Hull City – Luton Town

Fredag reiser Luton Town til Hull for å markere at to ukers landslagspause er over. Luton Town møter Hull City på MKM Stadium i en kamp som sendes direkte på TV kl. 21:00 skandinavisk tid.

 

Byen Hull:

Hull, eller City of Kingston upon Hull, som er byens egentlig navn, er en by i East Riding of Yorkshire i det nordlige England, som igjen ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, omtrent ti mil øst for Leeds. Byen ligger på nordsiden av Humber, og elven Hull renner gjennom byen. Byen har snaue 257 000 innbyggere, hvor det også er to universiteter i byen, University of Hull og University of Lincoln, Hull. Utelivet i Hull har forøvrig lansert slagordet «it’s never dull in Hull» («Det er aldri kjedelig i Hull»).

Byen er den eneste i Storbritannia som har sitt eget telefonselskap. Kingston Communications (KCOM) ble grunnlagt i 1910-årene som et offentlig selskap. Det er nå privatisert, men er fortsatt det eneste teleselskap i landet som kun tilbyr sine tjenester i ett enkelt område. Telefonkioskene i Hull er kremfargede, mens de i resten av landet er røde.

 

Hull City AFC og rivalisering:

Hull City AFC ble stiftet i 1904, og ble valgt inn i The Fooball League i 1905. Naturlig nok anses Leeds som den sterkeste rivalen for Hull, men også kamper mot Scunthorpe, Grimsby og de to store klubbene i Sheffield, skjerper Hull sine fans. Spesielt har kamper mot Sheffield United blitt ekstra intense, etter at Sheffield United i 1983/84 sesongen rykket opp til nest øverste nivå med knappest mulig margin på bekostning av Hull. Begge lag hadde lik poengsum og like mange plussmål i målforskjell. Derimot hadde United fler scorede mål. Spesielt ble dette esktra bittert, ettersom Uniteds toppscorer med 33 mål, var Hull sin tidligere toppscorer, Keith Edwards.

 

Hulls historie:

For oss som fulgte tippekampene på NRK på sytti og åtti tallet, var Hull et lag som stadig dukket opp på tippekupongen. Allikevel fikk vi ikke se Hull som tippekamp, ettersom Hull aldri spilte på øverste liganivå i England før i 2008. Suksessen på 2000-tallet skyldtes mye at det kom inn nye folk i klubbens ledelse, blant annet Adam Pearson som ble ansatt som ny styreformann. Pearson kom fra jobben som markedssjef i Leeds United. I 2002 flyttet også Hull inn i det nye stadionet Hull City Stadium.

Klatringen i ligasystemet startet i 2003/04 sesongen, hvor Hull rykket opp fra nivå fire etter å ha blitt nummer to. Året etter presterte Hull et «Back to back»-opprykk, ettersom de ble nummer to på nivå tre, tolv poeng bak Luton som ble seriemestere. Hull var klar for spill på nest øverste nivå for første gang på 14 sesonger, mens Luton rykket opp til nest øverste nivå for første gang på ni sesonger. Sesongen etter ble Luton nummer ti i Championship, mens Hull ble nummer 18. Sesongen deretter startet marerittet for Luton, og Luton rykket ned fra Championship etter å ha havnet nest sist, mens Hull klarte seg med å kapre 21.plassen.

Mens Luton rykket ned, og startet på et av sine mørkeste kapitler i klubbens historie, startet Hull på sin mest suksessfulle periode noensinne. Sesongen etter, i 2007/08 sesongen, rykket Hull City opp til Premier League etter å ha vunnet 1–0 i playoff-finalen mot Bristol City. Dean Windass (39) ble matchvinner i sin første og siste kamp på Wembley. Etter tre opprykk på fem år, var endelig Hull klare for spill i den øverste divisjonen i England, for første gang.

I sin første sesong i Premier League, klarte Hull en 17. plass, mens det sesongen etter ble nedrykk etter å ha havnet nest sist. Deretter ble det tre sesonger i Championship, før det igjen ble to sesonger i Premier League. 16.plassen i 2013/14 sesongen er klubbens beste ligaplassering noensinne. Hull havnet på 18. plass i 2014/15 sesongen og rykket ned igjen til Championship, men rykket direkte opp igjen til Premier League etter 2015/16 sesongen. Opprykket ble sikret via play-off, ettersom Hull ble nummer fire i ligaen. I finalen, som ble spilt på Wembley, vant Hull 1-0 over Sheffield Wednesday. Det ble med den ene sesongen i Premier League, ettersom Hull rykket direkte ned igjen etter å ha blitt nummer 18 i 2016/17 sesongen.

