Cardiff City – Luton Town

Tirsdag drar Luton Town sørvestover for tredje gang på to og en halv uke. The Hatters gjester Cardiff City Stadium i den walisiske hovedstaden.

 

Cardiff by

Cardiff er hovedstad og den største byen i Wales, Hvor det bor ca 346 000 innbyggere i universitetsbyen Cardiff, som også gjør byen til den 16. største byen i Storbritannia. Byen ligger i det bevarte grevskapet Glamorgan i det sørlige Wales, omtrent sju mil vest for den Engelske byen Bristol, og 18 mil sørvest for Birmingham. Byen var liten inntil begynnelsen av det 19. århundre, da havneanlegget Cardiff Docks ble tatt i bruk som havn for transport av kull. På sitt mest travle var Cardiff Docks en av de største dokkingssystemene i verden. Cardiff fikk status som city i 1905, og ble hovedstad i Wales 20.desember 1955.

 

Cardiff City FC sin historie

Cardiff City FC ble stiftet i 1899, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Allerede fire år etter at Cardiff ble valgt inn i The Football League, i 1923/24 sesongen, klarte Cardiff sitt beste ligaresultat noensinne da de ble nummer to på det øverste nivå i det engelske ligasystemet. Cardiff fikk lik poengsum som Huddersfield, da begge lag klarte 57 poeng. Cardiff hadde en målforskjell på 61-34, mens Huddersfield hadde en målforskjell på 60-33. Cardiff ble derimot dømt bak Huddersfield, da man frem til 1976 skilte lag med lik poengsum med gjennomsnittsmål. Altså antall scorede mål delt på innslupne. Cardiff hadde 0,024 dårligere målgjennomsnitt enn Huddersfield og ble dømt bak, til tross for at de hadde scoret et mål mer enn Huddersfield.

1923/24 sesongen regnes som den jevneste serieavslutningen noensinne for å skille en vinner på det øverste nivå i det engelske seriesystemet. For ordens skyld, så spilte Cardiff 0-0 i siste serierunde, og bommet også på et straffespark. Ordningen med målgjennomsnitt favoriserte de som scoret minst mål, og ble byttet ut med dagens ordning før 1976/77 sesongen.

Året etter, nærmere bestemt i 1925, kvalifiserte Cardiff seg til sin første FA cupfinale hvor de tapte 0-1 for Sheffield United.  Derimot ble det seier i den prestisjetunge turneringen to år senere, når de vant 1-0 over Arsenal på Wembley, som også er klubbens eneste «major trophy». Cardiff spilte seg også frem til FA cupfinalen i 2008, men tapte 0-1 for Portsmouth. I 2012 tapte Cardiff ligacupfinalen mot Liverpool, etter at det sto 2-2 etter 120 spilte minutter. Liverpool vant 3-2 på straffer. Cardiff er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet FA-cupen, mens Swansea er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet Ligacupen.

Frem til 1995 har de Walisiske lagene som har spilt i den engelske ligaen, kunnet delta i den walisiske cupen. Cardiff har vunnet den walisiske cupen 22 ganger, som igjen har gjort at Cardiff har kunnet delta i UEFA/Cupvinnercupen. Cardiff har gjort dette 14 ganger, sist i 1993/94. Cardiff har kommet til kvartfinalen tre ganger, mens de i 1967/68 klarte å spille seg helt frem til semi-finalen, hvor de sammenlagt tapte 3-4 for Hamburger SV. I 1969/70 møtte Cardiff norsk motstand i første runde, da de møtte Mjøndalen og vant hele 12-2 sammenlagt.

