Everton – Luton Town

På lørdag drar Luton Town til Liverpool og Goodison Park, for å møte Everton i fjerde runde i FA-cupen. 

The Hatters vil nok møte et revansjesugent Everton, ettersom The Hatters vant sesongens første seier, og den første seieren noensinne i Premier League, når The Hatters den 30.september slo Everton 2-1 på Goodison Park.

Spennende blir det også å se hvordan Ross Barkley tar det å møte sin aller første arbeidsgiver. Barkley hadde først fem år i Evertons akademi, før han tegnet sin første profesjonelle kontrakt med Everton. Tilsammen tilbrakte han hele åtte år som profesjonell fotballspiller hos The Toffees, hvor han tilsammen spilte 150 kamper og scoret 21 mål. 

Også Andros Townsend har sin historie i Everton, da Everton var hans arbeidsgiver fra 2021 til i sommer. Townsend ble løst fra sin kontrakt etter å ha vært sammenhengende skadet i 18 måneder, og endte med 21 kamper og tre mål for The Toffees.

Liverpool by

I dag bor det drøye 580 000 innbyggere i Liverpool by, mens det i det urbane området rundt Liverpool by, bor ca 1,36 millioner innbyggere. Byen ligger langs elven Mersey, som deler byen i to.

I 1190 ble stedsnavnet skrevet ned som Liuerpul, som betyr en pøl med gjørmete vann. Den egentlige grunnleggelsen av byen dateres gjerne til august 1207, da Liverpool fikk charter som havn og ble en valgkrets. Den var først en militærhavn, hvor man utskipet tropper til Irland.

Liverpool var en liten by, og begynte ikke å vokse før utover det 18. århundre, men da vokste også byen raskt. Dette skyldtes først og fremst at mye av handelen med Vestindia i stor grad gikk gjennom Liverpool.

Slavehandelen i Liverpool førte også til rikdom, og byen har en befolkningsgruppe av afrikansk opprinnelse som kan spore sine aner tilbake til denne tiden. På begynnelsen av det 19.århundre gikk omkring 40 % av verdens handel over havnen i Liverpool. I dag er Liverpool Storbritannias nest største eksporthavn. Byen har også en del industri, men denne preges av nedleggelser.

Byen er også kjent for sin kultur, og i 2008 var Liverpool europeisk kulturhovedstad.

Everton FC

Everton ble stiftet i 1878 og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888. Klubben var også en av grunnleggerne av Premier League i 1992, og er dermed en av tre klubber som var med å starte både Premier League og The Football League. 

Evertons historie

Everton har spilt 120 sesonger, av 124 mulige, i den øverste divisjonen, noe som er desidert flest. De eneste sesongene som Everton ikke har spilt på øverste nivå, var i 1930/31 sesongen, og tre sesonger mellom 1951 og 1954. 

Everton vant sitt første seriemesterskap allerede i 1889/90 sesongen, og da på Anfield Road (!), mens ligatitlene to til fem ble vunnet i 1914/15, 1927/28, 1931/32 og 1938/39. Ligatittelen i 1931/32 var av det spesielt imponerende slaget, ettersom Everton måtte ned på nivå to i 1930/31 sesongen, da de ble nummer 22 i sesongen før. Det ble altså med en sesong på nivå to, da Everton vant sesongen på nivå to og kronet likeså godt påfølgende sesong med å vinne sin fjerde ligatittel. Everton vant også FA-cupen ved to anledninger før krigen, henholdsvis i 1906 og 1933.

Etter fem ligatitler og to FA-cup-titler før krigen, opplevde Everton lite sportslig suksess de neste årene. Blant annet måtte som nevnt Everton spille tre sesonger på nivå to i perioden 1951 til 1954, før Everton opplevde en ny oppblomstring i 1960-årene. I 1962/63 Vant Everton sitt sjette ligamesterskap, mens det syvende ble vunnet i 1969/70. Klubbens tredje FA-cup trofe ble vunnet i 1966.

