Europacuptitler, er Liverpool FC den mestvinnende klubben i England, da Manchester United har fem europacuptitler. Liverpool FC har også vunnet UEFA Supercup fire ganger, samt VM for klubblag en gang. FA Charity Shield/FA Community Shield har Liverpool FC vunnet 16 ganger.

Merseyside-derby

The Merseyside-derbyet er et av verdens mest omtalte derbys og kjente lokaloppgjør; spilt 242 ganger. Everton har vunnet 67 ganger, mens det har endt uavgjort 77 ganger. Liverpool har vunnet 98 ganger, og den største seiersmarginen skjedde i 1935 hvor Liverpool vant 6-0 over Everton.

Derbyet, som også omtales som «The Friendly Derby», som følge av at det stort sett alltid er en vennskapelig tone mellom lagets supportere, er allikevel et av de derbyene i England med flest røde kort.

Den legendariske keeperen til Everton, Neville Southall, er den spilleren som har spilt flest Merseyside-derbies, da han har voktet Evertons mål 41 ganger når Everton har møtt Liverpool FC. Ian Rush er derbyets toppscorer med sine 25 mål.

Heysel og Hillsborough tragediene

Heysel tragedien:

Juventus’ og Liverpools supportere var adskilt fra hverandre av hovedtribunene, men rett ved siden av de to seksjonene for Liverpools supportere var det avsatt en såkalt nøytral sone, der de fleste billettene var kjøpt opp av Juventus-supportere. Seksjonene var bare adskilt av et tynt og provisorisk gjerde.

Opptøyene startet én time før kampstart ved at engelske supportere begynte å kaste murbiter og løse stener fra tribunen mot Juventus-supporterne i den nøytrale sonen. Liverpool-supporterne brøt deretter igjennom den provisoriske sperringen, slik at det oppsto panikk blant Juventus-supporterne. De ble presset opp mot murveggen på hovedtribunen, som til slutt kollapset. I kaoset døde 39 mennesker, 32 av dem Juventus-supportere.

Kampen ble gjennomført i strid med begge trenernes ønske om at den ikke skulle spilles. Liverpools trener Joe Fagan trakk seg umiddelbart fra trenerjobben samme kveld. Juventus vant kampen 1–0 etter scoring av Michel Platini på straffespark.

Det er ingen tvil om at Liverpool-supportere startet opptøyene på Heysel stadion, og 14 av Liverpools supportere ble dømt til seks års fengsel for å ha forårsaket 39 menneskers liv. Etter opptøyene på Heysel stadion ble engelske lag utelukket fra europeiske cuper i fem sesonger (fra 1986 til og med 1990), Liverpool i seks år (til og med sesongen 1991).

Hillsborough tragedien:

«Hillsborough tragedien» skjedde den 15.april i 1989 under FA-cup semi-finalen mellom Liverpool og Nottingham Forest. På grunn av svikt i arbeidet til politiet, ble mer enn 3000 mennesker sluppet inn på et tribuneområde med plass til kun 1600 mennesker. Trengselen både utenfor og inne på denne ene tribuneseksjonen førte til at mange ble kvalt av oksygenmangel, mens andre døde etter at et gjerde gav etter og mange menneske falt oppå hverandre. 96 tilskuere døde, og da primært liverpoolsupportere. Tragedien førte til at en gransking ble satt i gang, og den såkalte «Taylor-rapporten» konkluderte med at alle fotballarenaer i Storbritannia måtte bygges om til å kun ha sitteplasser, og at gjerdene rundt banene måtte fjernes.

I september 2012 ble det konkludert med at ingen Liverpool-tilhenger var ansvarlig for hendelsene og dødsfallene. Det ble også avdekket at det ble gjort forsøk fra myndighetene å tildekke fakta om hva som faktisk hadde skjedd. Blant annet skal politiet ha holdt tilbake 164 vitneuttalelser knyttet til hendelsene. Det kom også frem at en rekke feil ble gjort av nødetatene og offentlige myndigheter, og at disse feilene var med på å bidra til de høye dødstallene. Inntil 41 av de 96 drepte kunne ha blitt reddet dersom hendelsene hadde blitt håndtert annerledes. Rapporten utløste umiddelbare beklagelser fra statsminister David Cameron, politisjef David Crompton i South Yorkshire Police, samt fotballforbundets David Bernstein for deres rolle de hadde hatt i saken. Også The Sun måtte beklage sine oppslag som var uten rot i virkeligheten, ettersom de raskt var ute med å legge skylden på Liverpool sine tilhengere bare dager etter tragedien.