Vincent Tan, Ole Gunnar Solskjær, Nordmenn i Cardiff og litt mer historie

I 2010 kjøpte Vincent Tan aksjer i klubben, og fikk full kontroll over klubben. Den 2. januar 2014 var det klart at Tan hadde hentet Ole Gunnar Solskjær fra Molde, og ansatt han som klubbens nye manager. Solskjær hentet nordmennene Magnus Wollf Eikrem, Jo Inge Berget og Mats Møller Dæhlie til klubben, uten at de var med å hjelpe Solskjær til suksess i klubben. Det ble kun syv seiere på Cardiff denne sesongen, og Cardiff havnet sist i Premier League og rykket direkte ned til Championship med sine 30 poeng. Solskjær fikk tidlig sparken i Championship, da Cardiff tapte tre av sine første syv kamper, og lå på 17.plass når Solskjær ble avskjediget.

Cardiff spilte i Championship frem til 2017/18 sesongen, hvor de rykket opp til Premier League etter å ha havnet på andre plass. Det ble med den ene sesongen, ettersom de havnet på 18. plass i Premier League. Cardiff var to poeng bak Brighton & Hove Albion som kapret 17. plassen, som også er første sikre plass i Premier League.

I sommer avsluttet Cardiff sesongen i Championship på 18. plass, 16 poeng foran Peterborough som havnet på 22. plass.

Rivalisering

Cardiffs største rival, er naturlig nok den andre walisiske storklubben, Swansea. Derbyet kalles «The South Wales Derby», og er blitt spilt over 100 ganger. Derbyet hadde et vennlig tilsnitt frem til 1980 tallet. Utover 1980 tallet, og spesielt 90-tallet, intensiverte rivaliseringen seg, og det oppsto flere episoder med voldelige sammenstøt mellom lagenes supportere.

Det hele toppet seg i 1993, hvor lagene møttes i Cardiff på Cardiffs tidligere hjemmebane, Ninian Park. Supportere mellom lagene gikk løs på hverandre på innsiden av stadion og på utsiden. Sammenstøtet har fått navnet «The Battle of Ninian Park». Det hele resulterte i at når lagene møttes innbyrdes, fikk ikke bortefans lov til å komme inn på stadion. Først fire år senere fikk lagenes bortefans komme inn på kampene.

Også kampene mellom Cardiff og Bristol lagene, Bristol City og Bristol Rovers, har et sterkt rivaliserende tilsnitt. Disse derbyene kalles «The Severnside Derby». Rivaliseringen er naturlig, ettersom lagene ligger nær hverandre i avstand, men på hver sin side av grensen mellom Wales og England.

Cardiff City Stadium

«The Bluebirds», som er kallenavnet til Cardiff City, spiller hjemmekampene sine på Cardiff City Stadium. Anlegget som sto klart sommeren 2009, har i dag en kapasitet på 33 280 tilskuere. Rekorden på antall tilskuere kom i en Premier League kamp mellom Cardiff og Liverpool i 2019, hvor 33 082 tilskuere så kampen.

Før 2009, spilte Cardiff på Ninian Park, som hadde vært hjemmebanen til Cardiff siden 1910. Rekorden på Ninian Park er på 62 634 tilskuere, som så en landskamp mellom Wales og England i 1959. Siste kamp på Ninian Park ble spilt 25.april 2009 mellom Cardiff og Ispwich. Ninian Park ble mer eller mindre jevnet med jorden umiddelbart, og Ninian Park ble erstattet med et boligstrøk.

H2H

Luton og Cardiff har møtt hverandre 64 ganger. Luton har vunnet 24 ganger, mens Cardiff har vunnet 23 ganger. Lagene har spilt uavgjort ved 17 anledninger.

Sist lagene møttes var den 18.april (andre påskedag) på Cardiff City Stadium. Luton vant 1-0 etter scoring av Harry Cornick i det 71. minutt, som også var en lenge etterlengtet seier over Cardiff, da Luton hadde møtt Cardiff i åtte ligakamper på rad, uten å vinne. De fem siste ligakampene har endt med tap, mens ligakampene i januar 2007 og februar 2006 endte uavgjort. På de fem siste ligakampene før seieren i april, hadde Luton kun scoret to mål, men sluppet inn 11 mål.

