Crystal Palace – Luton Town

Lørdag drar Luton Town til London for å besøke Crystal Palace på Selhurst Park.

Bortemøtet med Crystal Palace starter klokken 16:00 skandinavisk tid.  Det kan bli sesongens første «Double» i ligaen, ettersom The Hatters vant hjemmekampen i november. Men da må The Hatters gjøre noe de sjelden gjør, nemlig å vinne i London på de to øverste nivåene.

Crystal Palace FC

Crystal Palace FC har sitt utgangspunkt i det urbane distriktet South Norwood i bydelen Croydon i sør-London. Crystal Place FC ble stiftet 10. september 1905 av arbeidere ved utstillingsbygningen The Crystal Palace, og spilte opprinnelig deres hjemmekamper på banen Crystal Palace i nærheten av bygningen.

Crystal Palace Historie

Klubben var profesjonell fra starten av, og spilte fra 1905 til 1920 i Southern Football League. Der vant de andre divisjon i 1906, før de fortsatte i første divisjon frem til 1920. I 1920 ble 1. divisjon i Southern Football League innlemmet i The Football League som den nye Third Division South, som Crystal Palace F.C. vant i 1921 og rykket opp til andre divisjon hvor de ble til 1925. Fra 1925 til 1969 vekslet klubben mellom andre, tredje og fjerde nivå, mens de fra 1969 til 1973 fikk fire sesonger i den øverste divisjonen i det engelske ligasystemet. Siden 1977 har Crystal Palace vekslet mellom de to øverste divisjonene, og den beste sesongen hadde Crystal Palace FC i 1990/91- sesongen da klubben havnet på tredjeplass i den gamle første divisjon.

I 1992 var Crystal Palace F.C. en av de 22 klubbene som grunnla Premier League. Crystal Palace FC fikk lov til å være med i det gode selskap i Premier Leagues første sesong, men det ble dessverre med den første sesongen, da Crystal Palace ble tredje sist. Crystal Palace hadde lik poengsum som Oldham, men målforskjellen var dårligere. Dermed havnet Crystal Palace på 20. plass og rykket ned. Sesongen etter var det rett opp igjen, men rett ned igjen sesongen deretter. Crystal Palace ble nummer 19, men Premier League skulle reduseres fra 22 lag til 20 lag, så plass nummer 19 medførte også nedrykk.

Fra 1995/96 sesongen og frem til 2013 har Crystal Palace stort sett spilt på nivå to, bortsett fra 1997/98 sesongen og 2004/05 sesongen hvor Crystal Palace spilte begge sesongene i Premier League.

Derimot oppsto det dramatikk i 1999, da klubben ble satt under administrasjon grunnet store økonomiske problemer. I juni 1998 ble klubben kjøpt opp rekrutteringsfirmaet Tycoon og Mark Goldberg, men Goldberg viste seg å ikke ha finansene til å følge opp sine økonomiske forpliktelser i klubben. Klubben kom seg ut av administrasjon ettersom Simon Jordan kjøpte klubben, samtidig som Crystal Palace var nær ved å rykke ned til nivå tre etter 2000/01 sesongen. En scoring i det 87. minutt i sesongens siste kamp, sørget for 1-0 seier over Stockport, som var akkurat nok til å overleve nivå to.

I november 2012 ble Ian Holloway ansatt som klubbens nye manager. Han fikk sving på Crystal Palace, etter at de sesongen før var nær ved å rykke ned fra The Championship og til nivå tre. Holloway ledet Palace til Play-off, hvor de slo Watford 1-0 i Play-off finalen. Dermed skulle Crystal Palace igjen spille i Premier League for første gang på åtte år. Palace har ikke spilt i The Championship etter dette.

Holloway ga seg som manager i Palace i oktober 2013, ettersom klubben også slet med å vinne kamper. Tony Pulis og Neill Warnock var begge innom klubben i korte perioder, før den tidligere Palace spilleren Alan Pardew, tok over som manager i januar 2015. Han avsluttet sesongen med å lede Palace til en tiende plass i Premier League, som også er klubbens beste plassering i premier League. Sesongen etter ledet han Palace til sin andre FA-cupfinale, som de også tapte 1-2 for Manchester United etter ekstra omganger. Palace tapte også FA-cupfinalen i 1990 for Manchester United, en finale som ble spilt over to kamper. Første kamp endte 3-3, mens andre kamp endte 0-1. Disse to FA-cupfinalen er det nærmeste Crystal Palace FC har vært et Major Trophy.

