Aston Villa – Luton Town

På søndag drar Luton Town til Birmingham og Villa Park, for å møte Aston Villa!!

På søndag skal The Hatters besøke den svenske landslagskeeperen Robin Olsen og hans Aston Villa. Olsen som for det meste varmer benken i Aston Villa, men som også har voktet målet i fem kamper så langt denne sesongen, spiller for et lag som viser fryktinngytende god form om dagen, og spesielt på hjemmebane. Alt du trenger å vite om Aston Villa og kampen, finner du under!

Birmingham

Birmingham, som er Englands nest største by, ligger i den engelske regionen Vest-Midlands, omtrent 20 mil nordvest for London. Byen ha ca 1,1 millioner innbyggere, og inkluderer man omkringliggende byer som regnes som forsteder, utgjør området ce 3.6 millioner innbyggere.

Under den industrielle revolusjon nøt byen godt av kull- og jernforekomster i nærheten, samt at det allerede fantes mye god arbeidskraft. Byen kunne derfor vokse til et stort industrisenter. I begynnelsen av det 19.århundre ble også Birmingham sentrum i det britiske kanalnettverket, og senere i jernbanenettverket.

Aston Villa

Aston Villa ble stiftet i 1874, og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888. Aston Villa var også med å stifte Premier League, og er dermed en av tre klubber som var med å stifte både The Football League og Premier League. Aston Villa er også den klubben som har nest flest sesonger på øverste nivå i England med sine 109 sesonger. Everton er den klubben som har flest sesonger med sine 120 sesonger, noe om gjør at Aston Villa versus Everton er den kampen som er spilt flest ganger på det øverste liganivået i England. Liverpool har tredje flest sesonger på det øverste nivået, med sine 108 sesonger.

Aston Villa spiller sitt viktigste derby mot den bitre rivalen Birmingham City. Dette oppgjøret er kjent under navnet Second City derby, og henspiller på at Birmingham er den nest største byen i England. Derbyet har blitt spilt siden 1879.

Historie

Som nevnt var Aston Ville en av klubbene som startet The Football League, og Aston Villa var en av klubbene som spesielt var med å prege toppsjiktet av Engelsk fotball frem til andre verdenskrig

Den første tittelen klarte Aston Villa å vinne før seriespillet var kommet i gang, da de vant FA-cupen i 1887. Deretter gikk det seks sesonger hvor Aston Villa ikke vant noen titler.

I 1893/94 sesongen vant Aston Villa sin første ligatittel, ettersom de vant toppdivisjonene. Sesongen etter vant de FA-cupen for andre gang, mens de vant ligatittelen igjen både i 1895/96 og i 1896/97. I 1897 vant de også «the double», ettersom de også vant FA-cupen for tredje gang.

1898/99 og i 1899/00 ble igjen to suksessfulle sesonger, ettersom Aston Villa igjen vant ligatittelen begge sesongene. Nå fulgte ni sesonger uten at Villa vant noen ligatittel, hvor den eneste tittelen som ble vunnet var FA-cup triumfen i 1905. Allikevel kjempet Villa stort sett i toppen, og var «runners up» to ganger før de igjen ble ligamestere i 1910.

I 1913 vant Villa FA-cupen, noe de også gjorde i 1920. Derimot opplevde Aston Villa at de ikke hadde like stor suksess i ligaen i perioden 1910 til 1936, selv om Villa ble nummer to i ligaen ved fem anledninger i nevnte periode.

Ekstra ille ble det etter 1935/36 sesongen hvor Villa havnet på 21. plass og rykket ned til nivå to. Det ble to sesonger på nivå to, da de vant nivå to i 1937/38 sesongen.

Aston Villa oppnådde lite i etterkrigstiden, før de i 1957 igjen vant FA-cupen, som også er siste gang Aston Villa har vunnet FA-cupen. 1958/59 sesongen ble igjen en vanskelig sesong for Villa og klubben avsluttet på 21. plass og rykket ned til nivå to for andre gang i klubbens historie. Det ble med en sesong, da Villa vant nivå to og rykket direkte opp igjen til det øverste nivået. Sesongen etter, i 1961, ble Aston Villa historiske, da de var det første laget som noensinne vant den Engelske ligacupen.

