Hull City – Luton Town

På lørdag drar Luton til Hull for å forsøke å vinne to borteseiere på rad for andre gang denne sesongen. Sist dette skjedde var i desember, hvor Luton vant to borteseiere på rad mot Blackpool og Reading.

Byen Hull:

Hull, eller City of Kingston upon Hull, som er byens egentlig navn, er en by i East Riding of Yorkshire i det nordlige England, som igjen ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, omtrent ti mil øst for Leeds. Byen ligger på nordsiden av Humber, og elven Hull renner gjennom byen. Byen har snaue 257 000 innbyggere. Det er to universiteter i byen, University of Hull og University of Lincoln, Hull. Utelivet i Hull har forøvrig lansert slagordet «it’s never dull in Hull» («Det er aldri kjedelig i Hull»).

Byen er den eneste i Storbritannia som har sitt eget telefonselskap. Kingston Communications (KCOM) ble grunnlagt i 1910-årene som et offentlig selskap. Det er nå privatisert, men er fortsatt det eneste teleselskap i landet som kun tilbyr sine tjenester i ett enkelt område. Telefonkioskene i Hull er kremfargede, mens de i resten av landet er røde.

Hull City AFC og rivalisering:

Hull City AFC ble stiftet i 1904, og ble valgt inn i The Fooball League i 1905. Naturlig nok anses Leeds som den sterkeste rivalen for Hull. Også kamper mot Scunthorpe, Grimsby og de to store klubbene i Sheffield, skjerper Hull sine fans. Spesielt har kamper mot Sheffield United blitt ekstra intense, etter at Sheffield United i 1983/84 sesongen rykket opp til nest øverste nivå med knappest mulig margin. Begge lag hadde lik poengsum og like mange pluss mål i målforskjell. Derimot hadde United fler scorede mål. Spesielt ble dette esktra bittert, ettersom Uniteds toppscorer med 33 mål, var Hull sin tidligere toppscorer, Keith Edwards.

Hulls historie:

For oss som fulgte tippekampene på NRK på sytti og åtti tallet, var Hull et lag som stadig dukket opp på tippekupongen. Allikevel fikk vi ikke se Hull som tippekamp, ettersom Hull aldri spilte på øverste liganivå i England før i 2008. Suksessen på 2000 tallet skyldtes mye at det kom inn nye folk i klubbens ledelse, blant andre Adam Pearson som ble ansatt som ny styreformann. Pearson kom fra jobben som markedssjef i Leeds United. I 2002 flyttet også Hull inn i det nye stadionet Hull City Stadium.

Klatringen i ligasystemet startet i 2003/04 sesongen, hvor Hull rykket opp fra nivå fire etter å ha blitt nummer to. Året etter presterte Hull et «Back to back»-opprykk, ettersom de ble nummer to på nivå tre, tolv poeng bak Luton som ble seriemestere. Hull var klar for spill på nest øverste nivå for første gang på 14 sesonger, mens Luton rykket opp til nest øverste nivå for første gang på ni sesonger. Sesongen etter ble Luton nummer ti i Championship, mens Hull ble nummer 18. Sesongen deretter startet marerittet for Luton, og Luton rykket ned fra Championship etter å ha havnet nest sist, mens Hull klarte seg med å kapre 21.plassen.

Mens Luton rykket ned, og startet på et av sine mørkeste kapitler i klubbens historie, startet Hull på sin mest suksessfulle periode noensinne. Sesongen etter, i 2007/08 sesongen, rykket Hull City opp til Premier League etter å ha vunnet 1–0 i playoff-finalen mot Bristol City. Dean Windass (39), ble matchvinner i sin første og siste kamp på Wembley. Etter tre opprykk på fem år, var endelig Hull klare for spill i den øverste divisjonen i England, for første gang.

I sin første sesong i Premier League, klarte Hull en 17. plass, mens det sesongen etter ble nedrykk etter å ha havnet nest sist. Deretter ble det tre sesonger i Championship, før det igjen ble to sesonger i Premier League. 16.plassen i 2013/14 sesongen er klubbens beste ligaplassering noensinne. Hull havnet på 18. plass i 2014/15 sesongen og rykket ned igjen til Championship, men rykket direkte opp igjen til Premier League etter 2015/16 sesongen. Opprykket ble sikret via play-off, ettersom Hull ble nummer fire i ligaen. I finalen, som ble spilt på Wembley, vant Hull 1-0 over Sheffield Wednesday. Det ble med den ene sesongen i Premier League, ettersom Hull rykket direkte ned igjen etter å ha blitt nummer 18 i 2016/17 sesongen.