Anfield Stadium

ble bygget i 1884, og har vært hjemmebanen til Liverpool FC siden klubben ble stiftet i 1892, etter at byrival Everton flyttet fra Anfield. Anlegget består av fire forskjellige tribuner; The Kop, Main Stand, Sir Kenny Dalglish stand og Anfield Road End, og de utgjør en samlet kapasitet på 60 725 tilskuere. Tilskuerrekorden er på 61 905 fra en kamp i FA-cupens fjerde runde mot Wolverhampton Wanderers i 1952. 

H2H

Luton Town og Liverpool FC har møtt hverandre 39 ganger, hvor Liverpool FC har vunnet 18 ganger, mens The Hatters har vunnet syv ganger. 14 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var den 5. november sist høst, hvor Liverpool gjestet Kenilworth Road. The Hatters tok ledelsen i det 80. minuttet på en glimrende kontring, hvor Tahith Chong var sistemann på ballen. Dessverre utlignet Liverpool fem minutter på overtid, da Luis Diaz headet inn utligningen.

Sist lagene møttes på Anfield, var i forbindelse med et FA-cupoppgjør i 2008, hvor det måtte til et dobbeltoppgjør for å bestemme hvem som skulle gå videre. Lagene møttes først på Kenilworth Road, hvor kampen endte 1-1 etter at Peter Crouch ga klubben fra Merseyside ledelsen 1–0 i det 74. minutt, før John Arne Riise scoret selvmål tre minutter senere. Returoppgjøret endte med 5-0 seier til Liverpool FC.

Vi må også ta med litt om oppgjøret i 2006, da lagene også møttes i FA-cupen. Også da møttes lagene på Kenilworth Road, hvor gjestene fra Merseyside tok ledelsen ved Steven Gerrard. Derimot, Championship laget Luton Town snudde kampen og ledet 3-1 til det sto igjen en halv time igjen av kampen. Liverpool FC viste klasse og scoret fire mål i løpet av kampens siste halvtime, og vant til slutt 5-3. Kampen huskes spesielt for Xabi Alonsos mål ifra egen banehalvdel.

Sist lagene møttes i ligaen på Anfield, som også var sist lagene møttes i ligaen før høstens uavgjortkamp, var den 11. januar 1992 i en League Division One kamp. Liverpool vant 2-1 etter at Luton tok ledelsen i første omgangs siste spilleminutt ved at Liverpools Tanner satte ballen i eget mål. Liverpool snudde kampen og scoret to mål i sluttminuttene og vant dermed 2-1. Motsatt oppgjør som ble spilt i august 1991, endte 0-0.

Sist The Hatters vant over Liverpool FC, var i sesongen før det, hvor The Hatters vant 3-1 på Kenilworth Road i en League Division One kamp. Kingsley Black og Iain Dowie (2) scoret Lutons mål.

Liverpool FC har besøkt Kenilworth Road ved 20 anledninger. Åtte ganger har The Reds vunnet, mens The Hatters har vunnet syv ganger. Fem ganger har det endt uavgjort på «The Kenny».

På Anfield har The Hatters aldri vunnet, mens det har endt med hjemmeseier 10 ganger. Av totalt 18 besøk på Anfield Road Stadium, har The Hatters klart å spille uavgjort ved åtte anledninger.

Liverpool FCs form 

På lørdag spilte Liverpool en veldig sterk bortekamp, da de vant 4-1 over Brentford på G-Tech Stadium. Og bare så det er sagt, Liverpool har ett tap på de siste 18 kampene, og på de siste ti kampene er det kun Arsenal og Manchester City som har klart å ta poeng fra Liverpool.

Den 17. desember ble det målløst mellom Manchester United og Liverpool på Anfield, mens det på lille julaften ble 1-1 mellom Liverpool og Arsenal, også det på Anfield. Den 4. februar tapte Liverpool sesongens andre ligakamp, og sin første ligakamp siden de tapte bortekampen 1-2 for Tottenham den 30. september, da Arsenal vant 3-1 på Emirates Stadium.

De ti siste ligakampene kan oppsummeres slik: V-U-U-V-V-V-V-T-V-V

Hjemmeformen til Liverpool kan oppsummeres enkelt, da det kun er Manchester United og Arsenal som har fått med seg poeng fra Anfield, og da i form av et poeng hver.

Det gjør Liverpool til ligaleder med sine 57 poeng, to poeng foran Arsenal som ligger på andre plass. Det er fire poeng ned til Manchester City som ligger på tredje plass, men med en kamp mindre spilt enn Arsenal og Liverpool.

Liverpool skal også spille finale i Ligacupen, ettersom de slo ut Fulham i semifinalen ved å vinne 3-2 sammenlagt over to kamper. Finalen spilles på førstkommende søndag, og på motsatt banehalvdel møter de Chelsea.