I desember 2016 var det også slutt for Pardew, og Sam Allerdyce tok over mangergjerningen i Palace. Allerdyce sin oppgave var å berge plassen, og Allerdyce ga seg etter endt sesong og endt oppdrag etter å ha berget plassen. Frank De Boer ble ansatt som Allerdyce etterfølger, men fikk sparken etter kun å ha ledet klubben i 77 dager. Palace hadde tapt de fire første ligakampene, og hadde heller ikke scoret mål. Roy Hodgson tok over og ledet klubben til en 11. plass den første sesongen, før han også ledet Palace til en 12. plass neste sesong. I sin tredje sesong som Palace manager, avsluttet Palace og Hodgson på en 14.plass.

Etter 2020/21 sesongen annonserte Palace at Hodgson ga seg som manager i Palace, og la opp. Patrick Vieira ble ansatt som Hodgsons erstatter, og ledet Palace til en semi-finale i FA-cupen i 2022 og en 12.plass i ligaen. 2022/23 sesongen ble derimot utfordrende, og etter en rekke på tolv kamper uten seier, fikk Vieira sparken og Hodgson ble igjen ansatt som klubbens manager. Hodgson viste seg tillitten verdig igjen, og ledet klubben til en komfortabel 11. plass. 3.juli i sommer ble Hodgson for andre gang ansatt permanent som klubbens manager, før han den 15. februar i år ble erstattet av Oliver Glasner.

Crystal Palace har aldri vært i finalen i Ligacupen, men var i semi-finalen i 1993, 1995 og 2001.

Diverse hjemmebaner og Selhurst Park

Utbruddet av første verdenskrig førte til at Admiralty kjøpte The Crystale Palace bygningen tilbake, og i 1915 ble klubben derfor tvunget til å flytte til Herne Hill, som var hjemmebanen til West Norwood FC. I 1918 byttet klubben hjemmebane igjen, og denne gang til The Nest, som tidligere hadde vært hjemmebanen til Croydon Common FC. Siden 1924 har klubben spilt sine hjemmekamper på Selhurst Park.

Stadionet Selhurst Park ble bygget i 1922 og har i dag en tilskuerkapasitet på drøye 25 000 tilskuere. Tilskuerrekorden er på 51 482 tilskuere fra en kamp mot Burnley i 1979, hvor Palace vant 2-0 og sikret opprykk til det øverste liganivået.

Selhurst Park har også blitt brukt av Charlton Athletic og Wimbledon FC. I 1986 ble Charlton Athletic tvunget ut av sin hjemmebane The Valley, og Crystal Palace og Charlton ble de to første klubbene som delte stadionanlegg i det engelske ligasystemet. I 1991 flyttet Charlton til Boleyn Ground (Upton Park), som da var hjemmebanen til West Ham, men senere tilbake til The Valley. Ettersom Charlton flyttet ut, flyttet Wimbledon FC inn på Selhurst Park, ettersom de også manglet hjemmebane. Wimbledon FC tok over plassen til Charlton, og brukte Selhurst Park som sin hjemmebane fra 1991 til 2003.

Rivaler 

Crystal Palace, eller The Eagles, The Glaziers eller Palace, som de også blir kalt, anser alle klubbene i London som sine rivaler, men spesielt anses klubber som kommer i fra Sør-London som spesielle rivaler. Ligakamper mellom Crystal Palace, Charlton Athletic, Millwall, Sutton United og AFC Wimbledon kalles «The South London Derby», og spilles forståelig nok ganske jevnlig. Crystal Palace er denne sesongen det eneste laget i Sør-London som spiller i Premier League.

Crystal Palace ser også på Brighton & Hove Albion som en av sine rivalklubber, etter at klubbene på 70-tallet hadde flere intense og betydningsfulle oppgjør.

H2H

Luton Town og Crystal Palace har møtt hverandre 58 ganger, hvor Crystal Palace har vunnet 23 ganger, mens The Hatters har vunnet 19 ganger. 16 ganger har det endt likt mellom The Hatters og Crystal Palace.

Siste lagene møttes, var den 25. november i høst, hvor lagene møttes på Kenilworth Road. The Hatters vant 2-1 etter at Teden Mengi ga Town ledelsen i det 72. minutt. To minutter senere utlignet Palace til 1-1, før Jacob Brown satte inn det avgjørende målet i det 83. minutt.

Sist lagene møttes på Selhurst Park, var i en Championshipkamp i februar i 2007, hvor The Hatters tapte kampen 1-2. Luton Towns scoring ble scoret som selvmål av Mark Hudson i det 55. minutt, og var en utligning til 1-1.