Hull spilte i The Championship i tre sesonger, før de i 2019/20 sesongen ble sist i The Championship og rykket ned til League One. Hull lå trygt forankret på øvre halvdel på tabellen midtveis i sesongen, men «falt som en stein» på tabellen etter å ha solgt stjernespillerne Jarrod Bowen og Kamil Grosicki. Blant annet tapte Hull 16 av de siste 20 kampene som var igjen å spille, og vant bare en. Luton ble nummer 19 etter å ha gjennomført «the great escape».

Det ble med en sesong i League One, da Hull ble seriemestere, to poeng foran Peterborough og rykket direkte opp igjen. Det var ni poeng ned til Blackpool som ble nummer tre.

Hull spilte finale i FA-cupen i 2014 mot Arsenal, hvor Hull ledet 2-0 etter åtte minutter. En tidligere Luton kjenning, Curtis Davies, scoret Hull sitt andre mål. Arsenal avgjorde kampen i andre ekstra omgang, og vant til slutt 3-2. Hull har aldri kommet lengre enn til fjerde runde i Ligacupen.

Den 19.januar i år, etter flere måneders spekulasjoner og forhandlinger, ble det klart at den Tyrkiske mediainvestoren og programlederen, Acun Ilicali, og hans mediakonsern Acun Medya, hadde kjøpt opp klubben. Den 25.januar forlot manager Grant McCann, og hans assistent Cliff Byrne, klubben. To dager senere ble det annonsert at Shota Arveladze var klubbens nye manager.

MKM Stadium:

«The Tigers», som er kallenavnet til Hull City, spiller hjemmekampene sine på MKM Stadium, som har en kapasitet på 25 404 tilskuere. Hull City flyttet inn i sitt nye stadionanlegg i desember 2002, som også er kjent under navnet Hull City Stadium. Dagens MKM navn kommer av at firmaet MKM building supplies, har kjøpt sponsor rettighetene til stadion navnet.

Før Hull flyttet inn i sitt nye stadionanlegg, spilte Hull sine hjemmekamper på Boothferry Stadium som på slutten hadde en kapasitet på 15 160 tilskuere. Boothferry stadium var Hull sin hjemmebane i 56 år, hvor publikumsrekorden på 55 019 tilskuere ble satt i 1949 i en kamp mot Manchester United. Rivningen av Boothferry Stadium begynte i 2008, og ble avsluttet i 2011.

H2H:

Luton og Hull har møtt hverandre 42 ganger. 16 ganger har Hull vunnet, 18 ganger har Luton vunnet, mens 8 ganger har det endt uavgjort. Siste lagene møttes, var i oktober på Kenilworth Road, hvor Elijah Adebayos nettkjenning i det 17.minutt ble kampens eneste.

Dette var Lutons første hjemmeseier over Hull siden februar 2005, hvor Luton vant 1-0 etter at Ahmet Brkovic fant nettmaskene i kampens nest siste minutt, i en sesong hvor Luton ble seriemestere i League One. Hull vant alle oppgjørene på Kenilworth Road i 2019, 2007 og 2006, alle i The Championship.

Sist lagene møttes i Hull, var i nest siste serierunde i The Championship i 2020 («The great escape»), hvor Luton vant en dramatisk 1-0 seier på KCOM Stadium etter scoring av Kazenga LuaLua i det 85. minutt. Det gjør også at Luton har besøkt Hull tre ganger på rad uten å tape (2 v og 1 u).

Luton har besøkt Hull ved 20 anledninger. 10 ganger har Luton vunnet, fire ganger har det endt uavgjort, mens seks ganger har det endt med hjemmeseier. Når Hulll har vunnet hjemme mot Luton, har de alltid vunnet med to mål eller mer.

Hulls form:

Som nevnt, skiftet Hull eiere den 19.januar. Samme dag spilte Hull hjemmekamp mot Blackburn Rovers, en kamp som Hull vant 2-0. Også de to neste kampene, henholdsvis mot Bournemouth og Swansea, endte med seier.

