Ingen kjøpebonanza

Luton Town håver inn milliarder på Premier League-deltakelsen, men ikke forvent dyre spillerkjøp.

Don’t change. Let’s stay who we are. Stay Luton. Still be us. Not that big bollock shit. We are Luton. The greatest town in England, with the best supporters, sa Town-direktør Gary Sweet fra scenen på St. George’s Square to dager etter at Premier League-billetten var sikret på Wembley.

Helt som forventet. Heldigvis. Luton Town kommer til å forbli Luton Town. Også i verdens største og mektigste liga.

Jeg anslår at Luton Town kommer til å bruke maksimalt 25 millioner pund på spillerkjøp.

Akkurat som Gary Sweet prediket for noen år siden, ville realiteten innhente flere klubber i Championship. Klubber som brukte penger de ikke hadde.

Derby County, Birmingham City Reading, Wigan Athletic er alle blitt fratatt poeng for sine økonomiske misligheter. Ingen av dem er verst i klassen. Flust med klubber opererer med høyere lønnskostnader enn totalinntektene sine. Drivkraften er ambisjonen om å nå det forgjettede land; Premier League.

SWEET SUCCESS: Supporteren som ble klubbeier. Direktør. Mannen bak Luton Towns gjenreisning. Gary Sweet. Han kjenner verdien av penger. Hvordan de tjenes og hvordan de skal forvaltes.

Mange av de få som kommer gjennom det nåløyet, er ikke et dugg bedre i sin økonomiforstand. Det kjøpes nye spillere over en lav sko. Managere sparkes i håp om at etterfølgeren skal utrette underverker. Pengene kastes bokstavelig ut av vinduet. Plutselig en dag våkner man fra drømmen. I bakrus. Økonomisk ulende.

Ikke Luton Town Football Club under Luton Town 2020 Limiteds eierskap. Luton Town FC er ikke avhengig av Premier League-deltakelse, men vær sikker på at den kommer til å forvalte pengepremien fornuftig.

Bare tre dager etter Wembley-triumfen ble arbeidene med å oppgradere stadionet til Premier League-standard startet. Innfri mediekravene; presserom, kommentatorbokser, 50 (!) kameraplasser og nye flomlys.

– Det er en kamp mot klokken, men vi ligger én time foran skjemaet, sa Gary Sweet til Sky Sports torsdag. Med bortekamp i ligaåpningen får klubben en ekstra uke på å klargjøre Kenilworth Road Stadium.

Spillerstallen

– Vi skal være konkurransedyktig i Premier League, prediket suksessmanageren Rob Edwards under opprykksfeiringene.

Selv etter bare sju måneder i klubben, vet han meget vel at konkurransedyktigheten han skal stå for ikke kan kjøpes. Den eksisterer allerede, gjennom alle ledd innenfor murene og treverket på Kenilworth Road Stadium. Og på The Brache; treningsanlegget.

Rekrutteringsavdelingen, ledet av klubblegende Mick Harford – underlagt en økonomisk ramme – har forlengst blinket ut sine mål. Gjennom årelange analyser av fotballens spillermarked. Stikkord er fra hvilke land gode spillere kan kjøpes for en fair pris, samt hvilke spillere som også er gode mennesker. Karakterer.

Jeg anslår at Luton Town kommer til å bruke maksimalt 25 millioner pund på spillerkjøp i overgangsvinduet som åpnet onsdag 14. juni. Før det stenger 1. september.

Hele organisasjonen Luton Town FC er under opprusting. Flere stillingsutlysninger er kunngjort. Andre skal ansettes direkte.

ØYEBLIKKET: Da seieren i straffesparkkonkurransen mot Coventry var et faktum. Town-spillerne slipper jubelen løs.

I skrivende stund har vi mistet tre sentrale lånespillere i keeper Ethan Horvath, midtbanekriger Marvelous Nakamba og vingback Cody Drameh – som alle returnerte til sine respektive klubber etter sesongslutt.

I mine – og de flestes øyne – er hovedmålet å erverve Nakamba fra Aston Villa. Horvath kan bli for dyr – i kjøpesum fra Nottingham Forest og i lønnskostnader. Drameh kan eierklubben Leeds United finne nyttig å beholde etter nedrykket.

Kontraktene til Gabriel Osho, Daniel Potts og Elliot Thorpe er utløpt, men samtlige er blitt tilbudt forlengelse med ett år.

Pelly Ruddock Mpanzu, Tom Lockyer, Amari’i Bell og Luke Berry er under kontrakt. Det forhandles med dem om potensielle forlengelser. De er med andre ord ønsket.

Matt Macey, Glen Rea, Dion Pereira, Carlos Mendes Gomes og John McAtee er tilbake fra sine utlånsklubber med uviss framtid på Kenilworth Road. Kontraktene til Sonny Bradley, Henri Lansbury og Harry Isted er utløpt. De er på jakt etter nye klubber.