Aston Villa gikk nå inn i klubbens mørkeste periode. Fra 1962 til 1967 kjempet Aston Villa i fem sesonger på rad for å overleve på det øverste nivået, og i 1966/67 sesongen gikk det igjen galt, da de havnet på 21. plass og rykket ned til nivå to.

Aston Villa spilte tre sesonger på nivå to hvor Aston Villa alle tre sesongene kjempet på nedre halvdel på nivå to. I 1969/70 sesongen gikk det ekstra galt, da Aston Villa havnet på 21 plass på nivå to, og Aston Villa rykket ned til nivå tre.

Første sesong på nivå tre (1970/71-sesonegn) avsluttet Aston Villa sesongen på fjerde plass, som også er klubbens dårligste ligaplassering noensinne. Uansett var ikke denne sesongen helt håpløs, da Aston Villa spilte seg helt frem til finalen i ligacupen som de tapte 0-2 for Tottenham. Sesongen etter vant Aston Villa nivå tre, og igjen skulle Aston Villa spille på det nest øverste liganivået i England.

Det ble med tre sesonger på nivå to, da de i sesongen 1974/75 ble nummer to og rykket igjen opp til det øverste ligasystemet i England. Samme sesong vant de også Ligacupen og kvalifiserte seg for UEFA-cupen for første gang, hvor de ble slått ut i første runde.

Første sesong på øverste nivå endte Aston Villa på 16.plass, men de begynte virkelig å bite fra seg de neste sesongene. I 1976/77 sesongen havnet Villa på fjerde plass, i tillegg til å vinne ligacupen. Ved at Villa vant ligacupen, kvalifiserte Villa seg igjen til UEFA cupen, og denne gangen kom de helt frem til kvartfinalen.

Villa spilte tre nye sesonger hvor de kjempet på øvre halvdel, og i 1980/81 sesongen kunne Aston Villa og deres manager, Ron Saunders, endelig juble for å igjen vinne ligatittelen på øverste nivå, noe de gjorde for første gang siden 1910. Det sies også at Villa vant tittelen med å bare bruke 14 forskjellige spillere gjennom hele sesongen, og at det kun var åtte forskjellige målscorere gjennom hele sesongen. Begge deler skal være rekord på øverste liganivå i England.

Sesongen etter startet Aston Villa med å vinne FA Charity Shield. Derimot var det uro i ledelsen, og halvveis i sesongen trakk Ron Saunders seg som manager i Villa, og det til tross for at Villa hadde kvalifisert seg til kvartfinalen i Europacupen. Assistentmanageren, Tony Barton fikk jobben med å lede klubben videre, og han ledet Villa til klubbens gjeveste tittel, ettersom de vant Europacup-finalen (nå Champions League), da de slo Bayern München 1–0 på Feyenoord Stadion i Rotterdam. Sesongen etter vant Aston Villa den Europeiske supercupen hvor de slo Barcelona 3-1.

Igjen fulgte noen tøffe år, og igjen måtte Villa ned et liganivå etter å ha blitt nummer 22 på nivå 1 i 1986/87 sesongen. Det ble med den ene sesongen, da Villa ble nummer to og rykket rett opp igjen.

1989/90 sesongen ble en god opptur for Villa, da de ble nummer to på øverste nivå. David Platts 24 scoringer var en god bidragsyter til nettopp dette, noe han også gjentok neste sesong. Derimot klarte ikke Villa å gjenta suksessen og ble nummer 17 i ligaen.

Nå fulgte noen sesonger hvor spissene Dwight Yorke og Dean Saunders skulle bli viktige, da de byttet på å være toppscorere for Aston Villa. Spesielt var den første sesongen i Premier League en suksess, da Villa ble nummer to, men hele 10 poeng bak ligavinner Manchester United. Selv om det ikke ble like stor suksess i ligaen i sesongen etter, ble det suksess i ligacupen, da Villa vant sin fjerde ligacuptittel i 1994.

1994/95 sesongen ble en tung sesong, da Villa avsluttet på nedre halvdel av tabellen. Derimot ble 1995/96 sesongen en opptur, da Villa ble nummer fire i ligaen, og enda bedre, Aston Villa vant Ligacupen for femte gang. I 2001 vant også Aston Villa UEFA Intertoto cupen, som er aller siste triumf som Aston Villa har vunnet.