Vi må tilbake til oktober 2005 for å finne forrige gang Luton vant en ligaseier over Cardiff, da på Ninian Park. Kampen, som var en Championship kamp, vant Luton 2-1 etter scoringer av Dean Morgan og Peter Holmes. Siste hjemmeseier i ligasammenheng, kom på selveste «Boxing day» i 2002, hvor Luton vant 2-0 i en League Division two kamp (nivå tre), etter scoringer av Tony Thorpe og Steve Howard

Motsatt oppgjør i forrige sesong ble spilt den 27. november på Kenilworth Road, hvor Cardiff vant 2-1 etter at Jordan Clark utlignet til 1-1 i det 64. minuttet.

Bortsett fra fjorårets borteseier, er det eneste positive resultatet som Luton har hatt mot Cardiff i perioden februar 2006 til i dag, et møte i Carabaocupens andre runde i august 2019 på The Cardiff City Stadium. Denne kampen vant Luton 3-0 etter at Cardiffs Junior Hoilett scoret selvmål, mens Alan Sheehan og Jake Jervis scoret de to andre målene for Luton. Dette var forøvrig den første seieren til Luton på The Cardiff City Stadium.

Luton har besøkt Cardiff 33 ganger, hvor de fire siste møtene har vært på The Cardiff City Stadium. 17 ganger har det endt med hjemmeseier, ni ganger har Luton vunnet, mens det har endt uavgjort syv ganger.

Cardiffs form 

Den 21.januar 2021 ble Neill Harris erstattet av den erfarne manageren Mick McCarthy, som igjen i oktober 2021 ble erstattet av Cardiffs U23 trener, Steve Morison. Morison erstattet McCarthy etter at McCarthy hadde ledet Cardiff i åtte kamper på rad uten å ta et eneste poeng, hvor de også kun klarte å score et mål. Åtte tap på rad er også ny klubbrekord i antall tap på rad. Morrison skulle i utgangspunktet være «caretaker manager» frem til i sommer, men Vincent Tan lot seg imponere over Morrisons managerevner, og allerede i mars ble Morrison ansatt som fast manager frem til sommeren 2023.

Cardiff startet sesongen med å vinne 1-0 over Norwich på Cardiff City Stadium, før de i andre serierunde tapte bortekampen mot Reading 1-2. I tredje serierunde ble Birmingham slått 1-0 på Cardiff City Stadium, før Cardiff spilte målløst mot West Brom på The Hawthorns. I femte serierunde var det klart for Severnside Derby, da Cardiff dro på besøk til Bristol City. Bristol City vant derbyet 2-0, altså samme resultat som Luton måtte ta til takke med mot Bristol City. På lørdag fikk Cardiff besøk av Preston, en kamp som endte målløst.

Det gjør at Cardiff ligger på 14. plass før tirsdagens kamp, to poeng foran Luton. Cardiff er et av ligaens gjerrigste lag, da de kun ha sluppet inn fire mål, som er tredje best i The Championship. Rotherham har sluppet inn to, mens Preston hittil ikke har sluppet inn noen mål denne sesongen.

Selv om Cardiff er gjerrige bakover, scorer heller ikke Cardiff mange mål. Hittil har Cardiff scoret tre mål, det samme som Birmingham, som forøvrig er nest dårligst i The Championship. Preston har kun scoret et mål denne sesongen, og det målet scoret Preston mot Luton når det vant 1-0 på Kenilworth Road i tredje serierunde. De andre fem kampene som Preston har spilt, har alle fem endt målløse.

Det eneste hjemmetapet som Cardiff har hatt denne sesongen, kom i Carabaocupens første runde hvor Cardiff tapte 0-3 for League One laget Portsmouth.

Lutons form

På fredag fikk Luton besøk av serieleder Sheffield United på Kenilworth Road, hvor Luton tok ledelsen ved Carlton Morris. Dessverre hadde Luton en svak innledning på andre omgang, og Sheffield United utligner til 1-1 i det 53. minutt, som også ble sluttresultatet. Dermed har Luton fortsatt til gode å vinne på hjemmebane.

