Blackburn R. – Luton Town

Sesongens nest siste kamp spilles på Ewood Park. Town sikrer tredjeplassen med seier. Rovers er nødt til ta poeng for å kunne kapre playoffplass.

Blackburn:

Blackburn ligger i den engelske regionen Lancashire i Nordvest- England, omtrent fire mil nord for Manchester, 14 km øst for Preston og 17 km vest for Burnley. Blackburn, med underkant av 110 000 innbyggere, er administrasjonsby for den enhetlige myndigheten Blackburn with Darwen. Blackburn er godt kjent som en by som hadde en stor og betydelig tekstilindustri. Allerede fra 1200 tallet finnes det spor i området av at ull ble vevd og solgt, og etterhvert ble Blackburn et senter under den industrielle revolusjon for tekstilindustri i stor skala.

Blackburn Rovers:

Blackburn Rovers ble stiftet i 1875 og var en av 12 klubber som startet The Football League i 1888. Blackburn var også et av tre lag som både var med på å starte The Football League og Premier League, mens de to andre klubbene var Aston Villa og Everton.

Blackburns rivaler:

Blackburns argeste Rivaler er først og fremst Burnley, med Bolton som en god nummer to. Kampene mellom Blackburn og Burnley kalles «The East Lancashire Derby» eller «The Cotton Mills Derby». Det siste kallenavnet henspeiler på tekstilindustrien i begge byene. Også kamper mot Manchester klubbene og Preston pleier å skjerpe fansen ekstra.

Blackburns historie:

Blackburn er blitt ligamester på øverste nivå ved tre anledninger. Henholdsvis i sesongene 1911/12, 1913/14 og sist i 1994/95. FA-cupen har Blackburn vunnet i 1884, 1885, 1886, 1890, 1891 og sist i 1928. De var finalist i FA-cupen i 1882 og 1960. Ligacupen vant

Blackburn i 2002.

1994/95-sesongen er den mest minnerike i klubbens nyere historie, ettersom Blackburn ble seriemestere og vant Premier League. Spissduoen Alan Shearer og Chris Sutton sørget for 49 mål og bidro sterkt til seriegullet. I tillegg var Kenny Dalglish manager, og taktikken til Dalglish ble også genierklært. Han hadde en fabelaktig keeper i Tim Flowers, og defensiv trygghet i bautaene Colin Hendry og Ian Pearce. Henning Berg bidro også sterkt, og spesielt med sine lange oppspill mot spissene som alltid var farlige. På benken fant man også en farlig spiss, som også er en Lutonkjenning, nemlig Mike Newell.

Apropos Mike Newell, klarte han på ni minutter å score et hattrick mot Rosenborg i desember 1995. Dette var det raskeste hattricket som er scoret i Mesterligaens historie, frem til Lyons Bafétimbi Gomis satte ny rekord på syv minutter i desember 2011 mot Dinamo Zagreb. Newell var på det tidspunktet fjerdevalg på spissplassen, men fikk muligheten fra start mot Rosenborg på grunn av skader.

Sist Blackburn spilte i Premier League, var i 2011/12 sesongen. Blackburn ble nummer 19 og rykket ned til Championship etter å ha spilt sammenhengende i Premier League siden 2001/02 sesongen.

2016/17 sesongen ble en av de tyngste sesongene for Blackburn siden 70-tallet. Blackburn ble nummer 22 i Championship, og rykket ned til League One for første gang siden 1979/80 sesongen. I februar 2017 ble Tony Mowbray ansatt som manager for Blackburn, men klarte ikke å unngå nedrykk. Derimot klarte han å manøvrere Blackburn til et direkte opprykk igjen på første forsøk, da Blackburn ble nummer to. I sin comebacksesong i 2018/19, ble Blackburn nummer 15 i The Championship.

I fjor sommer avsluttet Blackburn på åttende plass, seks poeng bak Luton som havnet på sjette plass. Dette ble for øvrig den siste sesongen som Tony Mowbray ledet Blackburn, da han tok over som Sunderlandmanager. Dansken John Dahl Thommason tok over som manager i Blackburn, og er fortsatt klubbens manager.

Ewood Park:

«Rovers», som er kallenavnet til Blackburn, spiller hjemmekampene sine på Ewood Park.