Vi må frem til midten av 1980-tallet for å finne den neste storhetsperioden til Everton, som angivelig også er den beste perioden i Evertons historie. Klubbens åttende seriemesterskap ble vunnet i 1984/85, mens Evertons niende og siste seriemesterskap ble vunnet to sesonger senere. I 1984 vant også Everton FA-cupen, noe som også resulterte i at Everton kvalifiserte seg til Cupvinnercupen, som Everton likegreit også vant. FA-Cupen ble også vunnet i 1995, som også er klubbens siste Major trophy. Everton har ennå ikke vunnet Ligacupen, og heller ikke vunnet Premier League.

Med sine 15 titler (Ligatitler, FA-cuptitler, Ligacuptitler og Europatitler), er Everton den åttende mestvinnende klubben i England.

Everton har vunnet Charity Shield ni ganger, henholdsvis 1928, 1932, 1963, 1970, 1984, 1985, 1986, 1987 og 1995.

Fjorårets sesong var veldig utfordrende for Everton, og Everton kjempet stort sett hele sesongen i nedrykkskampen. Det endte med at Everton i våres avsluttet på 17. plass, med to poengs margin til Leicester City som avsluttet på 18.plass og rykket ned til The Championship.

I høst ble Everton trukket 10 poeng for brudd på Premier Leagues regler for lønnsomhet og bærekraft. Everton er også mistenkt for ytterligere økonomiske forbrytelser som strider med Premier Leagues regler, og risikerer derfor ytterligere poengstraff.

Merseyside derby

The Merseiside derby er et av verdens mest omtalte derbys og kjente lokaloppgjør og er blitt spilt 243 ganger. Everton har vunnet 67 ganger, mens det har endt uavgjort 77 ganger. Liverpool har vunnet 99 ganger, og den største seiersmarginen skjedde i 1935 hvor Liverpool vant 6-0 over Everton.

Derbyet, som også omtales som «The friendly derby», som følge av at det stort sett alltid er en vennskapelig tone mellom lagets supportere, er allikevel et av de derbyene i England med flest røde kort.

Den tidligere legendariske keeperen til Everton, Neville Southall, er den spilleren som har spilt flest Merseyside derbies, da han har voktet Evertons mål 41 ganger når Everton har møtt Liverpool FC. Ian Rush er derbyets toppscorer med sine 25 mål.

Anfield Road, Goodison park og Everton Stadium

I starten, og i tiden 1884 til 1892, hadde Everton Anfield Road som sin hjemmebane. Som følge av en tvist, og primært vedr leiekostnader av Anfield Road, valgte sentrale aktører i Everton å bryte ut av Everton og danne Liverpool FC. Tvisten resulterte i at Everton forlot Anfield Road, og til dagens hjemmebane, Goodison Park.

Goodison Park har i dag en tilskuerkapsitet på 39 414 tilskuere, hvor rekorden er på 78 299 tilskuere i en kamp mellom Everton og Liverpool i september 1948.

Goodison Park har altså vært Evertons hjemmebane siden 1892, og klubben skal nå flytte til Everton Stadium som blir bygd på Bramley-Moore Dock i Vauxhall. Anlegget, som er planlagt å ha en kapasitet på 52 888 tilskuere, er planlagt å åpne i løpet av 2024/25 sesongen.

Everton har mange kallenavn, men er mest kjent som «The Toffees», men går også under kallenavnene «the Blues», «The People´s Club» og «The School of Science».

H2H

Luton Town og Everton har møtt hverandre 48 ganger, hvor Everton har vunnet 23 ganger, mens Luton har vunnet 16 ganger. Ni ganger har det endt likt mellom Luton Town og Everton.