Championshipkampen på Selhurst Park sesongen før endte med en sjelden seier på nivå to innenfor Londons bygrense. The Hatters vant 2-1 etter at Steve Howard og Ahmet Brkovic scoret Luton Towns mål.

Luton Town og Crystal Palace har møtt hverandre 27 ganger på Kenilworth Road. 15 ganger har det endt med hjemmeseier, åtte ganger har det endt likt, mens det kun fire ganger har endt med seier til Crystal Palace.

Sist Crystal Palace vant på Kenilworth Road, var i en League Division 1 kamp (nivå to) i 1994, hvor Crystal Palace vant 1-0. Etter det har Crystal Palace besøkt Kenilworth Road fire ganger, hvor det i 1996 endte målløst mellom lagene i en League Division 1 kamp, mens Luton vant som nevnt 2-0 i 2005, 2-1 i 2006 og 2-1 nå i november.

Lagene har møttes 31 ganger i London. 19 ganger har det endt med hjemmeseier, mens The Hatters, akkurat som Palace på The Kenny, har vunnet fire gange når de har møtt Palace i London. Åtte ganger har det endt likt mellom Palace og The Hatters når Luton Town har besøkt Crystal Palace i London.

Før høstens møte mellom Luton Town og Crystal Palace hadde lagene møttes seks ganger på øverste nivå, henholdsvis alle møtene skjedde mellom 1989 og 1992. Fire ganger endte det uavgjort, mens The Hatters vant 1-0 på Kenilworth Road i april 1990 etter scoring av Iain Dowie. Sesongen etter tapte The Hatters 0-1 for Crystal Palace i desember 1990 på Selhurst Park,

Crystal Palace form

Som de fleste har fått med seg, er Crystal Palace med i nedrykkskampen, selv om de har noen poeng ned til The Hatters. På de siste syv kampene har Palace vunnet to kamper, mens de har tapt tre kamper og spilt en uavgjort. Seierne ha kommet mot de to nederste lagene Burnley og Sheffield United, mens det ble uavgjort mot Everton.

Palace spilte sin første ligakamp etter nyttår den 20. januar, hvor de møtte byrival Arsenal på Emirates Stadium. Arsenal ga seg ikke før de hadde scoret fem mål, mens Crystal Palace ikke scoret noen mål. Ti dager senere fikk Crystal Palace besøk av Sheffield United, hvor Palace vant 3-2.

Lørdag 3. februar dro Palace på besøk til rival Brighton & Hove Albion, hvor The Seagulls vant 4-1. Mandag 12. februar var det igjen klart for London derby, ettersom Chelsea kom på Selhurst park og tok med seg tre poeng etter å ha vunnet 3-1.

Mandagen etter dro Crystal Palace til Liverpool og Goodison Park, hvor det ble poengdeling mot Everton ettersom begge lag scoret et mål hver. Lørdagen for 14 dager siden kom Burnley på besøk til Selhurst park, og også bunnlaget Burnley ble slått av Palace da Palace vant 3-0.

Sist lørdag tapte Crystal Palace 1-3 for Tottenham på Tottenham Hotspur Stadium, etter at Eze ga Palace ledelsen 1-0 et kvarter ut i andre omgang. En sterk sluttspurt fra hjemmelaget sørget for at The Spurs til slutt vant 3-1.

Det plasserer Crystal Palace på 14. plass med sine 28 poeng, som er tre poeng opp til Bournemouth på plassen foran. Det er to poeng ned til Brentford på plassen bak, mens det er åtte poeng ned til Luton Town som ligger på 18. plass. The Hatters har en kamp til gode på Crystal Palace, da Luton Town og Bournemouth fortsatt ikke har spilt den utsatte kampen fra i høst.

Crystal Palace har gjort det omtrent like bra på bortebane som på hjemmebane så langt denne sesongen. Med sine tre seiere og fire kamper som har endt uavgjort, har Palace tatt 13 poeng denne sesongen når de har vært på reise. På hjemmebane har Palace tatt 15 poeng ved å vinne fire kamper og spille likt ved tre anledninger. Tre av disse hjemmeseierne har kommet på de fire siste hjemmekampene, da det kun er Chelsea som har slått Palace på Selhurst Park siden 21. desember. 1-3 tapet for Chelsea var forøvrig Roy Hodgsons kamp nummer 200 som Crystal Palace manager, og hans siste.

Etter managerbyttet har Palace spilt en uavgjort (1-1 mot Everton), vunnet en kamp (3-0 over Burnley) og tapt en kamp (1-3 for Tottenham). 