Liverpool er også videre i FA-cupen, ettersom de slo ut Norwich i fjerde runde ved å vinne 5-2 på Anfield.

Luton Towns form 

På søndag gikk The Hatters på sitt andre hjemmetap på rad, da Town tapte 1-2 for Manchester United. Carlton Morris scoret for The Hatters, etter at United hadde scoret to mål innen det var gått sju minutter.

The Hatters har vist variabel form i det siste, og på de siste åtte ligakampene er det Chelsea, Sheffield United og Manchester United som har vunnet over The Hatters. Til sammen har The Hatters tatt 11 poeng på disse åtte kampene, og tar vi med FA-cupkampene i tillegg, har Luton Town tapt tre av de siste ti kampene.

12. januar spilte Luton Town sin første ligakamp i 2024, og det skjedde mot Burnley på Turf Moor. Carlton Morris sørget for at The Hatters tok med seg et poeng, etter at han utlignet til 1-1 tre minutter på overtid. Tirsdag 30. januar fikk The Hatters besøk av Brighton & Hove Albion, hvor The Hatters vant hele 4-0. Lørdagen etter dro Rob Edwards og hans menn til Newcastle, og var nær ved å vinne sin første ligakamp på St James´ Park siden 1937, men kampen endte 4-4. På lørdag for to uker siden, vant som sagt Sheffield United 3-1 når de besøkte Kenilworth Road, mens Manchester United vant 2-1 på søndag.

Oppsummert har The Hatters denne formrekken på de siste ti ligakampene: T-T-V-V-T-U-V-U-T-T

Det plasserer The Hatters på en 18. plass med 20 poeng, syv poeng foran Burnley på 19. plass, mens Sheffield United ligger på 20. plass, også de med 13 poeng. Everton ligger nå over streken, men kun med bedre målforskjell enn The Hatters. Det er fire poeng opp til Nottingham Forest som ligger på 16. plass, mens det er fem poeng opp til Crystal Palace på 15. plass.

På hjemmebane står Luton Town med åtte tap, hvor syv av tapene er med knappest mulig margin. To kamper har endt uavgjort, mens tre kamper har endt med seier.

Hjemmeformen kam oppsummeres slik: T-U-T-T-U-V-T-T-V-T-V-T-T

Skandinaver i Liverpool FC 

Nordmenn: Stig Inge Bjørnebye, Vegard Heggem, Frode Kippe, Bjørn Tore Kvarme, Øyvind Leonhardsen, John Arne Riise. 

Svensker: Glenn Hysén. 

Dansker: Daniel Agger, Martin Hansen, Jan Mølby, Jørgen Nielsen, Torben Piechnik, Christian Poulsen, Michael Stensgaard. 

Friendly faces 

Følgende spillere har hatt en relasjon til både Luton Town og Liverpool, og hatt en viss form for innflytelse i en av klubbene, eller begge:

Phil Boersma, Alec Chamberlain, Ted Hancock, Don Hutchison, Richard Money og Paul Walsh.

Skadesituasjon i Luton Town 

Under tirsdagens pressekonferanse knyttet det seg ekstra stor spenning rundt om toppscorer Elijah Adebayo ville bli skadefri til onsdagens kamp, etter at han pådro seg en hamstringskade under oppvarming til kampen mot Manchester United. Dessverre vil ikke toppscoreren bli klar til onsdagens kamp, og Edwards kunne heller ikke si noe om hvor alvorlig skaden er, eller hvor lenge Adebayo vil være skadet.

Jakob Brown gikk igjennom en kneoperasjon på tirsdag, og vil heller ikke kunne spille på onsdag. Det er også uklart hvor lenge skotten vil være ute med skaden.

Fra før er Tom Lockyer, Mads Andersen og Marvelous Nakamba ute med skade.

Nice to know, need to know

Som nevnt scoret John Arne Riise selvmål på Kenilworth Road når Liverpool møtte Luton Town i FA-cupen i 2008. Riise er ikke den eneste nordmannen som har scoret mål på Kenilworth Road, da en nordmann også scoret mål i FA-cupen i sesongen etter. Luton Town møtte Grays Athletic i fjerde kvalifiseringsrunde til FA-cupen, hvor angrepsspilleren og nordmannen Petar Rnkovic, spilte. Også Rnkovic scoret selvmål på Kenilworth Road, da han scoret det andre målet til The Hatters og ga Luton Town en 2-0-ledelse i en kamp som endte med 3-0 seier til hjemmelaget. Begge disse nordmennene har scoret på Kenilworth Road, begge i eget nett.