Hull spilte i The Championship i tre sesonger, før de i 2019/20 sesongen ble sist i The Championship og rykket ned til League One. Hull lå trygt forankret på øvre halvdel på tabellen midtveis i sesongen, men «falt som en stein» på tabellen etter å ha solgt stjernespillerne Jarrod Bowen og Kamil Grosicki. Blant annet tapte Hull 16 av de siste 20 kampene som var igjen å spille, og vant bare en. Luton ble nummer 19 etter å ha gjennomført «the great escape».

Det ble med en sesong i League One, da Hull ble seriemestere, to poeng foran Peterborough og rykket direkte opp igjen. Det var ni poeng ned til Blackpool som ble nummer tre.

I sin comeback sesong i The Championship, avsluttet Hull i sommer på en 19.plass, 14 poeng foran Peterborough som havnet på 22. plass. Luton avsluttet på sjette plass i sommer, med 24 poengs margin til Hull.

Hull spilte finale i FA-cupen i 2014 mot Arsenal, hvor Hull ledet 2-0 etter åtte minutter. En tidligere Luton kjenning, Curtis Davies, scoret Hull sitt andre mål. Arsenal avgjorde kampen i andre ekstraomgang, og vant til slutt 3-2. Hull har aldri kommet lengre enn til fjerde runde i Ligacupen.

Den 19.januar i år, etter flere måneders spekulasjoner og forhandlinger, ble det klart at den Tyrkiske mediainvestoren og programlederen, Acun Ilicali, og hans mediakonsern Acun Medya, hadde kjøpt opp klubben. Den 25.januar forlot manager Grant McCann, og hans assistent Cliff Byrne, klubben. To dager senere ble det annonsert at Shota Arveladze var klubbens nye manager.

 

MKM Stadium:

«The Tigers», som er kallenavnet til Hull City, spiller hjemmekampene sine på MKM Stadium, som har en kapasitet på 25 404 tilskuere. Hull City flyttet inn i sitt nye stadionanlegg i desember 2002, som også er kjent under navnet Hull City Stadium. Dagens MKM navn kommer av at firmaet MKM building supplies, har kjøpt sponsor rettighetene til stadion navnet.

Før Hull flyttet inn i sitt nye stadionanlegg, spilte Hull sine hjemmekamper på Boothferry Stadium som på slutten hadde en kapasitet på 15 160 tilskuere. Boothferry stadium var Hull sin hjemmebane i 56 år, hvor publikumsrekorden på 55 019 tilskuere ble satt i 1949 i en kamp mot Manchester United. Rivningen av Boothferry Stadium begynte i 2008, og ble avsluttet i 2011.

 

H2H:

Luton og Hull har møtt hverandre 43 ganger. 16 ganger har Hull vunnet, 19 ganger har Luton vunnet, mens 8 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes, var i mars på MKM Stadium hvor Luton sikret seg et «back to back win», ved å vinne bortekampen 3-1. Lutons mål ble scoret av Eljah Adebayo, Harry Cornick og James Bree, mens Hull reduserte på overtid i andre omgang. Motsatt oppgjør som ble spilt på Kenilworth Road i oktober i fjor, endte 1-0 etter Elijah Adebayos nettkjenning i det 17.minutt.

Sist lagene møttes i Hull før kampen i mars, var i nest siste serierunde i The Championship i 2020 («The great escape»), hvor Luton vant en dramatisk 1-0 seier på KCOM Stadium etter scoring av Kazenga LuaLua i det 85. minutt. Det gjør at Luton har besøkt Hull fire ganger på rad uten å tape (3 V og 1 U). 

Luton har besøkt Hull ved 21 anledninger. 11 ganger har Luton vunnet, fire ganger har det endt uavgjort, mens seks ganger har det endt med hjemmeseier. Når Hulll har vunnet hjemme mot Luton, har de alltid vunnet med to mål eller mer.