Luton har nå spilt to kamper på rad uten å tape, da Luton forrige lørdag vant 2-0 over Swansea på Swanse.com Stadium. Foruten de to siste kampene som har gitt fire poeng, har Luton fått poengene ved at de spilte uavgjort mot Birmingham og Burnley i første og andre serierunde, mens det ble tap mot Preston og Bristol City i tredje og fjerde serierunde. Luton og Ethan Horwath kan også konstatere to «clean sheet».

Det gjør at Luton ligger på 19.plass før tirsdagens kamp, et poeng foran Swansea som ligger på 22. plass, mens det er tre poeng opp til Burnley som ligger på sjette plass. Det er fem poeng opp til Sheffield United som ligger på andre plass. Reading leder The Championship, et poeng foran Sheffield United.

Luton er også gjerrige bakover, da de på de seks spilte kampene denne sesongen kun har sluppet inn fem mål denne sesongen. Når det gjelder scorede mål, har Luton kun scoret fire mål.

Friendly faces

Lutons Cameron Jerome, spilte i Cardiff fra 2004 til 2006, hvor han spilte 79 kamper og scoret 27 mål. Etter at Jerome kom til Luton ifjor sommer, har han spilt 42 kamper og scoret fem mål.

Tom Lockyer hadde sine ungdomsår i Cardiff, men fikk ingen offisielle førstelags kamper for Cardiff.

James Collins signerte ifjor sommer for Cardiff, etter å ha vært i Luton siden juni 2017. På 183 kamper for Luton, scoret Collins 72 mål for Luton, mens han fikk 30 kamper for Cardiff hvor han også scoret tre mål. I sommer signerte Collins for League One klubben Derby.

Isaac Vassell ble hentet fra Birmingham til Cardiff sommeren 2019, og Vassell startet sin Cardiffkarriere ved å score 2-1 målet mot Luton i en ligakamp i august 2019, som også ble sluttresultatet. Dessverre har Vassell stort sett vært skadet i hele sin Cardiffkarriere, og har totalt kun spilt tre kamper for Cardiff. Hans siste kamp var mot Luton i Carabaocupen i august i 2019, som Luton vant 3-0. Vassell hadde sin karriere i Luton fra juli 2016 til sent august 2017, hvor Vassell spilte 55 kamper og scoret 16 mål for Luton. I sommer forlot Vassell Cardiff etter at han ikke fikk fornyet sin kontrakt.

Solomon Taiwo spilte for Cardiff mellom 2009 til 2012, hvor han spilte ni kamper for Cardiff. I perioden 2013 til 2015 spilte Taiwo 14 kamper for Luton og scoret to mål.

Skadesituasjon

Det er vanskelig å si noe om skadesituasjonen i Luton, da det ikke har blitt holdt noen pressekonferanse før tirsdagens kamp. Allikevel registrerer vi at Luke Berry (som også var på benken mot Swansea), og Fred Onyedinma, begge var tatt ut i kampen mot Sheffield United. Luke Berry fikk også sine første minutter denne sesongen, da han ble byttet inn mot slutten av kampen mot Sheffield United.

På torsdagens pressekonferanse, før Swansea kampen, meddelte Nathan Jones at de fleste spillerne som har vært skadet, vil være tilbake i løpet av en uke eller to.

Topp scorerne

For Luton er det Carlton Morris som er klubbens toppscorer med to mål, mens Alan Campbell, Tom Lockyer, Carlos Mendes Gomes og Dan Potts har scoret et mål hver for Luton, uansett turnering.

For Cardiff er det Callum O´Dowda, Jayden Philogene-Bidace og Romanie Sawyers som har scoret klubbens mål.

Tirsdagens kamp har avspark kl. 20:45 skandinavisk tid, og kan streames med livebilder via iFollow-tjenesten. Simon Pitts kommenterer kampen. Det blir opptil 1 662 tilreisende Town-supportere.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!