Ian Rush er den spilleren i England som har scoret flest ganger i FA-cupfinaler. Til sammen har han scoret fem mål for Merseysideklubben i FA-cupfinaler, fordelt på tre finaler (to i 1986, to i 1989 og et i 1992).

Med sine ni ligacuptrofeer, er Liverpool FC den klubben som har vunnet turneringen flest ganger. Liverpool FC er også den klubben som har spilt flest ligacupfinaler med sine 13 finaler. På søndag spiller som nevnt Liverpool sin 14. ligacupfinale, og kan vinne sin tiende ligacupfinale. 

On This Date 

Sist The Hatters spilte kamp den 21. februar, var i 2015 hvor Luton Town møtte Wimbledon i en League Two-kamp på Plough Lane. Kampen endte med 3-2 seier til Wimbledon, hvor Jayden Stockley utlignet til 1-2 i det 45. minuttet, mens Elliott Lee utlignet til 2-2 i det 69. minuttet. Wimbledon avgjorde kampen til 3-2 i kampens aller siste minutt.

Sist The Hatters spilte kamp på øverste nivå den 21.februar, var i 1987. The Hatters besøkte Manchester City og deres forrige hjemmebane Main Road, hvor Brian Stein sørget for at kampen endte 1-1.

I 1959 vant The Hatters 4-3 over Leicester på Kenilworth Road, som er den siste kampen som Luton Town har vunnet på øverste nivå den 21. februar. Gregory, Morton, Brown og Cummings scoret målene for Luton Town.

Storscorerne

Elijah Adebayo er fortsatt Luton Towns toppscorer med sine ni ligamål. Carlton Morris scoret et mål mot Manchester United, og er dermed den første Luton Town spilleren som har scoret i tre kamper på rad på øverste nivå for The Hatters, siden Mick Harford gjorde det samme i 1992. Som vi husker scoret Carlton Morris på straffespark mot Newcastle og mot Sheffield United. Morris har dermed scoret syv ligamål, som er nest flest i Luton Town så langt denne sesongen. Ross Barkley har scoret tre ligamål denne sesongen, mens Chiedozie Ogbene, Jakob Brown og Gabriel Osho har scoret to ligamål hver. Seks stykker har scoret et ligamål for The Hatters så langt denne sesongen.

Alfie Doughty har fem assists i ligaen denne sesongen, mens Carlton Morris har fire. Ross Barkley har tre, mens Andros Townsend og Albert Sambi Lokonga har to hver. Fire andre spillere har én assist hver.

The Hatters har scoret 15 av sine 34 ligamål i åpent spill, mens de har scoret 10 mål på dødballer (fjerde flest i Premier League). Carlton Morris har scoret fire mål på straffe, mens tre mål er scoret som selvmål. To mål er kontret inn.

32 av The Hatters 47 innslupne mål, er sluppet inn i åpent spill. Åtte mål er sluppet inn på dødball, mens fire mål er sluppet inn på kontring. To mål er scoret på straffe, mens The Hatters også har sluppet inn et selvmål

For Liverpool er det Mohamed Salah som er klubbens toppscorer med sine 15 mål, mens Diogo Jota og Darwin Núñez har scoret nest flest med sine ni scoringer. Mohamed Salah har også flest assists, da Egypteren har ni målgivende pasninger. Darwin Núñez har også nest flest assists med sine 7 målgivende pasninger.

38 av Liverpools 59 ligascoringer er scoret i åpent spill, mens syv mål er scoret på dødball. Seks ganger har Liverpool kontret inn et mål, mens de har scoret fire mål på straffespark. Fire ganger har motstanderen til Liverpool satt ballen i eget nett.

15 av Liverpools 24 innslupne mål er sluppet inn i åpent spill. Seks mål er sluppet inn på dødball, mens et mål er blitt kontret inn. Et mål er scoret på straffespark, mens et mål har Liverpool scoret i eget mål.

Town-tipset

Hele ti stykker hadde tippet at Manchester United kom til å slå The Hatters 2-1, mens ytterligere 11 hadde tippet nederlag for Luton Town. Det gjorde at både Halvard Grina og Rune Fjørtoft tok innpå leder Tor Erik Hadland, siden Hadland fikk null poeng denne runden.

Stillingen er dermed som følger: Tor Erik Hadland 62 poeng, Halvard Grina og Rune Fjørtoft 58 poeng, Andreas Stensland 55 poeng og Rune Ebbesen 51 poeng. 

Onsdagens kamp har avspark kl. 20:30 skandinavisk tid, og kampen kan du som vanlig se på Viaplay-plattformen. Kampen sendes også direkte på TV-kanalen V Vport Premier League. Alternativt kan du lytte til audiostreamen på Hatters Player, der Simon Pitts kommenterer. 

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!