Luton Towns form 

Etter å ha spilt flere kamper på rad i desember og januar, hvor det kun var Chelsea som vant over The Hatters, har Luton Town nå spilt fem kamper på rad hvor de har tapt alle kampene.

Den 10. februar ble det 1-3 tap for Sheffield United, før de uken etter tapte 1-2 for Manchester United. Begge kampene på The Kenny. Liverpool på Anfield ble også en altfor stor prøvelse, selv om The Hatters ledet 1-0 til pause. Jürgen Klopps unge gutter satte opp tempoet i andre omgang og vant til slutt 4-1.

Erling Braut Haaland og Manchester City viste heller ingen nåde når de tirsdag 27. februar slo ut Luton Town fra FA-cupen ved å vinne hele 6-2. Haaland var ikke snauere enn at han scoret fem av Citys seks mål. På lørdag ble det igjen et bittert tap når Aston Villa gjestet Kenilworth Road. Villa ledet 2-0 til pause, mens Rob Edwards gutter kom ut i andre omgang og spilte en fantastisk omgang og klarte å score to mål ved Chong og Morris, slik at det sto 2-2. Dessverre skjedde det igjen, da Villa avgjorde kampen i et av kampens siste spilleminutt, og det på en meget sjelden sjanse i andre omgang.

Det gjør at The Hatters ligger på 18. plass med sine 20 poeng. Det er fire poeng opp til Nottingham Forest som ligger på 17. plass, men det er syv poeng ned til Burnley og Sheffield United som ligger bak Luton Town på tabellen. Det er fem poeng opp til Everton på 16. plass. The Hatters har også en kamp til gode, ettersom de ennå ikke har spilt den utsatte kampen mot Bournemouth.

Friendly faces 

Følgende spillere har hatt en tilknytning til begge klubbene og hatt noe betydning for en av klubbene eller begge:

Calwin Andrew, Wayne Andrews, Trevor Aylott, Jack Bannister, Frank Beresford, Cédric Berthelin, Alan Birchenall, Emmerson Boyce, Jacob Butterfield, Steve Claridge, Paul Dickov, Iain Dowie, Micky Droy, Jake Gray, Ryan Hall, Bill Harper, Vincent Hilaire, Roger Hoy, Besian Idrizaj, Stewart Imlach, Tom Ince, Cameron Jerome, Derek Kevan, Brian Lewis, Albert Lokonga (nåværende Luton), Chris Martin, Dave Martin, Damian Matthew, Peter Nicholas, Dave Sexton, Andros Townsend (nåværende Luton), Matthew Upson. 

Skandinavere i Crystal Palace FC

Nordmenn:

Leif Andersen, Brede Hangeland, Steffen Iversen, Thomas Myhre, Jonathan Parr, Aleksander Sørloth 

Svensker:

Thomas Brolin, Björn Enqvist, Mathias Svensson, Berge Thorup

Dansker:

Joachim Andersen (nåværende), Per Bartram 

Skader

På fredagens pressekonferanse, kunne dessverre ikke Rob Edwards komme med mange oppløftende nyheter når det gjelder skadesituasjonen til Luton Town. Hverken Elijah Adebayo, Sambi Lokonga eller Amari´i Bell vil bli klare til lørdagens kamp. Edwards uttalte også at han var usikker på om trioen ville rekke å bli klare onsdagens kamp mot Bournemouth. Heller ikke unggutten Joe Johnson vil rekke lørdagens kamp, etter at han har vært ute med sykdom.

Edwards fortalte også Mads Andersen er hjemme i Danmark og får behandling, og skal visstnok gjøre fremskritt. Jacob Brown, Marvelous Nakamba, Dan Potts og Tom Lockyer vil alle fortsatt være utilgjengelige en god stund til.

Derimot kan det se ut til at Rob Edwards kan ta ut Gabe Osho til lørdagens kamp, men det vil bli vurdert tett opp til kampstart. Rob Edwards var også full av lovord vedrørende Daiki Hashiokas treningsinnsats denne uken, da den japanske landslagsspilleren skal ha imponert stort. 

Toppscorerne

Elijah Adebayo er fortsatt Luton Towns toppscorer med sine ni ligamål. Carlton Morris scoret et mål mot Aston Villa, som gjør at Morris har scoret et mål i fire av de siste fem ligakampene for The Hatters. Morris har dermed scoret åtte ligamål, som er nest flest i Luton Town så langt denne sesongen. Chiedozie Ogbene ga Luton Town ledelsen mot Liverpool, og har dermed scoret tre ligamål for The Hatters, noe også Ross Barkley har gjort. Tahith Chong reduserte til 1-2 mot Aston Villa, og har scoret to ligamål så langt denne sesongen, som også er like mange som Jakob Brown og Gabriel Osho.