Etter fjerde plassen i 1995/96 sesongen, har Aston Villa kjempet flere sesonger på øverste halvdel av Premier League, men aldri vært bedre enn nummer fem. De har vært tapende finalist i FA-cupen i både 2000 og 2015, mens de har vært tapende finalist i Ligacupen i 2010 og 2020.

Etter 2011/12 sesongen begynte varsellampene å blinke for den tradisjonsrike klubben, da Villa avsluttet sesongen på 16. plass. Noe bedre ble det ikke de påfølgende sesongene, da Villa fortsatte å ha svake sesonger å avslutte på nedre halvdel av Premier League. Sommeren 2016 ble Roberto Di Matteo ansatt som Villas manager. Han fikk sparken i oktober, og ble erstattet av Steve Bruce. Han klarte ikke å redde skuta fra å synke, og 2015/16 sesongen avsluttet katastrofalt, da Villa avsluttet på 20. plass og rykket for første gang ned fra Premier League.

Første sesong i Championship var heller ikke noen enkel sesong, da Aston Villa avsluttet på 13.plass. Sesongen etter klarte Steve Bruce å manøvrere klubben til en fjerde plass i Championship, men tapte 0-1 for Fulham i Play-off finalen.

I oktober 2018 var det også slutt for Steve Bruce, og han ble erstattet av Dean Smith. Smith ledet Aston Villa til en femte plass i Championship og denne gang vant også Aston Villa Play-off finalen, da de slo derby 2-1.

Dean Smith fikk lede Aston Villa frem til november 2021, hvor han avsluttet første sesong i Premier League med å bli nummer 17, mens de som nevnt tapte ligacupfinalen i 2020 1-2 for Manchester City. En kuriositet var at Aston Villas toppscorer denne sesongen var Jack Grealish, og han var Villas kaptein i ligacupfinalen mot Manchester City. Grealish ble solgt til Manchester City foran 2021/22 sesongen. 2020/21 sesongen avsluttet Villa på en 11. plass.

Etter å ha tapt fem kamper på rad i oktober og november 2021, ble Aston Villa og Smith enige om å skille lag. Inn portene på Villa Park kom en tidligere Liverpool legende, nemlig Steven Gerrard. Gerrard hadde nettopp hatt stor suksess med Glasgow Rangers, og blant annet vunnet en etterlengtet ligatittel med den skotske giganten. Gerrard avsluttet 2021/22 sesongen på en 14.plass.

Gerrard fikk en fryktelig start på 2022/23 sesongen, og vant kun 2 av de første 12 kampene, og fikk sparken i midten av oktober 2022. Han ble erstattet av spanjolen Unai Emery som avsluttet sesongen på en råsterk 7. plass. Spesielt var avslutningen spesielt sterk, da Villa kun tapte to av de siste 15 ligakampene.

Aston Villa er altså ligamestre syv ganger, syv ganger FA-cup vinnere, fem ganger ligacup-vinnere og har også en Europacup tittel (serievinnercupen). Selv om de fleste titlene til Aston Villa ble vunnet før krigen, er Aston Villa til den sjette mestvinnende klubben i England. I tillegg har de vunnet Charity Shield og Intertoto cupen.

Villa Park 

The Villans og Villa, som er kallenavnene til Aston Villa, spiller hjemmekampene sine på Villa Park, som også har vært Aston Villas hjemmebane siden 1897. Villapark har i dag en tilskuerkapasitet på 42 657 tilskuere, mens rekorden på Villa Park er på 76 588 tilskuere som ble satt i en kamp mellom Aston Villa og Derby County i mars 1946.

H2H 

Luton Town og Aston Villa har møtt hverandre 39 ganger, hvor Aston Villa har vunnet 15 ganger, mens The Hatters har vunnet 19 ganger. Fem ganger har det endt likt mellom lagene.