Ewood Park, som ble åpnet i 1890, har vært hjemmebanen til Blackburn siden da. Dagens tilskuerkapasitet er på 31 367 tilskuere, mens tilskuerrekorden er fra 1929 hvor 62 522 tilskuere overvar en sjette-rundekamp i FA cupen mot Bolton Wanderers.

H2H:

Luton og Blackburn har møtt hverandre 46 ganger. 13 ganger har Blackburn vunnet, 18 ganger har Luton vunnet, mens 15 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var på Kenilworth Road i midten av september. Luton vant 2-0 etter scoringer av Carlton Morris og Reece Burke, og dermed har fortsatt ikke Blackburn vunnet noen ligakamp på Kenilworth Road. Dette var også sesongens første hjemmeseier for Luton, ettersom Luton hadde spilt fem hjemmekamper uten å vinne.

Sist lagene møttes på Ewood Park, var i september 2021 hvor kampen endte 2-2 på dramatisk vis. Blackburn ledet 2-0 etter første omgang, og Nathan Jones ble tvunget til å ta grep. I det 60.minutt ble Luke Berry byttet inn for Carlos Mendes Gomes. Ët bytte som skulle vise seg å være både heldig og genialt, da Berry i det 73. minutt scoret Lutons første scoring for kvelden. Mot slutten av andre omgang måtte kampens dommer bytte med fjerdedommer grunnet skade, noe som gjorde at det ble lagt til mye overtid. I det 98.minutt scoret Luke Berry sitt andre mål for kvelden, og utlignet til 2-2.

Den eneste seieren som Blackburn har på Kenilworth Road, var en FA-cupkamp i 2007 hvor Blackburn vant 4-0. Blackburn, som da spilte i Premier League, hadde Morten Gamst Pedersen på laget, som også scoret Blackburns fjerde scoring. Luton rykket ned fra The Championship denne sesongen.

Om Blackburn har hatt store problemer på Kenilworth Road, er det ikke så mye bedre med Luton på Ewood Park. 2-1 seieren på Ewood Park i september 2019, er den siste borteseieren til Luton over Blackburn, da vi må tilbake til 1981 for å finne den neste bortekampen og borteseieren på Ewood Park. Lutons David Moss scoret kampens eneste mål på straffe i en League Division Two kamp (nivå to). Lutons tredje og første seier på Ewood Park, kom i 1960, hvor Luton vant 2-0 i en kamp på øverste nivå, som igjen gjør at Luton totalt kun har vunnet tre kamper på Ewood Park. Seks ganger har det endt uavgjort, mens det 12 ganger har endt med hjemmeseier.

Blackburns form:

Med sine 65 poeng, ligger Play-off jagende Blackburn på niende plass, tre poeng bak Millwall som ligger på sjette plass og innehar den siste Play-off plassen. West Brom og Sunderland ligger mellom Millwall og Blackburn, og med et poengs forsprang på Blackburn. Blackburn har en negativ målforskjell på -3, mens Millwall, Sunderland og West Brom har alle positive målforskjeller som kan regnes som et poeng sett i favør Blackburn. Med andre ord, Blackburn bør få med seg poeng mot Luton, og aller helst vinne om de skal ha en mulighet på Play-off plass.

Blackburn har nå spilt syv kamper på rad uten å vinne. På tirsdag tapte Blackburn 0-1 for ligamesterne Burnley, mens de fire kampene før det endte uavgjort, henholdsvis mot Huddersfield (2-2), Hull (0-0), Coventry 1-1) og Preston (1-1). De to kampene før det endte med tap, og da mot Norwich (0-2) og Birmingham (0-1). Siste seier kom mot Reading den 15.mars, hvor Blackburn vant 2-1. Med andre ord er fasit på de siste åtte kampene en seier, fire uavgjort og tre tap.

På hjemmebane har Blackburn spilt fire kamper på rad uten å vinne. 0-1 tapet for Burnley ble spilt på Ewood Park, noe også uavgjortkampene mot Coventry og Hull gjorde. 0-2 tapet for Norwich ble også spilt på Ewood Park. Før disse fire kampene uten seier, spilte Blackburn en rekke på syv hjemmekamper fra 1. januar uten å tape. Fem kamper endte med hjemmeseier, mens to kamper endte uavgjort. Seks av kampene endte med clean sheet, mens Reading scoret et mål i 2-1 seieren den 15. mars.