Jeg tror de utlånte forsvinner, med et lite håp for Mendes Gomes.

Man kan kjøpe mye for penger, men det er fortsatt 11 mott 11 på banen.

Det betyr potensielt 7-8 helt nye spillere inn. Rykter svirrer, men ikke tro alt du leser. Det er bare rykter før du leser fakta på klubbens offisielle hjemmeside.

Min analyse tilsier minst én ny spiller i hvert ledd: Én keeper, to forsvarere, to-tre midtbanespillere og to angripere. De fleste fra lavere divisjoner. Og noen fra utlandet. Til en totalkostnad av maksimalt 25 millioner pund.

Kontraktløse spillere på free transfer er for øvrig ikke gratis. Ny klubb må ofte betale en såkalt «sign-on fee» – og så skal spilleren lønnes i tillegg.

Infrastruktur

Luton Towns Kenilworth Road Stadium er utdatert. Sjarmerende, klassisk, genuint og historisk. Fordelaktig for The Hatters i Premier League, men dessverre ikke inntektsbringende nok på dette nivået. Ei heller i divisjonene under.

Finansieringen av det nye stadionet ved den gamle kraftstasjonen på Power Court-tomten i byens sentrum er klubbens hovedprioritet. De kommende inntektene fra Premier League-deltakelsen tilnærmet fullfinansierer prosjektet. Et prosjekt som opprinnelig skulle vært ferdigstilt i disse dager, men grunnet «Brexit», viruspandemien og nedgangen i verdensøkonomien har måttet gjennomgå designforandringer, budsjettendringer og utsettelser.

– Målet for ferdigstillelse er 2026; uavhengig av hvilken divisjon klubben befinner seg i, forsikrer Michael Moran. Han er prosjektleder for det nye stadionet på Power Court-tomten. Den ligger mellom togstasjonen og det sentrumsokkuperende kjøpesenteret The Mall.

POWER COURT STADIUM: Planlagt ferdigstillelse i 2026.

Sportslig backup

Det er ikke bare nytt stadion Luton Town Football Club prioriterer foran dyre spillerkjøp. Treningsanlegget The Brache er allerede up-to-date, men klubben mangler noe som samtlige klubber i Premier League og Championship har. Og de fleste i League One, samt mange i League Two.

Luton Town har verken U21- eller U23-lag!

Klatringen fra Conference Premier til Premier League uten ungdomslag er smått utrolig. Og vel så bemerkelsesverdig som de fire opprykkene på ni sesonger.

For to år siden bestemte Town-ledelsen seg for å etablere et U23-lag. Kjøpte et tomteareal der innendørshall skulle bygges. Ett av flere krav fra Premier League, som administrerer U23-ligaen. Ble innvilget byggetillatelse av bystyret, etter blant annet å ha tilbudt lokale skoler fri bruk av hallen.

I fjor kom tilbakeslaget. Politikerne snudde. For undertegnede uvisst av hvilken grunn, men likefullt et slag i trynet.

At dette prosjektet står høyt på prioriteringslisten er hevet over enhver tvil. Med større økonomiske muskler bør det være overkommelig å realisere i løpet av året.

TRENINGSANLEGGET: Flyfoto fra The Brache, der klubben like ved ønsker å oppføre en innendørshall med kunstgressdekke.

Det er så mange samfunnsnyttige for lokalmiljøet, klubbutviklende og sportslig fremmende tiltak som veier tyngre enn å overføre penger til andre klubber i bytte mot kostbare spillere.

Luton Town FC har som definert mål å bidra til fornyelse og utvikling av byen, i tett samarbeid med styresmaktene. Den sportslige suksessen avhenger av økt hverdagsglede blant befolkningen og høyere trivselsfaktor i lokalmiljøet. Fortsette arbeidet med å vende det nasjonale negative inntrykket av Luton by til positivt.

Luton Town FC Community Trust er en egen stiftelse med formålsparagrafen «Reconnecting Our Communities». Målet er å forbedre livene til mennesker gjennom kraften av fotball i Luton, Bedfordshire og Nord-Hertfordshire.

Balanserende kunnskap å ta med seg parallelt med ønsket om kjøp av kostbare spillere.

Selv om The Hatters skulle rykke ned etter debutsesongen i Premier League, så er framtiden lys. Man kan kjøpe mye for penger, men det er fortsatt 11 mott 11 på banen.

11 ledd i et maskineri er samlet ikke bedre enn det svakeste, så her ligger muligheten for Luton Town som for første gang på 15 år ikke spiller for å rykke opp!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 4.6 / 5. Antall vurderinger: 10

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!