Luton og Everton har møtt hverandre ved tre anledninger i FA-cupen, og Everton har slått ut The Hatters ved alle tre anledninger. Første gang de møttes var i 1933, hvor The Hatters tapte 0-6 på Goodison Park. I 1985 møttes lagene på Villa Park i Semi-finalen, hvor Everton vant 2-1 etter at Ricky Hill ga The hatters ledelsen. Everton reduserte i det 85.minutt, før Everton avgjorde kampen i ekstra omgangene. Også sesongen etter møttes lagene i FA-cupen, og da i kvartfinalen. Første kamp som ble spilt på The Kenny endte 2-2, etter at Mark Stein og Mick Harford hadde sørget for at The Hatters ledet 2-0. Igjen klarte Everton å utligne, men i motsetning til i fjor, klarte ikke Everton å vinne og sluttresultatet ble 2-2. Omkampen på Goodison Park endte med 1-0 seier til Everton, etter at Gary Lineker scoret kampens eneste mål.

Sist lagene møttes, var som kjent den 30. september hvor The Hatters vant 2-1 etter scoringer av Tom Lockyer og Carlton Morris. Dette var forøvrig den første seieren til The Hatters på Goodison Park på seks kamper, da The Hatters hadde besøkt Goodison Park fem ganger på rad uten å vinne over Everton, før høstens seier. I mars i 1992 ble det 1-1 mellom Everton og The Hatters, etter at Brian Stein scoret målet til The Hatters.  Dette var den eneste kampen som ga Luton Town poeng på Goodison Park mellom høstens 2-1 seier og 24. september 1988. 24. september i 1988 vant The Hatters 2-0 i en Division One kamp, hvor Kingsley Black og David Oldfield scoret målene for bortelaget.

Luton Town har besøkt Goodison Park 27 ganger, hvor Everton har hatt et solid overtak på Luton Town med sine 17 seiere. Syv ganger har The Hatters vunnet, mens det to ganger har endt likt mellom Everton og The Hatters.

Everton har besøkt Luton Town og Kenilworth Road 21 ganger, hvor Everton har vunnet seks ganger. Ni ganger har det endt med hjemmeseier, mens det har endt likt ved seks anledninger. The Hatters har ikke har vunnet over Everton på hjemmebane på fire kamper, da de to siste hjemmekampene mot Everton har endt med tap, mens de to før det endte uavgjort.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i oktober 2007, hvor lagene møttes i ligacupens fjerde runde som Everton vant 1-0. Siste ligakamp mellom lagene på The Kenny, ble spilt 2.november 1991 hvor Everton igjen vant 1-0 i en League Division One kamp. Den 21. januar i 1989 ble det 1-0 seier til Luton Town på The Kenny, og seieren i League Division One-kampen er sist The Hatters slo Everton på Kenilworth Road. Roy Wegerle scoret målet til Luton Town.

Evertons form

Everton startet sesongen elendig, og spilte syv kamper på rad, hvor de kun vant over Brentford og spilte uavgjort mot Sheffield United.

Derimot, fra den 29. oktober til den 16. desember spilte Everton en rekke på åtte kamper hvor de kun tapte mot Manchester United. Tapet kom den 26. november, hvor United vant hele 3-0 på Goodison Park.

De andre kampene endte med 1-0 seier over West Ham i London, 1-1 over Brighton & Hove Albion på Goodison Park, 3-2 seier over Crystal Palace på Selhurst Park, 1-0 over Nottingham Forest på City Ground, 3-0 over Newcastle på Goodison Park, 2-0 over Chelsea, også den på Goodison Park, og 2-0 over Burnley på Turf Moor.

Etter denne perioden på åtte kamper, har det gått noe tyngre for Everton. Spesielt gikk det tungt i julen, da Everton tapte tre kamper på rad. Lille julaften tapte Everton 1-2 for Tottenham på Tottenham Hotspur Stadium, før de tredje juledag tapte 1-3 for Manchester city på Goodison Park. Årets siste kamp ble spilt på The Molineux, hvor Wolverhampton vant hele 3-0. Den 14. januar spilte Everton årets første ligakamp, hvor det ble målløst når Aston Villa besøkte Goodison Park.