 

Hulls form:

Shota Arveladzes menn startet sesongen ganske så bra, og 2-5 tapet mot West Brom i femte serierunde, var det eneste tapet til Hull på de første seks kampene. Hull startet sesongen med å slå Bristol City 2-1, før de spilte en målløs kampe mot Preston. Norwich ble slått 2-1 i tredje serierunde, før det ble 1-1 mot Burnley. Som nevnt ble det stortap mot West Brom i femte serierunde, før Hull tok seg sammen den 27. august og slo Coventry 3-2 i sjette serierunde.

Etter seieren over Coventry, har det blitt bråstopp for Hull og deres poengfangst, hvor de har tapt fire kamper på rad. Først 1-3 for QPR, før Sheffield United ble for sterke og vant 2-0. Deretter vant Stoke 3-0, før det også ble 0-3 tap for Swansea før landslagspausen. Det gir en målforskjell på svake 1-11 på de siste fire kampene, eller 11- 21 på de siste 10 kampene, som er den desidert dårligste målforskjellen i årets liga. Det gjør at Hull ligger på 20. plass med sine 11 poeng før lørdagens kamp, et poeng foran Middlesbrough som ligger på 22. plass, og to poeng bak Luton som ligger på 11. plass.

På hjemmebane startet Hull sesongen med å vinne tre kamper på rad, henholdsvis mot Bristol City, Norwich og Coventry. Deretter ble det to tap uten å score et eneste mål, denne gang mot Sheffield United og Stoke.

I Carabao cupen tapte Hull 1-2 for Bradford i første runde.

 

Lutons form:

I motsetning til Hull, har Luton vist stigende form, og det etter en noe treg start på sesongen. På de siste seks kampene, er det kun Wigan som har tatt tre poeng fra Luton, en kamp som Luton ledet til det var igjen ti minutter.

Siste kamp, som ble spilt på lørdag for litt under to uker siden, kunne Luton endelig innkassere sesongens første hjemmeseier og sesongens tredje «clean sheet». Blackburn ble slått 2-0, hvor Lutons mål ble scoret av Carlton Morris i det 58. minutt og Reece Burke i det 67. minutt.

Luton startet sesongen med å spille uavgjort i de to første kampene mot Birmingham og Burnley, før de tapte mot Preston og Bristol City. De seks neste kampene har gitt tre seiere, to uavgjort og et tap, som gjør at Luton ligger på 11. plass med sine 13 poeng. Det er to poeng opp til QPR på sjette plass, mens det er syv poeng opp til Norwich på andre plass. I motsetning ende er det tre poeng ned til Middlesbrough på 22. plass.

Luton har vært sterke på bortebane denne sesongen, da det kun er Bristol City som har klart å ta tre poeng fra Luton når Luton ha vært på reise. Den første bortekampen endte 1-1, mens de to siste bortekampene, som begge ble spilt i Wales, endte med seier.

 

Nordmenn i Hull:

I august 2016 ble Markus Henriksen lånt ut fra nederlandske AZ Alkmaar til Hull. I debutkampen, som var en ligacupkamp mot Stoke, hadde Henriksen først en målgivende pasning, før han selv scoret det avgjørende 2-1 målet. I januar 2017 signerte Henriksen en permanent kontrakt med klubben. I 2018/19 sesongen var Henriksen kaptein, mens han sesongen etter ikke fikk spille et eneste minutt for Hull. Hull signaliserte at Henriksen var for dyr å ha i klubben, og ønsket primært å selge Henriksen.

Den 31 januar ble Henriksen lånt ut til Bristol City, hvor han kun fikk spille fire kamper. Det ble med 85 kamper og fire mål for Hull, da han den 30. juni i 2020 forlot Hull når kontrakten hans gikk ut. Den 27. september i 2020 ble Markus Henriksen klar for Rosenborg.

Den 16.januar 2020, ble Martin Samuelsen klar for Hull, etter at han skrev under på en to og en halvt års kontrakt med klubben. Det ble med 12 kamper og et mål, da han i februar i 2021 ble lånt ut til den danske klubben AaB. AaB hadde en opsjon på å kunne kjøpe Samuelsen, men valgte å ikke gjøre dette. I juli 2021 ble det klart at Samuelsen hadde vendt hjem, og at han var klar for sin «moderklubb», Haugesund.

Adama Diomande spilte 49 kamper for Hull i perioden 2015 til 2018, og scoret seks mål.

