Berettiget belønning?

Luton Town ble i sin tid idømt tidenes største poengtrekk i engelsk fotball. Nå kan oppreisningen komme.

Vi ble fratatt totalt 40 poeng innenfor en periode på seks måneder (!) i 2007 og 2008. Av The Football League (EFL) og The Football Assosiation (FA).

Slet økonomisk under dårlig eierskap og tilbrakte fem sesonger på nivå fem i det engelske ligasystemet, før det nye eierskapet bar frukter i form av fire opprykk på ni sesonger.

Som Premier League-medlem er det også strenge krav til økonomisk oppførsel, noe Luton Town ikke har noe problem med å etterkomme. Nøktern pengebruk, ansvarlig drift, lavt lønnsbudsjett og lav gjeld.

Sammenliknet med samtlige medlemskolleger i The Football Association Premier League (FAPL) Ltd. Sistnevnte er organisasjonen som styrer den øverste ligaen i England.

Premier League og den underliggende ligaen (EFL) har opp- og nedrykksavtaler, som EFL også har med National League. Slik fortsetter det videre nedover i det engelske ligasystemet, som består av ca. 30 nivåer.

Tiltaler og tiltro

Everton, som ble offer for Luton Towns aller første seier i Premier League, er allerede blitt trukket 10 poeng for brudd på reglene for lønnsomhet og bærekraft.

Og er tiltalt for ytterligere økonomiske forbrytelser; i likhet med Nottingham Forest, som også kjemper på nedre del av Premier League-tabellen.

Selv om The Hatters skulle komme til kort sportslig resultatmessig, kan klubben overleve i Premier League med bedre økonomiske prestasjoner.

Dersom Premier League virkelig mener alvor med håndhevelsen av sitt regelverk så er håpet høyst levende for Luton Town, som for øvrig er i en poengmessig posisjon til selv å avgjøre egen skjebne.

Så har vi de 115 tiltalepunktene mot Manchester City og en potensiell tiltale mot Chelsea – som er under etterforskning for potensielle straffbare forhold.

Med supportersangene «Fuck The FA and The Football League – We Are The Famous Luton Town» og så videre på hjernen, vil tiden vise hvorvidt det er grunn til å ha tiltro til Premier League…

PENGESPILL: Det handler ikke bare om å vinne poeng på banen. Klubbene må også overholde de økonomiske reglene.

Regelverk og realitet

En Premier League-klubb kan maksimalt gå med £105 millioner i underskudd over en treårsperiode (£35 millioner pr. sesong).

PL-klubbene kan bare tape £15 millioner av egne (driftstjente) penger gjennom de tre årene. De øvrige £90 millionene må finansieres av eierne.

Både Everton og Nottingham Forest har ifølge Premier League bekreftet at de har brutt reglene for lønnsomhet og bærekraft for regnskapsperioden som omfatter sesongene 2020/21, 2021/22 og 2022/23.

Everton må nå forsvare seg mot ytterligere en tiltale som inkluderer den samme finansielle perioden klubben allerede er blitt sanksjonert for – før appellen mot den første er blitt hørt.

Sakene er oversendt styret i PLs rettspanel, som skal oppnevne separate og uavhengige kommisjoner for å vedta passende sanksjoner. Straffene kan bli bøter, poengtrekk eller andre sportlige sanksjoner.

Fakta og framtid

EVERTON
* Trukket 10 poeng i november 2023
* Brudd på reglene for lønnsomhet og bærekraft
* Tiltalt for ytterligere regelbrudd i januar 2024

Argumenter/perspektiver:
Betalinger for klubbens nye stadion er inkludert i underskuddsberegningen. Herunder krigen i Ukraina som kostet klubben ca. £200 millioner i sponsornavnrettigheter, samt andre kommersielle avtaler med det krigssanksjonerte selskapet USM som eies av Alisher Usmanov.

Misnøye også med ny tiltale før den første er konkludert, samt urettferdighetsfølelse over risikoen for å bli straffet dobbelt for regelbrudd i samme tidsramme.

NOTTINGHAM FOREST
* Tiltalt for brudd på underskuddsreglene
* Fordi klubben ikke var Premier League-medlem i 2022/23-sesongen, var den samlede underskuddsgrensen £61 millioner

Argumenter/perspektiver:
Underskuddet er betydelig lavere enn hvis klubben hadde vært PL-medlem samtlige sesonger omfattet av tiltaleperioden på tre år. Argumenterer med at dersom Brennan Johnsons overgang til Tottenham Hotspur hadde funnet sted i juni 2023 istedenfor september, så ville underskuddet vært betydelig lavere og ikke i konflikt med reglene for lønnsomhet og bærekraft.

MANCHESTER CITY
*
Ble i februar 2023 tiltalt for brudd på 115 regler i tidsrommet fra 2009/10- til 2017/18-sesongen.
* Hovedsakelig for angivelig å ha presentert en virkelighet som ikke gir et sant og troverdig bilde av klubbens finansielle situasjon.
* Dato for høringene er satt, men ikke offentliggjort.