Lutons form:

Forrige mandag tok Middlesbrough ledelsen mot Luton på Kenilworth Road, men Luton kom tilbake i andre omgang og snudde til 2-1 seier. Dermed forlenget Luton sin rekke med ubeseirede kamper til 12 kamper. Åtte av kampene har endt med seier, mens de fire andre har endt uavgjort. Syv av disse 12 kampene har endt med clean sheet, hvor den målløse bortekampen mot Millwall er den eneste kampen med clean sheet som ikke har gitt tre poeng til Luton.

På de siste 18 kampene er det kun Burnley som har vunnet over Luton, da de vant 1-0 den 18. februar. På de siste 18 kampene er fasit 11 seiere, seks uavgjort og et tap.

Med seieren over Middlesbrough, og to kamper igjen av årets liga, festet Luton et enda sterkere grep om tredje plassen i årets liga. Med sine 78 poeng, leder Luton med fire poeng på Middlesbrough, men Middlesbrough har en fordel når det kommer til målforskjellen, da Middlesbrough har 11 mål bedre målforskjell enn Luton.

Rob Edwards og Luton har en imponerende statistikk på bortebane, og Luton har ennå ikke tapt en bortekamp i 2023. Sist Luton tapte en bortekamp, var debutkampen til Rob Edwards den 10. desember hvor Luton tapte 1-2 for Middlesbrough. Etter det har Luton spilt 11 bortekamper, hvor seks av kampene har endt med seier, mens fem har endt uavgjort.

Friendly faces

Følgende spillere har jeg kommet over som har spilt for begge klubbene. Matty Pearson hadde sin juniorkarriere i Blackburn, før han gikk til Rochdale i 2012. Også Ryan Tunnicliffe har tre måneder på Ewood Park, da han i 2014 ble lånt ut fra Manchester United. Tunnicliffe fikk 17 kamper for Blackburn og scoret et mål. Alex Baptiste spilte to kamper for Luton i 2019, mens han hadde 32 kamper for Blackburn i 2014/15 sesongen. Amari´i Bell ble hentet fra Blackburn foran forrige sesong. Bell fikk 90 kamper for Blackburn og scoret 3 mål. Skotten Paul Dickov spilte 15 kamper for Luton i 1993/94 sesongen, mens han spilte 50 kamper for Blackburn mellom 2004 og 2006. Ray Harford var manager i Luton mellom 1987 til 1990, mens han styrte Blackburn i 1995 til 1996. Mike Harrison pilte 160 kamper for Blackburn i perioden 1963 til 1967, og fikk 31 kamper for Luton mellom 1968 og 1970. Mike Newell spilte 63 kamper og scoret 18 mål for Luton mellom 1986 og 1987, mens han spilte 130 kamper og scoret 28 mål for Blackburn mellom 1991 og 1996. Keeperen Chris Walton ble lånt ut fra Brighton & Hove Albion til Luton i 2016/17 sesongen, hvor han fikk 27 kamper. I 2019/20 sesongen ble han lånt ut fra samme klubb til Blackburn hvor han fikk 46 kamper. Spissen Roy Wegerle spilte 45 kamper og scoret ti mål for Luton mellom 1988 og 1990, mens han spilte 11 kamper og scoret fire mål for Blackburn i 1992/93 sesongen.

Nordmenn i Blackburn:

Flere nordmenn har spilt i Blackburn, og de to som har utmerket seg mest i Blackburntrøyen er Henning Berg og Morten Gamst Pedersen. Berg, som også ble seriemester for Blackburn i 1995, har to opphold i klubben med til sammen 179 kamper og syv mål. Han var også manager i Blackburn ifra oktober 2012, men sa opp jobben etter ti kamper.

Morten Gamst Pedersen er den nordmannen som har vært lengst i Blackburn, da han spilte for klubben i fra august 2004 til mai 2013. Gamst Pedersen spilte 288 kamper og scoret 35 mål. Også Lars Bohinen, Tore Pedersen, Stig Inge Bjørneby, Martin Andresen, Egil Østenstad og Joshua King har spilt for Blackburn.