 

Friendly faces

To av Lutons forsvarsspillere har historie hos Hull. Lutons kaptein, Sonny Bradley, hadde sin ungdomstid i Hull, og fikk også to kamper for Hull, før Bradley forlot Hull til fordel for Portsmouth i 2013. Før fjorårets sesong, ble det klart at Reece Burke gikk til Luton på Free Transfer fra Hull, etter å ha tilbrakt tre sesonger i Hull. Burke spilte 110 kamper for Hull og scoret fem mål. Også Robert Snodgrass, som spilte for Luton i fjor, har spilt for Hull, da han i perioden 2014 til 2017 spilte 45 kamper for Hull, hvor han også scoret 11 mål.

Motsatt vei gikk George Moncur, etter at han ifjor ikke fikk fornyet sin kontrakt med Luton før fjorårets sesong. Moncur kom fra Barnsley i januar 2019, og fikk 59 kamper for Luton, hvor han også scoret 11 mål. Flere av målene var av det spektakulære slaget, og vi husker spesielt hans dødelige frisparkfot. Det ble med 14 kamper for Hull og ingen nettkjenninger, da han i sommer gikk til League Two klubben Leyton Orient.

Av andre spillere som har spilt for begge klubbene kan nevnes George Ricoh, Curtis Davies, Garry Parker, Brian Hortion, Chris Martin, Frank Bunn, Rowan Vine og Mark Cullen.

 

Lutons skadesituasjon:

Under pressekonferansen på onsdag kunne Nathan Jones fortelle at han mer eller mindre har en skadefri tropp til fredagens kamp, noe som betyr at Harry Cornick og Elijah Adebayo også er klare til kampen mot Hull.

Pelly-Ruddock Mpanzu, som nå har vært skadet i fem måneder, i tillegg til Louie Watson og Luke Berry, er fortsatt noe unna å være i hundre prosent i kampform. Alle tre fikk derimot verdifull spilletid i tirsdagens U21 kamp mot QPR, som Luton vant 3-2. Luke Berry scoret også Lutons første mål.

Også Alfie Doughty var tatt ut til U21 kampen mot QPR, men fikk ikke spilletid. Grunnen var av den enkle grunnen at Doughty har trent veldig bra i det siste, og anses å være spilleklar til fredagens kamp. Simon Pitts spekulerte også i at Doughty kom til å spille fredagens kamp, da Amari`I Bell spilte landskamp for Jamaica på onsdag mot Argentina. Pitts mente at Bell muligens ville få problemer med å rekke, samt bli klar til fredagens kamp.

Ethan Horwath var på landslagsoppdrag for USA i landslagspausen, men satt på benken i begge kampene som USA spilte. Begge kampene til USA ble spilt i Spania, slik at Horwath allerede nå skal være tilbake i Luton og blir med reisefølget til Hull som drar på torsdag.

 

Toppscorerne:

For Luton er det Carlton Morris som er klubbens toppscorer med seks mål, mens Reece Burke, Alan Campbell, Tom Lockyer, Carlos Mendes Gomes, Dan Potts, Luke Freeman og Gabriel Osho har scoret et mål hver for Luton, uansett turnering.

Fred Onyedinma og James Bree er Lutons beste «servitører», da begge har 2 assists så langt denne sesongen.

For Hull er det den Colomibianske landslagsspilleren, Oscar Estupinan, som er klubbens toppscorer med syv mål, mens Ozan Tufan har scoret to mål. To stykker har scoret et mål hver. Estupinan er forøvrig toppscorer i The Championship, selv om han ikke har scoret et eneste mål i hele september. Carlton Morris og to andre spillere deler andre plassen med sine seks mål.

 

Om Luton scorer mot Hull og klarer «clean sheet», har Hull prestert å ikke score et eneste mål i hele september, samt at de heller ikke har klart å ta et eneste poeng. Noe som må betegnes som en katastrofe for den tidligere georigianske storscoreren, Shota Arveladze. Om dette skjer, kan du få med deg ved å streame kampen live via VIAPLAY plattformen, eller se den direkte på Vsport2. Sendingen starter kl 2055. Om du ikke har tilgang på VIAPLAY eller Vsport2, kan du streame radiolinken fra iFollow hvor Simon Pitts vil kommentere kampen, sammen med 895 supportere fra Luton.

 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!