Formrekkken på de siste ti ligakampene kan derfor oppsummeres slik: V-T-V-V-V-V-T-T-T-U

Hjemmeformen til Everton kan oppsummeres slik: T-T-T-V-U-T-V-V-T-U

Som nevnt over, er Everton trukket 10 poeng denne sesongen, som igjen gjør at Everton ligger på plassen foran Luton Town på en 17. plass med sine 17 poeng. Det er et poeng ned til The Hatters, mens det er fem poeng ned til Burnley på 19. plass. Det er syv poeng ned til Sheffield United som ligger sist i årets Premier League. Det er tre poeng opp til Nottingham Forest som ligger på 16. plass, mens det er fire poeng opp til Crystal Palace på 15. plass.

Den 19. desember ble Everton slått ut av Ligacupen, da de tapte straffesparkkonkuransen mot Fulham 6-7, etter at det sto 1-1 etter 90 minutter.

I FA-cupens tredje runde, endte det målløst når Everton møtte Crystal Palace på Goodison Park. Returoppgjøret på Selhurst Park endte med 1-0 seier til Everton, som igjen gjør at de på lørdag møter The Hatters i fjerde runde. 

Lutons Towns Form

Forrige tirsdag spilte The Hatters omkampen mot Bolton i tredje runde i FA-cupen, hvor The Hatters snudde 0-1 til 2-1 i Bolton. Tahith Chong og Jordan Clark scoret målene for Luton Town. Fredagen før, spilte The Hatters sin andre kamp for sesongen mot nedrykksrival Burnley på Turf Moor. Igjen viste Rob Edwards menn enorm vilje og moral mot slutten, og Carlton Morris utlignet til 1-1 på overtid i andre omgang.

Den 5. november spilte The Hatters en solid hjemmekamp da Liverpool gjestet Kenilworth Road. I det 81. minutt ga Tahith Chong The Hatters ledelsen, etter en glimrende kontring som ble igangsatt av Ross Barkley, hvor Issa Kabore var nest sist på ballen. Derimot utlignet Liverpool til 1-1 fem minutter på overtid ved Luis Diaz.

I siste kamp før siste landslagspause, dro The Hatters til Old Trafford for å prøve seg mot Manchester United. Dessverre endte det med 0-1 tap, etter at Lindelöf satte inn kampens eneste mål i andre omgang. I første kamp etter landslagspausen i november, vant The Hatters sin første hjemmekamp i Premier League noensinne, og sin første hjemmekamp på øverste nivå siden 1992, da Crystal Palace ble slått 2-1. Første kamp i desember endte med 1-3 tap for Brentford på deres hjemmebane Gtech Stadium, før The Hatters påfølgende tirsdag tapte 3-4 for Arsenal på The Kenny. Den 10. desember kom ligamester Manchester City på besøk, hvor City vant 2-1.

På lillejulaften kom Newcastle på besøk, hvor Andros Townsend sørget for hjemmeseier da han scoret kampens eneste mål. På selveste boxing day klarte Luton Town å vinne sesongens fjerde seier totalt, og andre borteseier for sesongen, da de vant 3-2 over Sheffield United på Bramell Lane. Alfie Daughty scoret kampens første mål, mens de to andre målene til The Hatters ble scoret som selvmål. Carlton Morris var nest sist på begge selvmålene, men får neppe disse registrert som assist.

For tre uker siden gikk The Hatters på et surt et-måls tap, da Chelsea gjestet Kenilworth Road. Chelsea ledet lenge 3-0, men The Hatters satte i gang en heltemodig snuoperasjon mot slutten av kampen, hvor Ross Barkley og Elijah Adebayo reduserte en gang hver for The Hatters. Dessverre ble sluttspurten noe snau, da sluttresultatet ble 3-2 til Chelsea. For to uker siden ble det som nevnt 1-1 når The Hatters besøkte Burnley.