Alfie Doughty har seks assists i ligaen denne sesongen, mens Carlton Morris har fire. Ross Barkley har tre, mens Reece Burke, Andros Townsend og Albert Sambi Lokonga har to hver. Tre andre spillere har én assist hver.

The Hatters har scoret 16 av sine 37 ligamål i åpent spill, mens de har scoret 12 mål på dødballer (fjerde flest i Premier League). Carlton Morris har scoret fire mål på straffe, mens tre mål er scoret som selvmål. To mål er kontret inn.

35 av The Hatters 51 innslupne mål, er sluppet inn i åpent spill. 12 mål er sluppet inn på dødball, mens fire mål er sluppet inn på kontring. To mål er scoret på straffe, mens The Hatters også har sluppet inn et selvmål

Odsonne Èdouard, Michael Olise og Eberechi Eze er Crystal Palace sine toppscorere med seks mål hver, mens Jordan Ayew og Jean-Phillippe Mateta har scoret fire mål hver. Jordan Ayew har vært nest sist før scoring ved seks anledninger, mens Jean-Plílippe Mateta har servert fire målgivende pasninger.

25 av Palace sine 32 scorede ligamål er scoret i åpent spill, mens fire mål er scoret på straffe. Tre mål er scoret på dødball. 27 av 47 innslupne mål er sluppet inn som følge av åpent spill, mens ni mål er sluppet inn på dødball. Syv ganger har det skjedd at motstanderen har kontret inn et mål på Palace, mens de også har sluppet inn tre straffespark. En gang har Palace satt ballen i eget nett. 

On this date 

En gang tidligere har Luton Town og Crystal Palace spilt kamp mot hverandre den 9.mars. Dette skjedde i 1912, hvor lagene møttes til en Southern League kamp i London. Palace vant 3-1, hvor Read scoret målet til The Hatters.

Sist The Hatters spilte kamp den 9. mars, var i 2019, hvor The Hatters spilte en målløs kamp i League One mot Plymouth Argyle på deres hjemmebane Home Park.

Sist The Hatters spilt kamp på øverste nivå den 9. desember, var i 1991 hvor The Hatters besøkte Aston Villa på Villa Park. Luton Town vant 2-1 etter at Aston Villas Mountfield scoret selvmål og Mark Pembridge scoret The Hatters andre mål. 

Need to know, nice to know

I 1961 var det 37 774 tilskuere på Selhurst Park som så derbyet på nivå fire mellom Crystal Palace og Millwall. Dette er tilskuerrekord for ligakamp på nivå fire i det engelske ligasystemet.

Selhurst Park har også rekorden for det laveste antallet tilskuere i en Premier League kamp. Den 26. Januar i 1993 var det 3 039 tilskuere som så Wimbledon mot Everton.

Det ble som kjent null poeng til The Hatters når de i høst møtte Chelsea og Fulham på Stamford Bridge og Craven Cottage, samt at det ble 1-3 tap mot Brentford i desember på G-tech Stadium. Som nevnt i tidligere previews har Luton Town hatt store problemer med å vinne bortekamper innenfor Londons bygrense på de to øverste liganivåene. Av de 69 siste bortekampene som The Hatters har spilt innenfor Londons bygrense på de to øverste liganivåene, har kun fem av disse kampene endt med Luton Town seier. Sist The Hatters vant i London, var mot QPR i romjulen 2022. To mål av Carlton Morris, et mål av Alfie Doughty og clean sheet for Ethan Horvath, sørget for en sjelden seier i London, og en sjelden seier over QPR.

Town-tipset 

Som den eneste som tippet 3-2 seier til Aston Villa forrige lørdag, klarte Tor Erik Hadland å sikre seg fem poeng og stikke fra enda litt mer fra de andre i toppsjiktet på Town- tipset.

De fem beste rangeres slik: Tor Erik Hadland 73 poeng, Halvard Grina 67 poeng, Rune Fjørtoft 64 poeng, Andreas Stensland 61 poeng og Rune Ebbesen 57 poeng. 

Luton Town har fått tildelt 2687 billetter til borteseksjonen på Selhurst Park, og alle billettene er solgt til lørdagens kamp som har avspark kl 1600 Skandinavisk tid. Kampen streamer du som vanlig fra VIAPLAY plattformen, eller ved å se den på TV kanalen V sport PL 1. Radiostreamen med Simon Pitts kan du også lytte til via Hatters Player. 

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 4

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!