Sist lagene møttes var i ligacupens første runde i august 2016. Aston Villa spilte sin første sesong i The Championship, mens The Hatters spilte i League Two. Kampen, som ble spilt på Kenilworth Road, endte med en overraskende 3-1 seier til hjemmelaget, hvor Lake Gray utlignet til 1-1, mens Cameron McGeehan økte til 2-1. Jores Okore scoret selvmål og Luton Towns tredje mål. Lagene møttes også i 2002 i ligacupen, og da på Villa park, hvor Aston Villa vant 3-0.

Vi må helt tilbake til april 1992 for å finne sist lagene møttes i ligasammenheng, da lagene møttes i en League Division One kamp (øverste nivå) på Kenilworth Road. Kampen endte med 2-0 seier til hjemmelaget, hvor Brian Stein og Mark Pembridge scoret målene for The Hatters. Motsatt oppgjør, som ble spilt i oktober 1991, endte med 4-0 seier til Aston Villa.

Totalt har The Hatters besøkt Villa park 20 ganger. Seks ganger har The Hatters vunnet når de har besøkt Aston Villa, mens det 13 ganger har endt med hjemmeseier. En gang har det endt helt likt mellom Luton Town og Aston Villa når lagene har møttes på Villa Park.

Sist lagene møttes på Villa Park, var den nevnte ligacupkampen i 2002, som endte med 4-0 seier til hjemmelaget. Vi må tilbake til mars 1991 for å finne sist Luton Town vant på over Aston Villa på Villa Park, da Town vant 2-1 i en League Division One kamp (øverste nivå). Det første målet til bortelaget ble scoret som et selvmål av Aston Villa, mens Mark Pembridge scoret The Hatters andre mål. 

Aston Villas form 

På søndag vant Aston Villa 4-1 over West Ham på Villa Park, og har ennå ikke tapt et eneste poeng på eget gress på elleve ligakamper, og har også nå spilt fem ligakamper på rad uten å tape, uansett hjemme eller bortekamper.

Villa startet sesongen med å tape 1-5 for Newcastle på St. James´ Park. Derimot snudde Aston Villa det negative resultatet med en gang, da de vant de to neste ligakampene. Først ble Everton slått 4-0 på Villa Park, før Burnley ble slått 3-1 på Turf Moor. I fjerde serierunde ble det nok et stortap, da Villa tapte 0-3 for Liverpool på Anfield Road.

Villa brukte den første landslagspausen godt, og snudde det negative resultatet for Liverpool da de vant 3-1 over Crystal Palace. Deretter ble Chelsea slått 1-0 på Stamford Bridge, før Brighton & Hova Albion ble knust 6-1 på Villa Park. Wolverhampton klarte å vinne et poeng på Molineux Stadium, etter at den kampen endte 1-1. Kampen forrige søndag endte som sagt med 4-1 seier på Villa Park.

Med sine seks seiere, ene uavgjort og to tap, har Aston Villa kapret 19 poeng så langt denne sesongen og plasserer seg på en femte plass i ligaen før helgens serierunde. Med sine 23 scorede mål, er Villa det laget om har scoret flest mål så langt denne sesongen. Det er også verdt å merke seg at målforskjellen i ligaen på Villa Park er på imponerende 17-3!

Aston Villa kom med i Ligacupen først i tredje runde, hvor de møtte Everton. Everton fikk sin revansj for sitt 0-4 tap i andre serierunde, da de slo ut Aston Villa ved å vinne 2-1 på Villa Park.

Aston Villa spiller også Europacup, og deltar i Europa Conference. I Play-off møtte de skotske Hibernian, hvor Villa først vant 5-0 på Easter Road Stadium. Returoppgjøret på Villa Park endte med 3-0 seier til Villa, og dermed kvalifiserte Aston Villa seg til gruppespillet på en komfortabel måte.

I første kamp i Conference gruppespillet møtte Villa først Legia Warsawa i Polen, hvor polakkene vant 3-2. I andre runde fikk Villa besøk av Zinsjaki Mostar som kommer fra byen Mostar i Bosnia & Herzegovina. John McGinn sørget for 1-0 seier til Villa i det 94. minutt. På torsdag møtte Aston Villa nederlandske AZ Alkmaar på AFAS stadion i Nederland, hvor kampen endte med 4-1 seier til Villa. 