Formutviklingen på de ti siste ligakampene for The Hatters ser dermed slik ut: U-T-V-T-T-T-V-V-T-U

Borteformen i ligaen kan summeres slik: T-T-T-V-U-T-T-T-V

Det gjør at The Hatters fortsatt ligger på 18. plass med sine 16 poeng. Det er et poeng opp til lørdagens motstander som ligger på 17. plass, mens det er fire poeng opp til Nottingham Forest på 16. plass. Det er fire poeng ned til Burnley som ligger på 19. plass, mens det er seks poeng ned til Sheffield United som ligger på siste plass. Ettersom kampen mot Bournemouth ble avlyst, har Luton og Bournemouth en kamp mindre spilt i Premier League, noe også Manchester City og Brentford har, ettersom City deltok i VM for klubblag.

I FA-cupen ble det som kjent omkamp i tredje runde mot Bolton, da første kamp som ble spilt på Kenilworth Road endte målløst. Omkampen endte som nevnt med 2-1 seier til The Hatters.

Skandinavere i Everton:

Nordmenn:

Thomas Andre Myhre, Espen Baardsen, Joshua King.

Svensker:

Niclas Alexandersson, Jesper Blomqvist, Anders Limpar, Tobias Linderoth, Stefan Rehn. 

Dansker

Peter Degn, Thomas Gravesen, Lars Jacobsen, Per Krøldrup, Jonas lössl, Robin Olsen, Claus Thomsen.

Friendly faces

Følgende spillere har spilt for begge klubbene, eller hatt en spesiell rolle for en av klubbene: Alan Harper, Jimmy Husband, Don Hutchison, Matt Jackson, Andy King, John Kissock, David Lawson, Tom McInnes, Jimmy Miller, Mike Newell, Mark Pembridge, George Pilkington, Bruce Rioch, Colin Todd, Imre Váradi, Matt Woods, Ross Barkley, Andros Townsend.

Nice to know, need to know

The Toffees ble ligamestere året før første verdenskrig, året før andre verdenskrig, samt året før alle engelske klubber ble utstengt fra Europacupene på åtti tallet. Ikke akkurat flyt?

På de siste 36 årene har The Hatters kun klart å nå femte runde i FA-cupen ved fem anledninger. Sist Luton var blant de 16 siste i FA-cupen, var for to år siden og da ble The Hatters slått ut av Chelsea.

Vår gode venn og alltid behjelpelige Simom Pitts, kunne fortelle at den 24. januar hadde han et aldri så lite jubileum. Den 24. januar 1998 kommenterte han nemlig sin første kamp for Luton Town. Kampen, som var en League Division Two kamp mot Fulham på The Kenny, tapte The Hatters 1-4 hvor Tony Thorpe scoret målet for Luton Town. Vi gratulerer Simon Pitts med sitt 26 års jubileum, og håper selvfølgelig på et fortsatt godt samarbeid og at vi får høre hans engasjerte radio- og TV- stemme i mange år fremover.

Simon Pitts kunne også fortelle at han har besøkt alle de 92 stadionanleggene som i dag er i bruk i EFL og PL. Dog ikke som radiokommentator, da The Hatters ikke har spilt på alle disse anleggene per nå. Dog vil han i løpet av inneværende sesong kunne krysse av radiokommentering for Arsenal, Tottenham, Manchester City og West Ham, og skal da stå igjen med å kommentere på hjemmebanene til EFL klubbene AFC Wimbledon (Plough Lane ble AFC Wimbledons hjemmebane i 2020), Harrogate, MK Dons, Salford og Sutton. Vi får håe det ikke skjer med det første, i hvert fall ikke i ligasammenheng.

On this date

Sist The Hatters spilte kamp den 27. januar, var i 2018 hvor Luton Town møtte Grimsby Town i en League Two kamp på Blundell Park. Kampen endte 1-0 til The Hatters, hvor James Collins scoret ble kampens målscorer.

Også i 2007 spilte The Hatters FA-cupkamp den 27. januar. Da Fikk Luton Town besøk av Blackburn Rovers som også avanserte videre ved å slå The Hatters 4-0. 