Februar ble derimot en tøff måned, da Hull spilte seks kamper på rad uten å vinne. Først ble det tre kamper på rad som Hull tapte, henholdsvis mot Preston, Derby og Fulham. Deretter fulgte to uavgjortkamper mot Sheffield United og QPR, før det ble et 0-2 tap mot Barnsley. Hull avsluttet februar med å vinne en sterk 3-0 seier i Peterborough.

Hull startet mars med å tape 0-2 hjemme mot West Brom, før de forrige helg spilte målløst i Birmingham. På onsdag vant Hull bortekampen mot Coventry 2-0. Det gjør at før lørdagens kamp så ligger Hull på 19. plass med sine 41 poeng, 13 poeng fra Barnsley som ligger på 22. plass, mens det er 19 poeng opp til Luton på femte plass.

Sist Hull vant på hjemmebane, var mot Swansea den 29.januar hvor Hull vant 2-0. Deretter har Hull spilt fire hjemmekamper på rad som alle endte med tap, og hvor Hull ikke har scoret et eneste mål. På bortebane har Arveladzes menn spilt fem kamper på rad uten å tape, hvor de har vunnet to kamper og spilt tre kamper uavgjort. Det er kun QPR som har scoret mål på Hull på disse fem bortekampene, da de utlignet til 1-1 den 19. januar.

Lutons form:

Til tross for store utskiftninger i de bakre rekker, og skade på Reece Burke, som gjorde at Nathan Jones måtte komponere en helt ny forsvars trio midtveis i første omgang, spilte Luton en meget solid kamp mot Preston på onsdag, som Luton vant hele 4-0. Dermed er det fortsatt slik at det kun hr skjedd en gang denne sesongen at Luton har tapt to kamper på rad.

Det gjør at Luton har vunnet syv av de siste ti kampene, mens de har tapt de resterende tre kampene. Det gjør at Luton klatret opp på femte plass i The Championship med sine 60 poeng, et poeng foran QPR på sjette plass og Middlesbrough på syvende plass. Det er seks poeng opp til Bournemouth på andre plass, men Bournemouth har to kamper mindre spilt enn Luton.

Luton har hittil scoret 53 mål i årets liga, som er tredje mest og like mange mål som QPR og Nottingham. Bournemouth og Fulham har scoret flest mål med 56 og 90 mål.

På bortebane har Luton vunnet og tapt annenhver kamp siden borteseieren mot Reading den 19.januar. Det ble bortetap mot Sheffield United, før det ble borteseier mot Swansea. Deretter ble Birmingham for sterke, før Luton vant mot Stoke. Siste bortetap hadde Luton mot Middlesbrough, før de vant bortekampen mot Coventry.

Nordmenn i Hull:

I august 2016 ble Markus Henriksen lånt ut fra nederlandske AZ Alkmaar til Hull. I debutkampen, som var en ligacupkamp mot Stoke, hadde Henriksen først en målgivende pasning, før han selv scoret det avgjørende 2-1 målet. I januar 2017 signerte Henriksen en permanent kontrakt med klubben. I 2018/19 sesongen var Henriksen kaptein, mens han sesongen etter ikke fikk spille et eneste minutt for Hull. Hull signaliserte at Henriksen var for dyr å ha i klubben, og ønsket primært å selge Henriksen.

Den 31 januar ble Henriksen lånt ut til Bristol City, hvor han kun fikk spille fire kamper. Det ble med 85 kamper og fire mål for Hull, da han den 30. juni i 2020 forlot Hull når kontrakten hans gikk ut. Den 27. september i fjor ble Markus Henriksen klar for Rosenborg.

Den 16.januar 2020, ble Martin Samuelsen klar for Hull, etter at han skrev under på en to og en halvt års kontrakt med klubben. Det ble med 12 kamper og et mål, da han i februar i fjor ble lånt ut til den danske klubben AaB. AaB hadde en opsjon på å kunne kjøpe Samuelsen, men valgte å ikke gjøre dette. I juli ble det klart at Samuelsen hadde vendt hjem, og at han var klar for sin «moderklubb», Haugesund.

Adama Diomande spilte 49 kamper for Hull i perioden 2015 til 2018, og scoret seks mål.