Lutons form 

På lørdag klarte Luton et fantastisk comeback da Luton lå under 0-2 til det var igjen syv minutter igjen av kampen mot Nottingham Forest. I det 83. spilleminutt reduserte Chiedoxie Ogbene til 1-2, før Elijah Adebayo utlignet til 2-2 i det 92. spilleminutt.

Luton Town startet sesongen med å tape 1- 4 for Brighton & Hove Albion på The Amex Stadium, før de 13 dager senere gikk på et 0-3 tap på Stamford Bridge. West Ham besøkte Luton Town den 1. september til den aller første Premier League kampen som noensinne er blitt spilt på Kenilworth Road, en kamp som West Ham vant 2-1.

Første kamp for Luton Town etter den første landslagspausen, spilte The Hatters på Craven Cottage som Fulham vant 1-0. For fem uker siden fikk Luton besøk av Wolverhampton, en kamp som endte 1-1.

For fire uker siden vant The Hatters sin aller første seier i Premier League noensinne, ettersom The Hatters slo Everton 2-1 på Goodison Park. Tom Lockyer og Carlton Morris var de to spillerne som sørget for scoringene til The Hatters.

Etter seieren over Everton, fikk The Hatters besøk av Burnley. Burnley tok med seg alle tre poengene, ettersom de vant 2-1. Tottenham Hotspur besøkte Kenilworth Road for to uker siden, og vant en knepen 1-0 seier, før The Hatters forrige helg klarte 2-2 i Nottingham når The Hatters besøkte City Ground.

Det plasserer The Hatters på en 17. plass før helgens serierunde, med sine fem poeng. Det er to poeng opp til Everton på 15. plass, mens det er ti poeng opp til Nottingham Forest og Brentford på plassene foran. Burnley ligger på 18. plass, et poeng bak The Hatters.

Skandinavere i Aston Villa 

Flere skandinavere har spilt for Aston Villa:

Nordmenn:

Ronny Johnsen, Øyvind Leonhardsen, Eirik Bakke, John Carew, Ørjan Håskjold Nyland.

Svensker:

Robin Olsen (nåværende), Marcus Allbäck, Ludwig Augustinsson, Olof Mellberg,

Dansker:

Nicklas Helenius, Hanrik Larsen, Martin Laursen, Kent Nielsen, Jores Okore, Peter Schmeichel, Thomas Sørensen,

Nice to know, need to know 

Aston Villa og Sunderland spilte FA-cup finale i 1913 på Crystal Palace National Sports Centre den 19.april i 1913. 121 919 tilskuere bivånet nevnte finale, som også skal være tilskuerrekord i England på en ordinær klubbarena (altså utenom Wembley). Aston Villa vant 1-0.

I 1930/31 sesongen ble Aston Villa nummer to i First Division, men scoret hele 128 mål i ligaen på 42 kamper, som er rekord uansett antall kamper på øverste liganivå i England. Arsenal vant ligaen denne sesongen med syv poeng på Villa, men scoret «bare» 127 mål. Manchester City scoret 106 mål når de vant Premier League i 2017/18 sesongen, som er rekord i England på øverste nivå for lag som spilte 38 kamper på en sesong.

Med sine 55 semi-finale kamper, er Villa Park det stadionanlegget i England som har vært vertskap for flest semi-finaler i FA-cupen.

Rob Edwards, Luton Towns manager, hadde sin ungdomskarriere som fotballspiller i Aston Villa, og tegnet også sin første profesjonelle kontrakt for Villa. Forsvarspilleren Edwards fikk åtte kamper for Villa i perioden 1999 til 2004. Edwards hadde også to utlån mens han var under kontrakt med Villa, henholdsvis til Crystal Palace og Derby.

Alle de fem øverste lagene i årets Premier League, har ennå ikke tapt på sine respektive hjemmebaner. Kun Arsenal, som ligger på tredje plass, har avgitt poeng på hjemmebane, da de har to uavgjort resultater på Emirates Stadium. Derimot har ennå ikke Arsenal tapt i årets Premier League, noe heller ikke ligaleder Tottenham Hotspur har gjort.