Toppscorerne

Carlton Morris headet inn utligningen mot Burnley, og scoret dermed sitt fjerde ligamål for The Hatters denne sesongen. Elijah Adebayo er Luton Towns toppscorer med sine fem ligamål, mens Carlton Morris har scoret fire ligamål. Jacob Brown og Ross Barkley har scoret to ligamål hver.

Åtte stykker har scoret et ligamål for The Hatters så langt denne sesongen.

Alfie Doughty var nest sist på scoringen til Carlton Morris mot Burnley, og noterte seg dermed for sin femte assist denne sesongen. Carlton Morris og Andros Townsend har to assists, mens seks andre spillere har en assist hver.

The Hatters har scoret ti av sine 24 ligamål i åpent spill, mens de har scoret åtte mål på dødballer. Tre mål er scoret som selvmål, mens Carlton Morris har scoret to mål på straffe. Et mål er kontret inn.

27 av The Hatters 38 innslupne mål, er sluppet inn i åpent spill. Syv mål er sluppet inn på dødball, mens to mål er sluppet inn på kontring. Et mål er scoret på straffe, mens The Hatters også har sluppet inn et selvmål.

Ingen av Luton Towns spillere har fått rødt kort denne sesongen, men Marvelous Nakamba og Jacob Brown er foreløpig The Hatters «råtasser» med sine fem gule kort. Issa Kabore og Tom Lockyer er de to som er nærmest suspensjon, da de alle har fire gule kort hver.

For Everton er det Abdoulaye Doucouré som er klubbens toppscorer med sine seks ligamål, mens Dominic Calvert-Lewin følger deretter med sine tre ligamål. Dwight McNeil har fire assists, mens Jack Harrison har tre assists.

12 av Evertons 24 ligamål er scoret i åpent spill, mens 11 mål er scoret på dødball. Et mål er kommet som følge av en kontring. 11 av Evertons 28 innslupne mål er sluppet inn i åpent spill, mens åtte mål er sluppet inn på dødball. Fem mål er sluppet inn på straffe, mens to mål er kommet imot som følge av kontring. To ganger har Everton scoret selvmål. 

Luton Towns skadesituasjon og suspensjoner

På fredagens pressekonferanse kunne Rob Edwards meddele at Jordan Clark vil måtte stå over lørdagens kamp, da han fikk et gult kort i hver av FA-cupkampene mot Bolton. Issa Kabore er fortsatt utilgjengelig, ettersom hans landslag Burkina Faso, har gått videre til de 16 beste lagene i Africa Nations Cup.

Mads Andersen og Marvellous Nakamba er fortsatt begge skadd, og Nakamba har nylig gjennomgått en menisk operasjon, og vil trenge noen måneder for å komme seg igjen. Sambi Lokonga sto over omkampen mot Bolton grunnet skade, men skal være klar for helgens kamp. Det foreligger ingen ny og oppdatert informasjon rundt Tom Lockyers helsetilstand. 

Town tipset

Tor Erik Hadland (59 poeng) prikket inn helt korrekt tipperesultat i kampen mot Bolton, og rykket ifra Halard Grina (53 poeng) med to poeng, da Grina «kun» fikk tre poeng. Rune Fjørtoft (50 poeng) og Rune Ebbesen (48 poeng) tippet også helt korrekt resultat, og befestet dermed henholdsvis tredje og femte plass. Andreas Stensland (50 poeng) og Per Axel Pettersen (44 poeng) tippet også riktig kamputfall, og befestet henholdsvis tredje og sjette plass.

Luton Town er blitt tildelt 2976 billetter til lørdagens FA-cupkamp på Goodison park. Kampen, som har avspark kl 1600 skandinavisk tid, vises som vanlig på VIAPLAY plattformen, men kan også ses på Vsport2. Kampen sendes også som radiostream på Hatters Player, hvor Simon Pitts kommenterer kampen.

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 4

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!