Storscorerne

Carlton Morris har nå scoret i fire kamper på rad, ettersom han forrige mandag satte inn Lutons første og eneste mål på straffe denne sesongen. Morris har dermed scoret 20 mål denne sesongen. Elijah Adebayo har ikke scoret siden han scoret i 2-2 kampen mot Millwall den 28, februar, og står fortsatt med ni mål denne sesongen, uansett turnering. Tom Lockyer scoret sitt tredje mål for sesongen, uansett turnering, når han utlignet til 1-1 mot Middlesbrough. Cauley Woodrow, Pelly-Ruddock Mpanzu, Alan Campbell, Luke Berry og Jordan Clark har også scoret tre mål denne sesongen, uansett turnering. Alfi Doughty, Harry Cornick, Reece Burke og Luke Freeman har alle scoret to mål denne sesongen.

Carlton Morris er også Lutons «servitør» med sine syv assists, mens Alfie Doughty har seks assists denne sesongen, uansett turnering. Elijah Adebayo har fire assists, som også er like mange som James Bree og Jordan Clark.

For Blackburn er det Ben Brereton som er klubbens toppscorer med sine 14 mål, uansett turnering, mens Sam Gallagher har scoret 8 mål.

Med sine 20 ligamål for sesongen, plasserer Carlton Morris seg på delt andre plass med Coventrys svenske angrepsspiller Viktor Gyökeres, blant toppscorerne i The Championship. Middlesbroughs Chuba Akpom leder toppscorerlisten med sine 28 ligamål.

Skadesituasjon:

På fredagens pressekonferanse kunne Rob Edwards fortelle at forsvarstriroen Potts, Osho og Burke, alle tre var i gang med trening igjen og at alle tre ville være tilgjengelige til Play-off. Når det gjaldt Cauley Woodrow, var ikke Edwards like optimistisk og antydet at han muligens ville være skadet noe lengre enn Potts, Osho og Burke.

Nice to know, need to know

Middlesbrough ble det første laget som har scoret mål på Ethan Horwath i open play, siden Millwall scoret to mål den 28. februar.

Etter seieren over Reading den 15. mars, lå Blackburn på 5. plass, tre poeng bak Luton. I dag ligger Blackburn 13 poeng bak Luton. Det er tre poeng ned til Swansea på 12.plass, mens det er et poeng opp til Coventry på femte plass. Blackburn kan ikke ta igjen Middlesbrough og Luton.

Sist onsdag ble det klart at Lutons teoretiske sjanse til direkte opprykk, ikke var noen realitet lengre, ettersom Sheffield United slo West Brom 2-0. Med to kamper igjen å spille, er det ti poeng mellom Luton og Sheffield United.

Med sine 38 innslupne mål, har Luton sluppet inn tredje færrest mål i The Championship. Sheffield United er nestbest med sine 37 innslupne, mens Burnley har sluppet inn 35 mål.

Blackburn er farligst i begge omgangers siste 15 minutter. Av 47 scorede mål, er 10 mål scoret i første omgangs siste femten minutter, mens 11 mål er scoret i andre omgangs siste 15 minutter. Blackburn er best skjerpet i første omgang, da de i første omgang har sluppet inn 15 av totalt 50 baklengsmål. Med 16 innslupne mål, slipper de inn flest mål mellom det 60. og det 75. spilleminutt i andre omgang.

Blackburn har scoret 34 av 47 mål i open play, mens syv mål er scoret på dødball. Tre mål er scoret på kontring.

Som kjent, har Luton hatt en formidabel bortesesong denne sesongen. Etter å ha spilt 22 bortekamper, ligger Luton på andre plass på bortetabellen, tre poeng foran Sheffield United og fire poeng bak Burnley.

On this date

Sist Luton spilte kamp på 1.mai, var i 2021 mot Middlesbrough. Kampen som ble spilt på Kenilworth Road, endte 1-1 hvor Glen Rea scoret Lutons mål.

Kan Luton igjen klare å unngå tap, og dermed spille sin 13. kamp på rad uten tap? Svaret får du ved å streame kampen med live bilder fra VIAPLAY plattformen, eller ved å se kampen live på Vsport1. For de som ikke har tilgang på VIAPLAY eller Vsport1, kan streame radiostreamen til Simon Pitts fra iFollow. Luton har fått tildelt 1696 billetter til kampen på mandag, som har avspark kl 1830 skandinavisk tid.