Friendly faces 

Følgende spillere har hatt en tilknytning til både Luton Town og Aston Villa, og utmerket seg for en av klubbene, eller begge:

Jimmy Adam, Ross Barkley (nå Luton), James Bree, James Collins, Curtis Davies, Paul Elliott, Jake Findlay, Steve Foster, David Geddis, Henri Lansbury, Marvelous Nakamba (nå Luton), Chris Nicholl, Garry Parker, Bruce Rioch, Les Sealey, Robert Snodgrass, Jed Steer.

Skadesituasjon 

Reece Burke skadet seg i kampen mot Nottingham Forest, og vil ikke være tilgjengelig til søndagens kamp. Fra før er Amari`i Bell, Jordan Clark, Mads Andersen, Sambi Lokonga og Dan Potts ute med skade.

Gabe Osho var med I troppen mot Nottingham, itillegg til at han spilte en time i U21 treningskampen mot Notts County tirsdag ettermiddag. Han vil derfor være en del av troppen som drar til Birmingham. Gledelig er det også å registrere at både Jordan Clark og Amari`i Bell er tilbake i trening på gress, selv om de trener for seg selv. I følge Simon Pitts, er Bell noe nærmere å bli kampklar enn Clark, og ifølge Rob Edwards på fredagens pressekonferanse, håpte Edwards at Jordan Clark ville bli klar for å kunne spille for førstelaget rett før neste landslagspause som er datert til å være i midten av november.

Toppscorerne

Forrige lørdag scoret Chiedoxie Ogbene sitt første mål for The Hatters, mens Elijah Adebayo scoret sitt andre mål for sesongen. Carlton Morris er Towns toppscorer med tre mål, mens vi også vet at Tom Lockyer og midtstopperkollega Mads Juel Andersen også har scoret et mål hver i ligaen for The Hatters denne sesongen.

Jacob Brown, Alfie Doughty og Cauley Woodrow scoret alle tre i Ligacupkampen mot Gillingham. Luke Berry hadde målgivende pasninger til både Jacob Brown og Alfie Doughty i samme ligacupkamp.

Tom Lockyer serverte Adebayo på lørdag mot Nottingham Forest, i tillegg til at Reece Burke, Carlton Morris og Alfie Doughty også har hver sine målgivende pasninger i ligaen denne sesongen.

Tre av Lutons scoringer er scoret i åpent spill, mens tre scoringer er scoret på dødball. De to siste scoringene er scoret på straffespark.

For Aston Villa er det Ollie Watkins og Douglas Luiz som er klubbens toppscorere med sine fem mål hver, mens Leon Bailey har scoret tre mål. Ollie Watkins har også servert fem målgivende pasninger, mens Moussa Diaby har servert tre.

Aston Villa er farligst i åpent spill, da 15 av Villas mål er scoret på denne måten. Tre mål er scoret på straffespark, mens to mål er scoret etter dødball. To mål er kommet etter kontring, mens et mål er scoret som selvmål. 

On this date

Sist The Hatters spilte kamp den 29. oktober, var i fjor hvor The Hatters møtte Sunderland på Kenilworth Road. Championshipkampen endte 1-1 etter at Carlton Morris ga hjemmelaget ledelsen rett før pause.

I 1988 møtte Luton Town QPR på Kenilworth Road i Division One. Dette er sist The Hatters spilte kamp på øverste nivå den 29. oktober, en kamp som endte målløst. Luton har spilt to andre kamper på øverste nivå den 29. oktober, men tapt begge. 

Town tipset

Tor Erik Hadland klinket til med fem poeng i forrige runde av Town tipset, og med sine 30 poeng passerte han dermed Halvard Grina på tabellen som har 27 poeng. Arild Jåsund ligger på fjerde plass med sine 22 poeng, mens åtte stykker følger deretter med 20 poeng. 

The Hatters har fått tildelt 3005 billetter til søndagens kamp, og alle billettene er solgt. Kampen sendes direkte på VIAPLAY plattformen og på en av VIAPLAYS Premier League kanaler, og sendingene starter fra Villa park kl 1450 skandinavisk tid. Kan du ikke se kampen med livebilder fra VIAPLAY, kan du lytte til Simon Pitts og hans radiostream som sendes via Hatters Player. 

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 3

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!