CHELSEA
*
I august 2023 ble det offentliggjort at Premier League etterforsker klubben for potensielle finansielle regelbrudd under Roman Abramovichs eierskap.
*
Chelsea har kjøpt spillere for om lag £1 milliard sammenlagt i de tre siste overgangsvinduene, men samtidig solgt spillere for £500 millioner.

Nøkkeldatoer

* 15. januar 2024: Tiltaler bekreftet. Klubbene har to ukers responstid
* 5. april 2024: Høringene må være gjennomført
* 12. april 2024: Eventuell dom må være formidlet. Klubbene har sju dagers appellfrist.
* 19. mai 2024: Premier League-sesongen avsluttes
* 24. mai 2024: Appellene må være ferdigvurdert

Luton Towns økonomiske status

Klubben offentliggjorde sitt 2022/23-regnskap tidligere inneværende uke.

Bunnlinjen er dårligere enn i oversikten nedenfor, fordi regnskapet inkluderer spillerkjøp for £20 millioner og stadionoppgradering etter opprykket – men ingen av de kommende inntektene på ca. £100 millioner for oppnåelsen av Premier League-medlemskap:

* Driftsinntekter: £18,6 millioner
* Lønnskostnader: £24,3 millioner
* Nettoresultat: -£8,3 millioner
* Nettogjeld: £11,9 millioner

MILLIARDER: Premier League-klubbene omsetter for mangfoldige milliarder. Nettoresultatene er før skatt.

Luton Towns historie

Betydelig omsetnings- og inntektsøkning etter opprykket. Deler av inntektene investert i styrking av spillerstallen, støtteapparatet, administrasjonen, organisasjonen og det kommende nye stadionet.

* Trukket 10 poeng da klubben ble satt under økonomisk administrasjon 22. november 2007.
* Trukket 30 poeng foran sesongstart 2008/09; 10 av FA grunnet irregulære forhold vedrørende spilleroverganger, samt 20 av EFL for regelbrudd ved utgang av den økonomiske administrasjonen. Dommene var endelige; uten appellmuligheter.

Poengtrekk i Premier League

Premier League har kun to ganger ilagt medlemsklubber poengtrekk som er blitt stående:

-9 poeng: Portsmouth (februar 2010): Ble som tidenes første Premier League-klubb satt under økonomisk administrasjon etter å ha opparbeidet seg gjeld på estimerte £65 millioner.

-3 poeng: Middlesbrough (mars 1997): Ikke relatert til økonomi, men fordi klubben ikke stilte til terminfestet kamp mot Blackburn Rovers. PL avviste argumentene om at skader og sykdom forhindret klubben fra å stille lag.

Poengtrekk i engelsk fotball

Luton Town er tidenes offer/forbryter, med dommen på totalt 30 minuspoeng i 2008/09-sesongen. Det etter å ha blitt fratatt 10 poeng sesongen før.

En rekke engelske fotballklubber er gjennom tidene blitt idømt poengtrekk. Her er en opplisting av de i The Football League (EFL):

-30 poeng: Luton Town (2008/09) – irregulære overganger + feil administrasjonsutgang
-21 poeng: Derby County (2021/22) – økonomiske irregulariteter
-17 poeng: Rotherham United (2008/09) – satt under økonomisk administrasjon
-17 poeng: Bournemouth (2008/09) – satt under økonomisk administrasjon
-15 poeng: Leeds United (2007/08) – feil økonomisk administrasjonsutgang
-13 poeng: Reading (2022/23) – økonomiske irregulariteter & manglende lønnsutbetalimnger
12 poeng: Wigan Athletic (2019/20) – økonomisk insolvens
-12 poeng: Bolton Wanderers (2019/20) – satt under økonomisk administrasjon
-12 poeng: Bury (2019/20). Utvist fra EFL i august 2019.
-10 poeng: Darlington (2008/09) – satt under økonomisk administrasjon
-10 poeng: Luton Town (2007/08) – satt under økonomisk administrasjon
-5 poeng: Bolton Wanderers (2019/20) – unnlot å stille til to terminfestede kamper
3 poeng: Middlesbrough (1996/97) – unnlatt å stille til terminfestet kamp
3 poeng: Reading (2023/24) – økonomiske irregulariteter
-2 poeng: Sunderland (1890/91) – stilte med ikke spilleberettiget spiller
-1 poeng: Arsenal & Manchester United (1990/91) – spillerslagsmål i kamp
Nedrykk: Swindon Town (1989/90) – fratatt opprykk grunnet illegale spillerbetalinger

Tekst- og tallkilder: The Athletic, The Swiss Ramble, Wikipedia, Luton News, The Sporting News, BBC.

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 4.8 / 5. Antall vurderinger: 4

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!