Friendly faces

To av Lutons forsvarsspillere har historie hos Hull. Lutons kaptein, Sonny Bradley, hadde sin ungdomstid i Hull, og fikk også to kamper for Hull, før Bradley forlot Hull til fordel for Portsmouth i 2013. Før årets sesong, ble det klart at Reece Burke gikk til Luton på Free Transfer fra Hull, etter å ha tilbrakt tre sesonger i Hull. Burke spilte 110 kamper for Hull og scoret fem mål. Burke har hittil spile seks kamper for Luton. Også Robert Snodgrass har spilt for Hull, da han i perioden 2014 til 2017 spilte 45 kamper for Hull, hvor han også scoret 11 mål.

Motsatt vei gikk George Moncur, etter at han ifjor ikke fikk fornyet sin kontrakt med Luton før årets sesong. Moncur kom fra Barnsley i januar 2019, og fikk 59 kamper for Luton, hvor han også scoret 11 mål. Flere av målene var av det spektakulære slaget, og vi husker spesielt hans dødelige frisparkfot. Hittil har Moncur spilt 14 kamper for Hull, men ikke scoret noe mål.

Av andre spillere som har spilt for begge klubbene kan nevnes George Ricoh, Curtis Davies, Garry Parker, Brian Hortion, Chris Martin, Frank Bunn, Rowan Vine og Mark Cullen.

Nice to know, need to know

Onsdagens 4-0 seier mot Preston, var Lutons 16. «clean sheet» i ligaen denne sesongen, hvor James Shea har stått i mål i seks av disse kampene, mens Simon Sluga har stått i mål i syv av kampene.

Luton er det laget i The Championship med flest «clean sheet», mens Bournemouth, Huddersfield, Blackburn, Sheffield United og West Brom har klart 15 “clean sheet”. Ligaleder Fulham, har klart 14 «clean sheet”, noe også Preston og Swansea har klart. Lørdagens motstander Hull, har klart 12 «clean sheet».

Onsdagens kamp mot Preston, var James Shea´s kamp nummer 100 for Luton, som også var hans 40. «clean sheet» totalt.

Lutons skadesituasjon:

Det har ikke vært noen pressekonferanse før lørdagens kamp, så det er vanskelig å si noe eksakt om Lutons skadesituasjon. Hverken Simon Pitts eller andre nyhetskilder har kommentert skadesituasjonen før vi publiserte helgens preview.

Det vi vet er at Pelly-Ruddock Mpanzu, Kal Naismith, Sonny Bradley, Gabriel Osho, Tom Lockyer, Cameron Jerome og Robert Snodgrass, ikke var tatt ut til onsdagens kamp mot Preston. Flere av spillerne er skadet, men flere måtte også stå over på grunn av sykdom. Bedre ble det ikke at Reece Burke måtte gå av banen med skade etter 23 minutter mot Preston. Med andre ord, er det blant annet usikkerhet med fem av de mest sentrale forsvarsspillerne til Luton. Til tross for det klarte Nathan Jones å sette sammen en solid forsvarstrio midtveis i første omgang mot Preston, som også klarte sesongens 16. «clean sheet».

Toppscorerne:

Elijah Adebayo har scoret 14 mål denne sesongen, uansett turnering, i tillegg til å ha tre målgivende pasninger. Harry Cornick har scoret ti mål og var nest sist for fjerde gang denne sesongen, når Luke Berry scoret sitt andre mål mot Preston. Luke Berry scoret to mål mot Preston, og står nå bokført med syv mål, i tillegg til å ha to målgivende pasninger. Kal Naismith har seks målgivende pasninger, i tillegg til sitt ene ligamål. Cameron Jerome scoret mot QPR og ga Luton ledelsen, og har dermed scoret tre mål i tillegg til å ha vært nest sist på fem baller denne sesongen. James Bree serverte igjen et glimrende frispark når Onyedinma scoret sitt tredje mål for sesongen, og Bree strå dermed med seks målgivende pasninger denne sesongen.

For Hull er det Englands U21 spiller, Keane Lewis-Potter, som er klubbens toppscorer med sine ni mål, mens George Honeyman og Ryan Longman har scoret fem mål hver.

Spennende blir det å se om Luton på lørdag klarer å vinne en «back to back win» på bortebane for andre gang denne sesongen, hvor Luton har blitt tildelt 1222 billetter til kampen som sparkes i gang kl. 16:00 skandinavisk tid. Kampen streamer du som vanlig med livebilder fra iFollow-tjenesten, hvor Simon Pitts kommenterer.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!